Indija menja ime ovog meseca? Pozivnica koju je predsednica poslala učesnicima G20 pominje nov naziv zemlje (FOTO)

05.09.2023

19:51

0

Spekulacije su usledile pošto je portal "India Today" izvestio u utorak da bi rezoluciju o zvaničnom preimenovanju vlada mogla da predloži na posebnoj parlamentarnoj sednici zakazanoj za septembar

Indija menja ime ovog meseca? Pozivnica koju je predsednica poslala učesnicima G20 pominje nov naziv zemlje (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

Zvanična pozivnica za večeru povodom samita G20 koju je u utorak poslala predsednica Drupadi Murmu i u kojoj se ona naziva „predsednicom Barata“, a ne Indije, pojačala je spekulacije da bi ta azijska zemlja mogla da započne proces promene imena već ovog meseca, objavili su lokalni mediji.

Pozivnica, koji je široko rasprostranjena na društvenim mrežama zajedno sa heštegom #PresidentOfBharat, upućena je raznim svetskim liderima kako bi ih obavestila o večeri u subotu u kongresnom centru Barat Mandapam u Nju Delhiju, mestu održavanja samita G20 9. i 10. septembra.

- Reč „Indija“ je pogrdno ime koje su nam dali Britanci, dok je reč „Barat“ simbol naše kulture - rekao je Harnat Sing Jadav iz Indijske naprdne partije (Bharatiya Janata Party) za novinsku agenciju ANI.

Spekulacije su usledile pošto je portal "India Today" izvestio u utorak da bi rezoluciju o zvaničnom preimenovanju Indije u Barat vlada mogla da predloži na posebnoj parlamentarnoj sednici zakazanoj za ovaj mesec. Međutim, dnevni red za predstojeću sednicu još nije objavljen, tako da ostaje nejasno da li će predlog biti i formalno predstavljen.

Trenutno u ustavu ove zemlje piše da je država „Indija, to jest Barat, savez država...“. Neke političke ličnosti su podržale promenu imena, uključujući Mohana Bagvata iz desničarske nacionalističke stranke Nacionalna volonterska organizacija, koja je pozvala građane da koriste ažurirani termin.

 

 

Ime Barat je izvedeno od Barata, naziva za Indiju na nekoliko jezika zemlje, koji i sam potiče iz hinduističke književnosti. U početku, Barata se odnosila samo na zapadni region doline Indo-ganške nizije pre nego što je počela šire da se koristi za opisivanje indijskog potkontinenta i regiona Velike Indije. Termin Barata se generalno koristio naizmenično sa „Indija“.

Indiju neke grupe, naročito muslimani, nazviaju i trećim imenom: Hindustan.

Drugi zagovornici promene tvrde da bi ustavna promena u široko prihvaćeno, jedinstveno autohtono ime za tu azijsku zemlju ojačala nacionalni ponos, ojačala njeno nasleđe i udaljila je od istorije kolonijalne vladavine Velike Britanije.

Međutim, kritičari, poput lidera Kongresne partije Džejrama Ramiša, odbili su taj predlog, rekavši da bi taj potez zapravo bio „napad“ na indijski ustav.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike