Iran se sprema za nerede povodom godišnjice smrti Mahse Amini: Pojačano prisustvo snaga bezbednosti u njenom rodnom gradu

16.09.2023

11:55

0

Njena smrt je izazvala višemesečne proteste koji su prerasli u najveće demonstracije protiv iranskih vlasti u poslednjih nekoliko godina

Iran se sprema za nerede povodom godišnjice smrti Mahse Amini: Pojačano prisustvo snaga bezbednosti u njenom rodnom gradu
Mahsa Amini - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Iranske snage bezbednosti su u subotu pojačano raspoređene u gradu Sakez, rodnom mestu Mahse Amini, uoči obeležavanja prve godišnjice njene smrti u policijskom pritvoru.

Amini, koja je imala 22 godine, preminula je 16. septembra prošle godine nakon što je uhapšena zbog navodnog kršenja obaveznog kodeksa oblačenja Islamske Republike.

Njena smrt je izazvala višemesečne proteste koji su prerasli u najveće demonstracije protiv iranskih vlasti u poslednjih nekoliko godina.

U Sakezu, koji se nalazi u zapadnoj iranskoj provinciji Kurdistan, aktivista za ljudska prava je saopštio britanskom listu da je primetno "jako prisustvo snaga bezbednosti". Drugi aktivista je rekao da je mali skup demonstranata uzvikivao antivladine parole pre nego što su se brzo razišli.

Prema informacijama objavljenim na društvenim mrežama, takođe se vidi raspoređivanje snaga bezbednosti u nekoliko gradova, uglavnom unutar Kurdistana.

Bezbednosne snage na kratko su privele, a zatim i oslobodile oca Mahse Amini, pošto su ga upozorile da ne obeležava godišnjicu njene smrti.

- Bezbednosne snage su privele danas Amdžada Aminija i vratile ga kući pošto su mu zapretile da ne obeležava godišnjicu smrti svoje ćerke - objavila je Kurdistanska mreža za ljudska prava, prenosi Rojters.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su u petak uvele nove sankcije Iranu povodom godišnjice smrti Mahse Amini. Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je "tragična i besmislena smrt Mahse u pritvoru takozvane iranske 'moralne policije' izazvala demonstracije širom Irana koje su naišle na neopisivo nasilje, masovna hapšenja, sistemske prekide interneta i cenzuru koju je nametnuo iranski režim".

Blinken je takođe istakao da će SAD nastaviti da preduzimaju odgovarajuće mere zajedno sa svojim međunarodnim partnerima kako bi pozvali na odgovornost one koji guše ljudska prava Iranaca.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike