Kijev nastavlja čistke u vojnom vrhu: Zelenski razrešio ministra odbrane

03.09.2023

23:50

0

Usred još jednog skandala oko nabavke u Ministarstvu odbrane, izvor iz vlade tvrdi da će ministar Reznjikov uskoro biti smenjen

Kijev nastavlja čistke u vojnom vrhu: Zelenski razrešio ministra odbrane
Aleksej Reznikov - Copyright Printskrin/Tviter/ @oleksiireznikov

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je saopštio da je razrešio Aleksija Reznikova sa mesta ministra odbrane Ukrajine i predložio je Rustema Umerova da ga zameni.

Usred još jednog skandala oko nabavke u Ministarstvu odbrane, "Ukrajinska pravda" je u četvrtak prenela, pozivajući se na izvore iz vlade, da će ministar Reznjikov uskoro biti smenjen.

Ova smena najavljivana je već mesecima, a Generalno tužilaštvo Ukrajine saopštilo je pre nekoliko dana da je utvrđeno da postoje nezakoniti ugovori o kupovini vojnih prehrambenih kompleta koji je Ministarstvo odbrane te zemlje zaključilo sa jednim preduzećem.

Sud je potvrdio da je dodatni sporazum zaključen "kršeći zahteve važećeg zakonodavstva i protivno interesima države", naveli su iz Generalnog tužilaštva, preneo je "Kijev independent".

Dodatni sporazum je predviđao kupovinu paketa obroka koji ne zadovoljavaju standarde ishrane za vojno osoblje utvrđene ukrajinskim zakonom, navode u tužilaštvu.

AP Photo/Petr David Josek
 

"Ukrajinska pravda" je, još 10. avgusta, objavila da Zelenski za ovu funkciju ima najmanje dva kandidata – ministra infrastrukture Kubrakova, i ministra za strateške industrije Kamišina.

Kasnije su, međutim, neki mediji javili da Zapad želi da vidi ženu na čelu ministarstva odbrane, da bi zatim poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko izvestio da su kandidati za mesto šefa Ministarstva odbrane Ukrajine odbili ovu funkciju.

"Odluke o ostavci donosi šef države, ali mogu i sam da odustanem ako više nemam snage i smisla za humor da se smejem ljudima koji žele moju ostavku", rekao je tom prilikom Reznikov, a prenele su "RIA Novosti".

Mandat Reznikova obeležio je i januarski skandal kada su u medijima objavljene informacije da je Ministarstvo odbrane kupovalo proizvode za vojsku po veoma visokim cenama.

Reznikov je pokušao da se opravda "običnom tehničkom greškom" tvrdeći da se cena jaja od oko 49 dinara ne odnosi na komad, nego na težinu.

Takođe, Vladimir Zelenski je pre gotovo mesec dana, 11. avgusta, smenio sve regionalne vojne komesare.

"Raspuštamo sve regionalne vojne komesare. Ovim sistemom treba da upravljaju ljudi koji tačno znaju šta je rat. Cinizam i mito tokom rata su izdaja", kazao je Zelenski nakon specijalnog sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike