Prve žrtve napada Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu: Stradao civil, povređeno osmoro dece

19.09.2023

16:55

0

U Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo

Prve žrtve napada Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu: Stradao civil, povređeno osmoro dece
Copyright Profimedia

Jedan civil ubijen je danas u napadu na grad Šuša pod kontrolom Azerbejdžana, na obodu regiona Nagorno-Karabaha koji je pod kontrolom Jermena.

Prethodno je ombudsman tog regiona Gegam Stepanjam rekao da su najmanje dva civila poginula, a 23 ranjena u napadima azerbejdžamske vojske na Nagorno-Karabah.

Prema njegovim rečima, među povređenima je osmoro dece.

Vlasti nepriznatog Nagorno-Karabaha saopštile su da azerbejdžanske trupe pokušavaju da napreduju duboko na teritoriji planinskih enklava koje su pod kontrolom Jermena, ali da su naišle na "odlučan" otpor.

Defense Ministry of Azerbaijan via AP
 

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je prethodno da je od posledica eksplozija mina koje je postavila jermenska vojska u Karabahu poginulo šest državljana Azerbejdžana - četiri službenika ministarstva unutrašnjih poslova i dva civila, preneo je Interfaks. 

Azerbejdžan je ocenio da je reč o terorističkom napadu, a danas je pokrenuo "antiterorističke mere" protiv jermenske vojske u Karabahu u cilju "obnove ustavnog poretka i suzbijanja provokacija".

U Nagorno-Karabahu, koji je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, živi pretežno jermensko stanovništvo i on nije pod kontrolom Bakua od ranih 1990-ih, nakon rata između Jermenije i Azerbejdžana.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike