Mediji su na njegovoj strani: Zapadni portali su Liz Tras razapinjali od samog početka, a o Sunaku pišu potpuno drugačije

26.10.2022

19:19

0

Novi britanski premijer predstavlja se pompezno u tekstovima, a neki su već predvideli šta bi mogao da uradi u prvih 100 dana na vlasti

Mediji su na njegovoj strani: Zapadni portali su Liz Tras razapinjali od samog početka, a o Sunaku pišu potpuno drugačije
AP22298404553666 - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Dok su zapadni mediji danima raspredali o Liz Tras kao o nesposobnoj premijerki koja je napravila dodatni haos u britanskoj ekonomiji i odbrojavali njene poslednje dane i sate na funkciji, ton kojim govore o njenom zameniku na mestu premijera Rišiju Sunaku potpuno je drugačji. 

Poznati svetski mediji, poput Si-En-Ena, Bi-Bi-Sija i Politika, praktično su ga romantizovali, praveći od njega heroja koji će spasti Britaniju i vratiti je na pravi put, kao i dobrog partnera za SAD, i već predviđajući kako će proteći njegovih prvih 100 dana na vlasti, čime se sugeriše da će trajati znatno duže od Trasove, koja je u Dauning stritu broj 10 provela svega 45 dana.

Odabirom Sunaka za lidera stranke konzervativci su načinili nesvakidašnji zaokret: pre samo nekoliko nedelja Trasova ga je ubedljivo pobedila u trci za najvažniju funkciju u državi, nakon kampanje u kojoj je on upozorio da će njena obećanja o masovnom smanjenju poreza ekonomski unazaditi Veliku Britaniju.

Kako je on ponovo uspeo da ispliva, tako se i retorika u medijima promenila, pa se o njemu piše pohvalno, a pasusi u kojima se ističe njegova sposobnost u oblasti finansija i ekonomije nezaobilazni su u skoro svakom tekstu.

Sve je toliko pompezno da deluje da su konzervatici izdvojili poprilična sredstva da održe ovog premijera na vlasti bar do narednih redovnih izbora 2025, jer bi u suprotnom, ako bi došlo do prevremenih opštih izbora, najverovatnije trijumfovali laburisti, koji su u opoziciji uspeli da dobiju veliku podršku zbog skandala koji su se nizali u suprotnom taboru.

Krupnim koracima do vrha

Sunak ima 42 godine, a u Donji dom došao je 2015, predstavljajući Ričmond u Severnom Jorkširu.

AP Photo/Frank Augstein
Riši Sunak

Nakon što je izgubio od Liz Trus na prethodnom glasanju torijevaca pre sedam nedelja, nije imao funkciju u vladi, a pre nego što je podneo ostavku kod Borisa Džonsona i pokrenuo njegov pad obavljao je jedan od najtežih poslova u vladi: bio je ministar finansija.

Sunak je 24. septembra postao prvi britansko-azijski premijer Ujedinjenog Kraljevstva, što je prilično velika stvar u zemlji koja je do sada na visoke funkcije uglavnom postavljala belce. On je hindus, a mediji su istakli da je premijer postao tokom "veličanstvenog Divalija, petodnevnog festivala svetla".

Rođen je u Sautemptonu, malom lučkom gradu na južnoj obali Engleske, u porodici Jašvira i Uše Sunak, a školovao se na veoma otmenom privatnom koledžu Vinčester - gde je bio jedan od najboljih đaka.

Radio je u Goldman Saksu i za nekoliko hedž-fondova pre nego što je ušao u politiku, čime je zaradio dovoljno da sebi priušti bicikl za vežbanje od 1.750 funti (2.000 evra).

Sunak i njegova supruga veoma su zanimljivi britanskoj javnosti zbog njenog bogatstva, što je novom premijeru stvaralo političke probleme i pre nego što se kandidovao za lidera stranke.

Oženjen je Akšatom Murti, ćerkom indijskog milijardera N. R. Narajane Murtija, koji je suosnivač IT giganta "Infosis". Ona zarađuje deo svog novca od akcija u toj kompaniji, a njen poreski status u Britaniji izazvao je veliki spor ranije ove godine. "Independent" je otkrio da je Murtijeva uživala status bez prebivališta, što joj je omogućavalo da plaća taksu od 30.000 funti godišnje da bi se registrovala kao „nenastanjena“ i da stoga ne plaća porez na zarade izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Profimedia
Sunak sa suprugom Akšatom Murti

Kasnije je okončala aranžman, koji je potpuno legalan, ali je svakako izazivao negodovanje, s obzirom na to da je njen muž upravljao poreskim sistemom Ujedinjenog Kraljevstva, što je razbesnelo medije i izazvalo burne reakcije u javnosti.

Uvek na pravoj strani

Sunak je "u duši ljubitelj slobodnog tržišta", ali se na kraju pokazao kao veliki trošadžija dok je radio kao ministar.

Džonson ga je za ministra finansija imenovao u julu 2019, posle svađe sa dotadašnjim ministrom Sadžidom Džavidom. Tako se Sunak našao na čelu britanske ekonomije baš u trenutku kada je pandemija koronavirusa zahvatila svet, što je zahtevalo velike intervencije države.

Kao ministar, Sunak je uveo šemu bez presedana da garantuje plate radnika, dok su poslodavci privremeno prekinuli rad, a pogođenim preduzećima pozajmio je državni novac. Bilo je primetno da je vladino zaduživanje skočilo na najviši nivo 2021. godine, pa je Sunak bio među najglasnijim poslanicima u vladi koji su se zalagali za povratak u normalu dok su epidemiološke mere nastavljale da pustoše britansku ekonomiju.

Sunak je otvoreno bio protiv Džonsonovog pristupa ekonomiji „uzmi svoj kolač i pojedi ga“, brinući se oko troškova pozajmljivanja u Ujedinjenom Kraljevstvu i uvodeći porez koji su delovi njegove stranke dočekali na nože, a čiji je cilj bio da se podrže izdaci za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

AP Photo/Frank Augstein
Riši Sunak

On dolazi na dužnost pošto je leto proveo raspravljajući se sa Trasovom oko njenih ekonomskih predloga. Upozorio je da će njena kombinacija smanjenja poreza i subvencionisanja cena energenata uplašiti tržišta i dovesti do porasta kamatnih stopa, i pokazalo se da je bio u pravu, piše „Politiko".

Nagomilani problemi

S obzirom na to da je Ujedinjeno Kraljevstvo sada usred velike ekonomske krize, sa ogromnim troškovima pozajmljivanja zbog katastrofalnog mini-budžeta Trasove, niko od novog premijera ne očekuje čuda koja će umilostiviti građane.

Sunakov prvi posao biće da uveri tržišta da Britanija ima kredibilan ekonomski plan i vladu koja može da se drži zajedno kako bi ga ostvarila. Sve oči će biti uprte u fiskalnu procenu finansija Velike Britanije, koju je uradila Kancelarija za budžetsku odgovornost, do 31. oktobra, kako bi videli koliko će stvari biti nezgodne za novog premijera. Za to vreme inflacija nastavlja da raste zbog povećanja cena energenata, a smanjenje potrošnje i povećanje poreza izgledaju kao neminovan ishod.

Sunak je u kampanji obećavao „integritet, profesionalizam i odgovornost“, čime je aludirao na svoje prethodnike koji se nisu pokazali na tim poljima, ističe pomenuti medij u svom tekstu.

AP Photo/Frank Augstein
Riši Sunak

Kako se navodi, on bi trebalo da ima manje problema sa održavanjem mira među konzervativnim poslanicima nego što je imala Trasova, za koju sada „Politiko" tvrdi da nikada nije bila popularna u parlamentarnoj stranci i da se oslanjala na podršku lokalnih članova, iako je do pre nekoliko nedelja pisao o njoj kao o „miljenici torijevaca".

„Pragmatični" zagovornik Bregzita

Sunak je bio rani pobornik Bregzita, u vreme kada je većina mladih poslanika torijevaca lojalno zagovarala ostajanje u okviru EU. Ali od tada je pokazao značajnu fleksibilnost, piše evropski ogranak „Politika".

Podržao je tadašnju premijerku Terezu Mej dok se borila da progura svoj kompromisni sporazum o povlačenju kroz Donji dom, suočena sa protivljenjem tvrdokornih pristalica Bregzita. Sada se oni pomirljiviji nadaju da će Sunak biti umereniji od prethodnika koji su od Bregzita napravili svojevrsni trgovinski rat sa Briselom zbog kontroverznih trgovinskih pravila u Severnoj Irskoj.

Iako je stekao podršku vodećih torijevskih zastupnika Bregzita Suele Braverman, Dejvida Frosta i Dejvisa Dejvisa, neki evroskeptici i dalje vide Sunaka kao izdajnika Bregzita. Jedan od sada već bivših ministara Džejkob Ris-Mog optužio je Sunaka da opstruiše napore da se maksimalno iskoriste novostečene slobode Britanije.

Hvaljenje svađe sa Borisom Džonsonom

AP Photo/Frank Augstein
Sunak i Boris Džonson

Zapadni mediji Sunakovu svađu sa Džonsonom nazivaju "epskom", a njegov otkaz na mesto ministra koji je doveo do pada bivšeg premijera opisuju kao "spektakularan", ističući njegov poziv da vlada bude uređena „kako treba, kompetentno i ozbiljno“.

Njegova ostavka usledila je nakon mnoštva Džonsonovih skandala, uključujući svađu oko rešavanja žalbe o seksualnom uznemiravanju i višemesečne štetne naslove u vezi sa takozvanom aferom Partigejt, u kojoj su visoki članovi Džonsonove vlade uhvaćeni na zabavama u kancelarijama, uprkos strogim epidemiološkim merama koje su uveli za ostatak građana. Ipak, ono što se retko ističe jeste da je i Sunak bio umešan u aferu i da je i njega policija kaznila.

"Mračna tajna"

Da bi ga dodatno učinili dopadljivim masama, pisali su i o njegovoj "mračnoj tajni", kako ju je "Politiko" nazvao.

Naime, radi se o tome da je Sunak „potpuni zavisnik od koka-kole“, što su ilustrovali snimkom u kom priča o tome.

Predviđanje Rišijevih 100 dana već prvog dana

U želji da predstave kolika je njegova odgovornost, zapadni mediji već su napravili plan za Sunakovih prvih 100 dana na funkciji, detaljno opisujući njegove "velike poteze" i predviđajući mu znatno duži mandat nego njegovoj prethodnici.

Kako se navodi, on je na najodgovorniju funkciju u državi došao u trenutku kada se Britanija suočava sa najtežom krizom od Drugog svetskog rata - zemlja juri u zimu sa visokim računima za struju, listama čekanja u bolnicama, troškovima pozajmljivanja i inflacijom koja raste. Na sve to, mini-budžet Liz Tras napravio je dodatni haos na finansijskim tržištima, a konzervativci zaostaju za opozicionom Laburističkom partijom za preko 30 procentnih poena u istraživanjima javnog mnjenja.

Zato se posebno pridaje važnost njegovom poslu u prvih 100 dana i stvarima koje će morati da uradi tada kako bi se dokazao biračima pred koje bi mogao da izađe kao kandidat Konzervativne stranke za nešto više od dve godine.

Tako se navodi da se 25. oktobra susreo sa kraljem Čarlsom III kako bi dobio dozvolu da formira vladu, kao i da je istog dana morao da obavi prvu rekonstrukciju svog kabineta. Sastanak u sredu, 26. oktobra, sa Kirom Starmerom, liderom Laburističke stranke, okarakterisan je kao veliki događaj, jer će, ukoliko uspe da mu se suprotstavi, pokazati snagu poslanicima koji su stali iza njega. Petak, 28. oktobar, navodi se kao rok za formiranje vlade u Irskoj, gde će morati da se pokrene novi set izbora za skupštinu Severne Irske.

AP Photo/Frank Augstein
Riši Sunak

Rok za formiranje sledećeg budžeta je 31. oktobar, kada će Sunakova vlada morati da pokaže tržištima da je osmislila korake kojima će popuniti ogromnu rupu u javnim finansijama Ujedinjenog Kraljevstva. Već tri dana kasnije, 3. novembra, očekuje se da će odbor za monetarnu politiku Banke Engleske podići kamatne stope na svom sastanku, što će izazvati novo povećanje hipoteka građana, a kako je Sunak borbu protiv inflacije i držanje hipoteka na niskom nivou učinio centralnom temom svoje liderske kampanje tokom leta, od njega će se u ovom trenutku očekivati mnogo.

Samit COP27 u Egiptu 6. novembra biće prilika da se sretne uživo sa stranim patnerima i predstavi se na svetskoj sceni ukoliko bude odlučio da ode na njega, dok ga nedelju dana kasnije, 13. novembra, čeka sastanak G20 u Indoneziji. Krajem novembra ili početkom decembra održaće se dopunski izbori u Česteru, gde bi laburisti, prema sadašnjim anketama, mogli da osvoje veliku većinu.

Krajnji rok za pridruživanje Britanije transpacifičkom trgovinskom bloku je 31. decembar, do kada se Vlada Ujedinjenog Kraljevstva nada da će završiti pregovore o pristupanju CPTPP - trgovinskom sporazumu koji je potpisalo 11 zemalja, uključujući Australiju i Novi Zeland. Osiguranje ovog dogovora bio je jedan od prioriteta Trasove, a za Sunaka bi to predstavljalo i konkretno spoljnopolitičko dostignuće i pokazatelj da Ujedinjeno Kraljevstvo uspešno gradi bliže diplomatske veze sa zemljama u Indo-Pacifiku nakon Bregzita.

AP Photo/Frank Augstein
Riši Sunak

U decembru ili januaru biće zaključena istraga Komiteta za privilegije Doma komuna o tome da li je Džonson doveo parlament u zabludu zbog takozvanog skandala Partigejt, a ako bude odlučeno da Džonson na kraju bude sankcionisan, Sunak će morati da proceni njegov odgovor i odluči da li  će to uraditi, rizikujući da izazove gnev bivšeg premijera. Takođe postoji rizik da će i sam Sunak biti uvučen u istragu, s obzirom na to da je i on kažnjen zbog skandala Partigejt.

Nezavisna istraga o postupanju vlade tokom pandemije koronavirusa mogla bi da počne da prikuplja dokaze početkom sledeće godine. Ona će, između ostalog, ispitati uticaj ekonomske politike koju je Sunak osmislio kao ministar tokom pandemije, stavljajući njegove odluke pod lupu.

Kada istekne Sunakovih prvih 100 dana, postojaće pritisak na vladu da objasni kako će podržati ljude koji plaćaju visoke račune za struju ukoliko i u proleće veleprodajne cene gasa ne opadnu drastično. Novi ministar finansija Džeremi Hant već je ukinuo dvogodišnju garanciju vlade Liz Tras i umesto toga ograničio visinu računa za struju na 2.500 funti u proseku za samo šest meseci. To ograničenje okončava se u aprilu, a nakon toga počeće nova serija glavobolja za Sunaka.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike