UŽIVO Oglasio se Zelenski povodom pogibije Prigožina: "Nemamo nikakve veze sa tim" I Norveška će donirati Kijevu lovce F-16

24.08.2023

14:36

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

UŽIVO Oglasio se Zelenski povodom pogibije Prigožina: "Nemamo nikakve veze sa tim"  I Norveška će donirati Kijevu lovce F-16
Sukob u Ukrajini uživo - Copyright AP Photo

U toku je 547. dan rata u Ukrajini.

U Rusiji je odbijeno pet napada dronovima: dva u Belgorodskoj oblasti, još dva u Moskovskoj oblasti i peti u Kaluškoj oblasti.

U blizini Rostova je priveden državljanin Ukrajine, koji je prikupljao informacije o lokacijama PVO i kretanju vojne tehnike.

Američki Stejt department pozvao je Amerikance da odmah napuste Belorusiju zbog zatvaranja litvanskih graničnih prelaza.

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je spremnost da se vrati žitnom poslu ukoliko obaveze prema ruskoj strani budu ispunjene. 

Šef Glavnog obaveštajnog odeljenja Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov zapretio je „pre neki dan“ novim udarima na Krim. 

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti 

14.35 Pogođen komandni centar ukrajinske vojske

Preciznim oružjem izveden je napad na komandni centar Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Oružane snage Rusije su tokom noći izvele grupni napad preciznim oružjem dugog dometa, morskog i kopnenog baziranja, na centar odlučivanja Oružanih snaga Ukrajine“, rekao je portparol Ministarstva Igor Konašenkov, prenosi Sputnjik. 

14.20 Ukrajina tvrdi da su njene specijalne snage izvršile desant na Krim

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov tvrdi da su ukrajinski vojnici jutros izvršili desant na Krim i da je došlo do bitke uz učešće plovnih objekata i avijacije.

14.15 - Navodno identifiovan leš Prigožina

Ruski mediji javili su danas da je telo vođe vagerovaca Jevgenija Prigožina zvanično identifikovano u mrtvačnici.

Ukrajinski Kijev post prenosi pisanje iz Moskve da je leš prepoznao jedan od komandanata Vagnera po tome što je na telu nedostajao jedan prst.

13:55 - Zelenski: Ukrajina nije umešana u pogibiju Jevgenija Prigožina

Ukrajina nije umešana u navodnu pogibiju šefa ruske plaćeničke grupe Jevgenija Prigožina, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

- Nemamo nikakve veze sa tim. Svako zna ko je umešan - rekao je Zelenski novinarima, a prenosi ukrajinska agencija "Interfaks".

13.35 - Ukrajinci tvrde: Svi ciljevi operacije na Krimu ispunjeni, neprijatelju naneti gubici

Ukrajinska mornarica i vojna obaveštajna služba izveli su tokom noći "specijalnu operaciju", u kojoj su se jedinice iskrcale na Krim koji je pod ruskom okupacijom, saopštila je danas Glavna obaveštajna uprava (HUR) Ministarstva odbrane.

Kratki i ne najjasniji video snimci koji su postavljeni uz izjavu, prikazuju mali motorni čamac koji se kreće kroz vodu tokom noći u blizini obale prenosi Rojters uz napomenu da nije mogao nezavisno da potvrdi  navode o ukrajinskoj operaciji na Krimu, koji je Rusija prisajedinila 2014.

HUR je saopštio da je mesto iskrcavanja bilo na zapadnom delu Krima, u blizini naselja Olenivka i Majak.

- Specijalne jedinice na čamcima iskrcale su se na obalu u tom području naselja Olenivka i Majak - navodi se u saopštenju HUR-a.

Saopšteno je i da su "svi ciljevi" postignuti i gubici naneti neprijatelju,ali nisu navedeni detalji.
Takođe, saopšteno je da se "državna zastava ponovo zavijorila na ukrajinskom Krimu" bez navođenja gde se tačno to dogodilo.

Rusija se nije oglašavala povodom izveštaja Kijeva, koji se poklopio sa Danom nezavisnosti Ukrajine.

Ranije je predstavnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Andrij Jusov izneo tvrdnju da su ukrajinski vojnici jutros izvršili desant na Krim i da je došlo do bitke uz učešće plovnih objekata i avijacije.

13.20 - Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

Sumnja se da je u pad aviona u kojem se nalazio šef Vagnera Jevgenij Prigožin umešan njegov lični pilot Artem Stepanov. Strani mediji navode da Rusi trenutno ne mogu da ga lociraju, a kako se sumnja, jedini je on imao pristup avionu pre leta.

13.00 - I Norveška će donirati Kijevu lovce F-16

Norveška je odlučila da pokloni Ukrajini borbene avione F-16, javila je tamošnja televizija TV2, pozivajući se na neimenovane izvore.

Nije navedeno koliko će mlaznjaka Norveška obezbediti.

Norveško ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar.

Ako bude potvrđeno, Norveška bi postala treća država nakon Holandije i Danske koja je najavila donacije aviona F-16 Ukrajini.

Norveški premijer Jonas Gar Stere sastao se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Ukrajini u Kijevu i najavio donacije protivvazduhoplovnih raketa i druge opreme, ali nije dao nikakve najave u vezi sa lovcima F-16.

 

12.15 - Zbog izvoza ruskoj fabrici oružja uhapšen bivši šef nemačkog proizvođača preciznih alata

Bivši šef nemačkog proizvođača preciznih alata uhapšen je pod sumnjom da je ruskoj namenskoj industriji oružja isporučio zabranjenu robu dvostruke namene, saopštio je nemački državni tužilac.

Uli S. je 2015. godine potpisao tri ugovora sa ruskim proizvođačem oružja za isporuku šest alatnih mašina koje je ruska kompanija koristila u proizvodnji snajperskih pušaka, navodi se u saopštenju tužioca.

Uli S je time zaobišao sankcije uvedene nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, a koje zabranjuju izvoz robe dvostruke namene u Rusiju, dodaje se u saopštenju.

Alatne mašine su isporučene uz pomoć trećih kompanija preko Švajcarske, au jednom slučaju i preko Litvanije, navodi se u optužnici.

Vrednost narudžbine je oko dva miliona evra.

Kompanija je takođe bila uključena u obuku ruskih radnika za korišćenje mašina, navodi se u saopštenju generalnog tužioca.

Osumnjičeni je bio u pritvoru u Francuskoj od 10. avgusta na osnovu evropskog naloga za hapšenje i prebačen je u pritvor u Nemačkoj 22. avgusta.

11.30 -Vagnerovci najavljuju brutalnu osvetu zbog smrti Prigožina: Krećemo u drugi pohod na Moskvu!

Profimedia
 

 

Šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo je juče nakon što se privatni avion srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, saopštila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

Odmah nakon potvrde da se u privatnom avionu nalazio Prigožin Telegram kanali koji su povezani sa grupom Vagner "zapalili su se"

Pripadnici ove grupe oglasili su se i istakli da glavni krivci za smrt šefa Vagnera sede u Kremlju.

-Organizovaćemo drugi pohod na Moskvu! - navedeno je.

11.02 - Zelenski čestitao građanima Dan nezavisnosti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se građanima kao "slobodnim ljudima“ na dan nezavisnosti zemlje.

"Dan slobodnih, jakih i dostojanstvenih. Dan jednakih, Ukrajinaca i Ukrajinki u celoj našoj zemlji“, naveo je Zelenski na Tviteru.

 

 

"U ovoj borbi svi se računaju, jer je to borba za nešto što je svima važno – nezavisna Ukrajina", dodao je Zelenski.

10.45- Vežbe trupa ODKB od 1. do 6. septembra u Belorusiji

Zajednička operativno-strateška vežba Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) pod nazivom "Borbeno bratstvo - 2023" održaće se na teritoriji Belorusije od 1. do 6. septembra.

Generalnim planom vežbe predviđene su zajedničke i specijalne vežbe koje obuhvataju obuku različitih trupa zajedničkih snaga ODKB, javila je beloruska agencija Belta, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Belorusije.

Kako se navodi, u vežbi će učestvovati kolektivne snage za brzo reagovanje, obaveštajne snage, snage za logističku podršku trupa zemalja članica ODKB, kao i zajedničke formacije za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu i medicinsku podršku.

Vežbe će se održavati na poligonima i područjima Brestske, Grodnjenske i Minske oblasti.

Vojni kontingenti, koji će učestvovati u vežbi, kreću za Belorusiju 25. avgusta.

9.00- Regionalne vlasti: Sedam povređenih u ruskom raketiranju Dnjepra

U noćašnjem ruskom raketiranju Dnjepra povređeno je sedam osoba, oštećene su kuće, automobili, vodovod i gasovod, saopštio je načelnik uprave Dnjepropetrovske oblasti Sergij Lisak. Šest povređenih je hospitalizovano, prenosi Ukrajinska pravda.

Lisak je naveo da je ukrajinski PVO oborio jednu raketu, a pogođen je transportni objekat. Prema njegovim rečima, oštećeno je desetak objekata, među njima banka, benzinska pumpa, hotel i poljoprivredno preduzeće.

 

07.15 -  Ruski sistemi PVO otkrili su i uništili dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti u Rusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije

- Sprečen je pokušaj kijevskog režima da uz pomoć bespilotnih letelica avionskog tipa izvede terorističke napade. Sistemi PVO su otkrili i uništili dva ukrajinska drona iznad teritorije Brjanske oblasti - navodi se u saopštenju.

07.00 - Berbok: Dali smo Kijevu 22 milijarde evra pomoći

Nemačka je od početka ruske specijalne operacije dala Kijevu pomoć u vrednosti od 22 milijarde evra, rekla je ministar spoljnih poslova te zemlje Analena Berbok.

 

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike