U Harkovu uništen ukrajinski izviđački dron; Zemlje G7 žele da zabrane uvoz ruskih dijamanata

16.09.2023

16:38 >> 00:08

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

U Harkovu uništen ukrajinski izviđački dron; Zemlje G7 žele da zabrane uvoz ruskih dijamanata
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/ Rodrigo Abd/AP Photo/Libkos

U toku je 569. dan rata u Ukrajini.

Avijacija Crnomorske flote otkrila je i uništila tri bespilotna čamca Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

Šojgu je odobrio listu bolesti za koje se ne može služiti po ugovoru u periodu mobilizacije, vanrednog stanja i rata. 

Snage PVO oborile su dve bespilotne letelice iznad Unečkog okruga u Brjanskoj oblasti. 

U ovom trenutku okončanje sukoba u Ukrajini pod uslovima koji odgovaraju Sjedinjenim Američkim Državama je nemoguće, saopštila je Bela kuća.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.54 - Kim: Ruska avio-tehnologija prevazilazi potencijalne pretnje

Severnokorejski lider Kim Džong Un je tokom posete ruskoj fabrici borbenih aviona koja je pod zapadnim sankcijama izrazio danas poštovanje prema ruskoj avio-tehnologiji koja se brzo razvija, prevazilazeći potencijalne pretnje spolja, javila je severnokorejska agencija KCNA.

22.50 - Izviđački dron Oružanih snaga Ukrajine uništen je u oblasti Harkov - RIA Novosti

22.44 - "Mir se gradi dijalogom": Kardinal završio posetu Kini

Papin izaslanik za regulisanje ukrajinske krize, kardinal Mateo Zupi, koji je večeras završio posetu Kinu u okviru mirovne misije Svete stolice, rekao je da je važna izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova o spremnosti Moskve da nastavi dijalog.

„To je važno, jer se mir gradi dijalogom. To je, nesumnjivo, pozitivna izjava i ide u pravcu koji očekuje papa Franja“, rekao je kardinal za televiziju TV2000.

SAD ne podstiču Ukrajinu da oružje koje joj se isporučuje primenjuje van njenih granica, ali prepuštaju izbor meta Kijevu, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken
„Kada je reč o tome kako Ukrajinci mogu da koriste te sisteme naoružanja, izbor ciljeva je na njima. Mi ih ne podstičemo da koriste naše sisteme naoružanja van Ukrajine, niti to potpomažemo, ali na Ukrajincima je da odluče“, istakao je on.

22.37 - Oglasila se ukrajinska tajna služba: Putinov najveći saveznik u teškom stanju (FOTO)

22.05 - Zemlje G7 žele da zabrane uvoz ruskih dijamanata

 Zemlje G7 žele da zabrane uvoz ruskih dijamanata, piše belgijsko izdanje Soir, pozivajući se na izvor u belgijskoj vladi. Brisel namerava da uvede obavezno obeležavanje kamenja, što će omogućiti da se prati njihovo poreklo.

21.22 - Medved obišao poligon za obuku vojnika u Donjecku

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina obišao poligon za obuku vojnika po ugovoru na teritoriji DNR u neposrednoj blizini linije razdvajanja. On se upoznao sa tokom obuke i uslovima službovanja, rekao je njegov pomoćnik Oleg Osipov.
 

Profimedia
 

20.34 - Ukrajinska obaveštajna služba: Ramzan Kadirov je u komi?

 

Čečenski lider Ramzan Kadirov navodno je u komi, saznanja su do kojih je došla Ukrajinska tajna služba. Kako prenose ukrajinski mediji, zdravstveno stanje Kadirova je poslednjih dana izuzetno narušeno. Tome nije doprinela nikakva povreda već verovatno neka već postojeća bolest, prenosi Protothema.

AP Photo/Musa Sadulayev, FILE
 


20.19 - Američki predsednik Džozef Bajden primiće 21. septembra ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, saopštila je Bela kuća.

19.30 - Evropska komisija će ukinuti ograničenja na uvoz ukrajinskog žita u pet pograničnih zemalja.

19.16 - Katedrala u Kijevu i stari deo Lavova na listi ugrožene svetske UNESKO baštine

Komitet UN za svetsku baštinu stavio je danas katedralu Svete Sofije u Kijevu i srednjevekovno jezgro ukrajinskog grada Lavova na listu ugrožene svetske baštine UNESKO-a, saopštila je danas ta agencija.

Dva vredna spomenika ukrajinske kulture i istorije već su na listi svetske baštine te agencije UN, a današnja odluka da budu stavljeni na listu ugrožene baštine ne podrazumeva nikakav mehanizam njenog sprovođenja koji bi, kako navodi američka agencija AP, odvratio Rusiju od eventualnih napada na tim lokacijama.

18.47 - Moskva: Severna Makedonija proterala troje ruskih diplomata

Vlasti Severne Makedonije su bez objašnjenja proglasile za persone non grata troje ruskih diplomata iz ruske ambasade u Skoplju.

"Neodgovoran i neprijateljski korak vlasti Severne Makedonije neće ostati bez odgovora", poručila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Profimedia
 

Kako je navela, vlasti u Skoplju su donele ovakvu odluku 12. septembra ne navodeći nikakve razloge za to.

"Konstatujemo da se vlasti Severne Makedonije kreću putem produbljivanja sukoba, a naše bilateralne odnose koji su ionako u dubokoj krizi sateruju u ćorsokak. Odluku o proterivanju naših kolega smatramo za neumesnu želju rukovodstva te zemlje da zapadnim pokroviteljima još jednom pokažu svoj značaj u borbi protiv tobožnje 'ruske pretnje' ", navodi se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

18.35 - Ukrajinci upotrebili raketu sa destruktivnim elementima

Načelnik Novokahovskog gradskog okruga Vladimir Leontjev rekao je da su Oružane snage Ukrajine tokom granatiranja Nove Kahovke upotrebile raketu sa destruktivnim elementima. „U 9.20 stambena naselja je pogodila raketa punjena, pored eksploziva, i destruktivnim elementima“, rekao je on na Telegramu.

18.19 - Za 24 časa uništen 41 dron, likvidirano više od 700 ukrajinskih vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da su ruske snage u poslednja 24 časa lakim PVO sistemima uništile 41 dron i tri rakete sistema HIMARS. 

Dronovi su oboreni u DNR, LNR i Zaporoškoj oblasti. 

U jugozapadnom delu Crnog mora, uništena su dva besposadna glisera. 

Na frontu, u pravcu Kupjanska uništeno je jedno skladište municije 103. brigade teritorijalne odbrane.

Ukupno, za protekla 24 časa u svim pravcima likvidirano je više od 700 ukrajinskih vojnika, tvrdi rusko Ministarstvo odbrane.

Najviše ih je poginulo u pravcu Donjecka, a najmanje u pravcu Kupjanska.

17.40 - Litvanska sportiskinja će biti lišena državljanstva zbog Rusije

Predsednik Litvanije potpisao je dekret na osnovu kojeg će umetnička klizačica Margarita Drobjasko biti lišena državljanstva, a jedan od razloga je to što je učestvovala u ruskim šou-programima na ledu.

Sportiskinja je optužena da je doprinela formiranju predstave o Rusiji kao velikoj državi.

16.37 - Ukrajina preko rumunske luke Konstanca isporučila 9,2 miliona tona žita

Ukrajina je u prvih osam meseci ove godine isporučila 9,2 miliona metričkih tona žita preko rumunske luke Konstanca na Crnom moru, saopštile su danas lučke vlasti ovog grada.

Na taj način, Ukrajina je već izvezla više žita putem Konstance nego u 2022. godini, prenosi Rojters.

16.12 - Oboren ukrajinski dron na području Orlovke

Ruske jedinice su sredstvima za radioelektronsku borbu oborile ukrajinski dron na području Orlovske oblasti u Rusiji. Nema povređenih ni materijalne štete.

 

 

Sportiskinja je optužena da je doprinela formiranju predstave o Rusiji kao velikoj državi.

15.59 - Belgija isporučuje 10 oklopnih vozila Ukrajini

Belgija će uskoro predati Ukrajini 10 otpisanih oklopnih transportera američke proizvodnje M113 koji su remontovani i već su spremni za slanje, saopštio je ministar odbrane Ludivin Dedonder.

15.16 - Belgija šalje F-16 u Dansku za obuku ukrajinskih pilota

Belgija će naredne godine poslati u Dansku tehničko osoblje i dva F-16 za potrebe obuke ukrajinskih pilota i tehničara, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

14.38 - Britanija proglasila grupu Vagner za terorističku organizaciju

Velika Britanija zvanično je danas proglasila rusku plaćeničku grupu Vagner za terorističku organizaciju.

Odluka koja je najavljena prošle nedelje, stupa na snagu odmah, objavila je britanska vlada.

14.12 - Mediji: Zelenski sledeće nedelje s Bajdenom i kongresmenima

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sastaće se naredne nedelje u Vašingtonu sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom i posetiti američki Kongres naredne sedmice, prenose danas američki mediji.

Nešto ranije, neimenovani američki zvaničnik izjavio je da se očekuje da će se Zelenski u četvrtak sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, prenosi Rojters.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

14.04 - Ukrajina planira veliko povećanje vojnog budžeta za 2024.

Ukrajinska vlada odobrila je predlog budžeta za 2024. godinu koji predviđa deficit od 41,92 milijarde dolara i povećanje izdvajanja za odbranu na 21 odsto BDP.

Premijer Denis Šmihal rekao je da je povećanje vojnog budžeta neophodno za finansiranje ratnih aktivnosti nakon ruske invazije u februaru 2022. godine.

13.41 - Putin: Ukrajina da iskaže volju za pregovore, Rusija je spremna

Rusija nikad nije odbila da pregovara o Ukrajini, a ako to druga strana želi, onda to treba i da kaže, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

- Već sam rekao: nikad nismo odbili da pregovaramo. Dakle, ako druga strana to želi, neka to kažu direktno - rekao je ruski lider dodajući da se, međutim, druga strana ne oglašava, prenosi TASS.

Putin je naglasio da Rusija nikad nije bila pretnja nikome.

- Najveće pretnje koje nastaju u današnjem svetu stvaraju aktuelne vladajuće elite na Zapadu - rekao je Putin.

13.09 - Lavrov: Moskva je spremna za razgovor sa izaslanikom Vatikana

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva očekuje posetu izaslanika Vatikana u vezi sa situacijom u Ukrajini, kao i da je spremna za razgovor sa njim.

- Sada se napori Vatikana, čiji izaslanik dolazi, ponovo nastavljaju. Mi smo spremni da se sretnemo sa svima i da razgovaramo sa svakim - izjavio je Lavrov, prenosi Rojters.

Lavrov nije precizirao kada se izaslanik Vatikana, Mateo Zupi, očekuje u Rusiji.

12.53 - Lukašenko predložio trilateralnu saradnju sa Severnom Korejom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je danas predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na sastanku u Sočiju da Moskva i Minsk uspostave trilateralnu saradnju sa Severnom Korejom.

On je izrazio zadovoljstvo zbog sastanka Putina i lidera Severne Koreje Kim Džong-una, objavila je beloruska državna novinska agencija Belta.

12.35 - Putin: Rusija će razvijati saradnju sa Severnom Korejom u okviru međunarodnog prava

Rusija će razvijati saradnju sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom (DNRK) u okviru međunarodnog prava, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

On je tokom razgovora sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom naglasio da je Severna Koreja sused Rusije, sa kojim mora da gradi dobrosusedske odnose, poštujući sve međunarodne norme, prenosi agencija RIA Novosti.

11.33 - U Sočiju počeli razgovori Putina i Lukašenka

U Sočiju su danas počeli razgovori ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

Kako je saopštio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, ovaj sastanak je redovna „sinhronizacija satova“, prenosi agencija RIA Novosti.

Lukašenko je dan ranije stigao u Rusiju.

10.09 - Patrušev: Zapad protiv Rusije iskoristio ceo arsenal

Zapad je protiv Rusije iskoristio celokupan arsenal, između ostalog, i informaciona sredstva, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Kako je rekao, Zapad je uvek težio da oslabi Rusiju bojeći se njene veličine i moći i želeći da zavlada njenim bogatim resursima.

AP Photo/Pavel Golovkin
Nikolaj Patrušev

- Zato i ne čudi odakle sva silna rusofobija nakon pokretanja specijalne vojne operacije - dodao je.

10.07 - Ukrajinci se iživljavali nad ruskim zarobljenicima

 

9.07 - Ruska vojska odbila tri napada na južnodonjeckom pravcu

Ruska vojna grupacija „Istok“ odbila je tri napada ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu, saopštio je načelnik pres-centra Oleg Čehov.

Kako je rekao, ukrajinska vojska bila je prinuđena da se povuče nakon što je pretrpela gubitke u ljudstvu.

8.13 - Kijev: Zauzeta Andrijevka, Rusija ima teške gubitke kod Bahmuta

Ukrajinske trupe zauzele su selo Andrijevka, koje je bilo pod ruskom kontrolom, u blizini grada Bahmuta na istoku zemlje, tvrde vojne vlasti Kijeva.

- U toku jurišnih operacija zauzeta je Andrijevka u oblasti Donjecka - navodi se u današnjem izveštaju Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga, prenosi Rojters.

Andrijevka se nalazi južno od Bahmuta, mesta jedne od najkrvavijih bitaka od početka ruskog napada na Ukrajinu,  u februaru prošle godine.

7.15 - Dva raketna nosača Tu-95MS završila su planirani let iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

7.00 -  Amerikanci plaćaju poljskim medijima da izveštavaju o "povratku ukrajinskih izbeglica"

Generalni konzulat SAD u Krakovu podstiče poljske medije da pišu o ukrajinskim izbeglicama koje se "vraćaju u svoju zemlju i obnavljaju je", objavljeno je u sredu. Vašington nudi 50.000 dolara za projekat koji traje godinu dana.

Projekat "promocije izveštavanja u Poljskoj od strane predstavnika lokalnih i regionalnih medija o pričama u Ukrajini" prvi je primetio Telegram kanal sa sedištem u Belorusiji. Može se naći na sajtu ambasade SAD u Poljskoj, pod oznakom WAW-NOFO-FY23-05.

Nije jasno kada je poziv prvobitno objavljen. Međutim, rok za predaju radova je do petka, 15. septembra.

Kako se navodi u objavi, cilj je "promovisanje detaljnog izveštavanja lokalnih i regionalnih poljskih medija o povratku ukrajinskih porodica iz Poljske u Ukrajinu i njihovim naporima za društvenu i fizičku obnovu, posebno onih izgrađenih na partnerstvu između Poljaka i Ukrajinaca".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike