Jermenija negira da ima vojsku u Nagorno-Karabahu, oglasila se i Rusija

19.09.2023

14:14

0

Rusija je zabrinuta zbog eskalacije u regionu Nagorno-Karabaha

Jermenija negira da ima vojsku u Nagorno-Karabahu, oglasila se i Rusija
Copyright AP Photo/Dmitry Lovetsky

Jedini put ka miru u Nagorno-Karabahu je potpuno povlačenje jermenske vojske iz ovog područja i raspuštanje režima u Stepanakertu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Azerbejdžana. 

Ministarstvo odbrane Jermenije, sa druge strane, ističe da u Karabahu nema njihovih jedinica.

- Azerbejdžanska strana je u više navrata izjavljivala da, suprotno tačkama trilateralne izjave od 10. novembra 2020. godine, Oružane snage Jermenije ostaju u azerbejdžanskom regionu, što predstavlja ozbiljnu pretnju regionalnom miru i stabilnosti. Jedini način da se postignu mir i stabilnost u regionu je potpuno povlačenje Oružanih snaga Jermenije iz regiona Karabaha i raspuštanje takozvanog režima - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Azerbejdžana.

Jerevan negira da se u Karabahu nalazi jermenska vojska.

- I ranije i sada u azerbejdžanskim izvorima se sreću lažne tvrdnje da u Nagorno-Karabahu postoje jedinice Oružanih snaga Jermenije, vojna tehnika i vojnici. Izjavljujemo da Republika Jermenija nema vojsku u Nagorno-Karabahu - saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije.

Zaharova: Rusija zabrinuta zbog eskalacije u regionu Nagorno-Karabaha

Rusija je zabrinuta zbog eskalacije u regionu Nagorno-Karabaha i poziva strane da zaustave krvoproliće, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je rekla na brifingu za novinare u Moskvi da je Azerbejdžan počeo da sprovodi antiterorističke mere u regionu Nagorno-Karabaha, na šta su uzvratile lokalne jermenske oružane formacije i apelovala na sukobljene strane da odmah prekinu neprijateljstva i vrate se traženju političkog i diplomatskog rešenja.

Zaharova je naglasila da strane u sukobu moraju da ispune ranije preuzete obaveze i da rade na smirivanju i rešavanju situacije.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike