Mesec i po dana posla za pozamašnu penziju: Koje sve povlastice dobijaju bivši britanski premijeri i hoće li ih dobiti i Liz Tras?

23.10.2022

07:12

0

Njeni prethodnici radili su godinama da bi dobili ono što će ona moći da ima posle samo nekoliko nedelja

Mesec i po dana posla za pozamašnu penziju: Koje sve povlastice dobijaju bivši britanski premijeri i hoće li ih dobiti i Liz Tras?
AP22201366676656 - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Uprkos tome što je ušla istoriju ostavši na mestu premijera Velike Britanije samo 45 dana pre nego što je podnela ostavku, Liz Tras će biti ponuđen isti paket koji su dobili svi bivši stanovnici Dauning strita broj 10.

Osim što će primati naknadu koju dobijaju bivši premijeri, Tras će dobiti i druge povlastice bez obzira na to što je dužnost obavljala zvanično mesec i po dana, iako vlada nije radila skoro dve nedelje tokom perioda žalosti zbog smrti kraljice Elizabete II.

Naknada za bivšeg premijera

Svi bivši premijeri mogu da zatraže naknadu za javne troškove, koja trenutno iznosi maksimalno 115.000 funti (130.000 evra) godišnje.

Plaćanje je uvedeno da bi se podmirili troškovi nastavka javnih dužnosti nakon što neko napusti Dauning strit.

Ovo može uključivati kancelarijske troškove, plate osoblja ili putovanja na događaje na kojima se pojavljuju u svojstvu bivšeg premijera.

Džon Mejdžor, Toni Bler, Gordon Braun, Dejvid Kameron i Tereza ​​Mej zatražili su bar deo naknade. Još nije poznato da li je Boris Džonson to uradio, jer ovogodišnji podaci tek treba da budu objavljeni.

AP Photo/Alastair Grant, File
Liz Tras

Bivši nosioci funkcije nisu uvek potraživali pun iznos.

Tu je i otpremnina, koja iznosi jednokratnu isplatu od 25 odsto godišnje plate za radno mesto koje su napustili.

U slučaju premijera, to je oko 19.000 funti (21.800 evra) - pošto je njihova dodatna plata 79.000 funti (90.500 evra), iako trenutno ministri ne primaju pun iznos na koji imaju pravo, tako da se premijeru plaća 75.440 funti (86.500 evra) uz poslaničku platu koja je nešto veća od 84.000 funti (96.000 evra).

Ali ukoliko se bivši premijer vrati na mesto ministra u roku od tri nedelje (ili šest nedelja nakon raspuštanja parlamenta radi izbora), on na otpremninu nema pravo.

Nalaženje novog posla

Bivši ministri, pa samim tim i premijeri, trebalo bi da traže savet od Savetodavnog komiteta za poslovna imenovanja, poznatijeg kao Akoba, o svim ponudama za posao koje dobiju u prve dve godine nakon odlaska iz Vestminstera.

AP Photo/Alberto Pezzali
Liz Tras

Komisija razmatra da li se ta uloga može smatrati "nagradom" za bilo koju povoljnu odluku koju su možda doneli dok su bili na vlasti, ako i da li daje poslodavcu bilo kakvu prednost.

Ali Akobina moć je ograničena, jer komitet ne može izreći novčane kazne ili druge sankcije ako neko bude ignorisao njen savet.

Penzija

Nosioci tri takozvane velike državne funkcije, odnosno premijer, predsedavajući Doma komuna i lord kancelar, više ne dobijaju penziju u visini polovine poslednje plate po napuštanju funkcije, bez obzira na dužinu radnog staža.

Umesto toga, oni se sada pridružuju svim ministrima u ministarskoj penzijskoj šemi, šemi sa definisanim nivoom doprinosa u okviru Parlamentarnog doprinosnog penzijskog fonda.

Profimedia
Liz Tras

Tras je prvi put postala ministar 2012.

Bezbednost

Nije poznato mnogo detalja o bezbednosnoj operaciji koja bi se mogla sprovesti za obezbeđivanje Liz Tras.

Mađutim, poznato je da su prethodni premijeri nastavili da imaju obezbeđenje nakon što su napustili funkciju.

Bivši premijeri, radi svoje zaštite, takođe imaju pravo na državno vozilo sa šoferom. Cena takve zaštite nije dostupna javnosti.

Beneficije člana parlamenta

Ako premijer i dalje ostane poslanik, on imaju pravo na svoju platu za obavljanje te uloge. Biti premijer daje vam dodatnu platu povrh te plate.

Profimedia
 

Od 1. aprila 2022. prosečna plata poslanika bila je 84.144 funti (96.422 evra).

Političari takođe mogu zatražiti da im se pokriju troškovi vođenja kancelarije, zapošljavanja osoblja, stanovanja u Londonu ili svojoj izbornoj jedinici i troškovi putovanja između Parlamenta i svoje izborne jedinice.

Pored pokrivanja ovih troškova, poslanici takođe dobijaju ograničenu sumu godišnje za poštarinu i kancelarijski materijal Donjeg doma. Svaki član Donjeg doma dobija 9.000 funti (10.316 evra) za ovo.

Izvan politike, mnogi britanski ministri ostvarili su unosne karijere:

- Bivši zamenik premijera ser Nik Kleg nedavno je napredovao u Fejsbukovoj kompaniji Meta, navodno dobivši bonus od 10 miliona funti (11,4 miliona evra).

- Bivši ministar Džordž Ozborn, poznat po pirokom portfelju poslova koje j eobavljao otkako je napustio funkciju, sada radi za investicionu banku "Robey Warshaw". Nedugo pre nego što je napustio parlament, preuzeo je jednodnevnu ulogu u drugoj firmi za upravljanje investicijama koja navodno plaća 650.000 funti godišnje (745.000 evra).

- Bivši ministar inostranih poslova Dejvid Miliband, koji je napustio politiku nakon što je izgubio na izborima za vođstvo laburista od svog brata Eda, navodno zarađuje 768.000 funti (880.000 evra) kao šef Međunarodnog komiteta za spasavanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike