Florida u strahu zbog uragana Idalija: Izdate hitne naredbe za evakuaciju, neka priobalna mesta već poplavljena (VIDEO)

29.08.2023

20:19

0

Očekuje se da će vetar dostizati brzinu od 179 kilometara na sat u sredu ujutru

Florida u strahu zbog uragana Idalija: Izdate hitne naredbe za evakuaciju, neka priobalna mesta već poplavljena (VIDEO)
Copyright Profimedia

Uragan Idalija pojačao se u utorak dok se približavao obali Floride. Zvaničnici su izdali hitne naredbe za evakuaciju dok milioni stanovnika treba da se pripreme za potencijalno razornu oluju treće kategorije.

Prema Nacionalnom centru za uragane sa sedištem u Majamiju, očekuje se da će Idalija dostizati brzine vetrova od 179 kilometara na sat u sredu ujutru, pre nego što pređe na kopno tokom dana. 

Guverner Floride Ron Desantis uputio je apel stanovnicima nižih područja da odmah krenu sa evakuacijom. On je istakao da bi oluja mogla da izazove opasne poplave koje mogu ugroziti živote.

- Ako ste dobili naredbu za evakuaciju, molimo vas da je sprovedete odmah - poručio je Desantis na konferenciji za medije.

 

 

Naredbe za evakuaciju su izdate u 22 okruga, a otvoreno je više od 20 skloništa kako bi se ljudima pružio bezbedan smeštaj.

Očekuje se da će Idalija pogoditi severni deo Floride, između gradova Talahasi i Gejnsvil. Međutim, tačna putanja uragana još nije potpuno jasna. Uragan se trenutno nalazi iznad toplih voda Meksičkog zaliva, nakon što je prošao zapadno od Kube. Na Kubi su već evakuisane desetine hiljada stanovnika zbog poplava i jakog vetra.

 

 

Najveća pretnja dolazi od poplavnih talasa koji će biti podstaknuti snažnim vetrovima. Ovi talasi mogu izazvati poplave u nižim područjima, upozoravaju nadležne vlasti. Upozorenja na poplavne talase su izdata od severne tačke, Sarasote, pa sve do Indijan Pasa na zapadu, uključujući i oblast Tampi. Nivo talasa može doseći visinu od 2,5 do 3,7 metara u određenim područjima.

Zbog pretnje od uragana više od 40 školskih okruga je odlučilo da prekine nastavu. Međunarodni aerodrom u Tampi će obustaviti operacije od podneva. Nacionalna garda je mobilisala oko 5.500 članova kako bi pomogla u hitnim situacijama, a u snimcima koji su se pojavili na društvenim mrežama vidi se da su neka mesta na obali već delimično poplavljena.

 

 

Ukoliko Idalija pogodi Floridu, to će biti četvrti veliki uragan u poslednjih sedam godina. Prethodni su bili Irme 2017. godine, Majkl 2018. godine i Ijan, koji je prošlog septembra dostigao najvišu, petu kategoriju i predstavljao ozbiljnu opasnost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike