Mrlja u kampanji Džoa Bajdena: Koliko bi optužnica podignuta protiv Hantera mogla da naškodi njegovom ocu?

17.09.2023

09:13

0

Sin predsednika SAD mogao bi da završi u zatvoru na 25 godina ukoliko bude proglašen krivim

Mrlja u kampanji Džoa Bajdena: Koliko bi optužnica podignuta protiv Hantera mogla da naškodi njegovom ocu?
Copyright Profimedia

Sin američkog predsednika Džoa Bajdena Hanter suočava se sa krivičnom prijavom nakon što je optužen po tri tačke optužnice za laganje prilikom kupovine vatrenog oružja, što je izazvalo potencijalne probleme u kandidaturi njegovog oca za reizbor.

Nakon što je sporazum o priznanju krivice propao, Hanter Bajden je postao prvo dete aktuelnog predsednika koje je krivično gonjeno. Navodno je lagao na formularima kada je kupovao oružje dok je bio korisnik droge i rekao da "nije bio nezakoniti korisnik i zavisnik od bilo kog stimulativnog narkotika".

Ejb Louel, advokat okrivljenog, rekao je da je "nepravilno i stranačko mešanje republikanaca u ovaj proces" uticalo na optužbe, koje je podigao specijalni advokat Ministarstva pravde Dejvis Vajs.

Šta to znači za predsednika Bajdena i izbore sledeće godine?

Tehnički, Hanter Bajden bi mogao da se suoči sa 25 godina zatvora za navodne zločine, ali takva kazna je malo verovatna.

Postupak je smetnja za Belu kuću jer optužbe dolaze u vreme kada još jedni izbori izazivaju podele. Predsednikov sin je pod istragom zbog svojih poslova i optužbe bi mogle biti podignute u Vašingtonu ili njegovoj matičnoj državi Kaliforniji.

Profimedia
 

Upravo su ovo drugo republikanci u Predstavničkom domu iskoristili da zvanično pokrenu istragu o opozivu demokratskog predsednika. Do sada nije otkriven nijedna prestup, ali članovi Republikanske stranke se nadaju da će povezati predsednika sa poslovima njegovog sina.

To neće pomoći Bajdenu koji pokušava da ubedi ljude da ne treba da budu zabrinuti zbog njegovih godina i rešavanja ključnih pitanja tokom njegovog dosadašnjeg predsedavanja, kao što je povlačenje iz Avganistana 2021.

Očekuje se repriza 2020. u kojoj se Bajden suočio sa predsednikom Trampom kako bi izborio svoje mesto u Beloj kući.

Poređenje Trampa i Hantera

Republikanci koji žele Trampov povratak mogli bi, ako sve propadne, da tvrde da su optužbe protiv Trampa i one protiv sina predsednika Bajdena jedno te isto.

Tramp se suočava sa 91 krivičnom prijavom u četiri različite države, a njegova kandidatura biće praćena pravnim bitkama.

Profimedia
 

Članovi frakcije MAGA („Učinimo Ameriku ponovo velikom“) Predstavničkog doma, pristalice Trampa, optuženi su za neiskrenu kampanju protiv aktuelnog predsednika Bele kuće, ali postoji iskrena zabrinutost oko toga među nekim glasačima i članovima Predstavničkog doma.

Birači su i dalje podeljeni, što pokazuje anketa o reakciji na optužnicu protiv Trampa. Anketa AP-NORC-a u avgustu pokazala je da 85 odsto demokrata smatra da su istraga Ministarstva pravde i savezna optužnica protiv bivšeg predsednika (u optužbama se kaže da je Tramp nezakonito radio na poništavanju rezultata predsedničkih izbora 2020) bili tačni. Ovo tačnim smatra samo 16 odsto republikanaca.

Neki su, u međuvremenu, takođe optužili Ministarstvo pravde da usporava istragu protiv Hantera Bajdena. Dva istražitelja Internal Revenue Service (IRS) svedočili su Kongresu da su tvrdili da je 53-godišnjak trebalo da dobije ozbiljnije optužbe i da su popustljivi prema njemu zbog toga što je predsednikov sin.

- Imam razloga da verujem da je tokom istrage bilo prisutno grubo loše upravljanje, da je došlo do grubog rasipanja sredstava u vezi sa porezom utrošenim na istragu ovog slučaja i da je došlo do zloupotrebe ovlašćenja - rekao je kriminalistički istražitelj Džozef Zilger tokom svedočenja.

AP Photo/Patrick Semansky
 

Zigler i specijalni agent za nadzor Geri Šepli navode da su odluke donete u istrazi pomogle da se zaštiti Hanter Bajden.

Predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer rekao je da je optužnica protiv predsednikovog sina samo početak.

- Ukoliko američki tužilac Vajs ne istraži sve koji su umešani u šeme prevare i trgovinu uticajem, biće jasno da Ministarstvo pravde predsednika Bajdena štiti Hantera Bajdena i velikog momka - rekao je on.

U političkom smislu, optužbe su teške za 46. predsednika, iako za sada nije utvrđen nikakav prekršaj.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike