Ukrajinska grupa se povukla nakon žestoke paljbe ruske artiljerije; Krečmer: Najnormalnija stvar na svetu popraviti Severni tok 1

28.08.2023

07:00 >> 00:02

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinska grupa se povukla nakon žestoke paljbe ruske artiljerije; Krečmer: Najnormalnija stvar na svetu popraviti Severni tok 1
Rat u Ukrajini - Copyright Profimedia

U toku je 550. dan rata u Ukrajini.

Guverner Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz najavio je granatiranje sela Kirilovka od strane Oružanih snaga Ukrajine. 

Zamenik Matvejev je najavio planove za unošenje zakona o lišavanju stečenog državljanstva Ruske Federacije zbog izbegavanja vojne registracije i služenja vojnog roka. 

U Žitomirskoj oblasti Ukrajine sudarili su se trenažni avioni L-39. Gardijan je saznao za pripremu nove vojne strategije za 2024. od strane Kijeva, Vašingtona i Londona.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti 

23.55 - Duma: Rusija „patentirala“ novi svetski poredak


Rezultati samita BRIKS su potvrda da je Rusija svojim odlučnim suprotstavljanjem kolektivnom zapadu zapravo „patentirala“ novi model svetskog poretka, izjavio je poslanik u ruskoj Državnoj dumi Adalbi Šhagošev.

Kako je rekao, nove zemlje koje su pozvane u članstvo u ovoj organizaciji su prvi put u svetskoj istoriji dobile šansu da promene svoje mesto u globalnim procesima.

Takođe je napomenuo da celokupna vrednost savremene Rusije leži u predloženoj novoj strategiji odnosa u okviru BRIKS plus.

„Ta strategija će omogućiti svim učesnicima novog bloka da odgovaraju na globalne izazove, na prehrambenu i energetsku bezbednost, na nametnute trgovinske barijere, na tehnološke i ekonomske sankcije, na valutne odluke“, naglasio je.
 

23.20 - Krečmer: Najnormalnija stvar na svetu popraviti Severni tok 1

Premijer nemačke savezne države Saksonije i član Demohrišćanske stranke Mihael Krečmer izjavio je danas da bi trebalo popraviti minirani gasovod Severni tok 1 u Baltičkom moru, uz ocenu da je to ''najnormalnija stvar na svetu''.

''Nalazi se u međunarodnim vodama i u blizini danske obale, tako da je dostupan. To nema nikakve veze sa ratom, jer je uništen u zasebnom napadu. Najnormalnija stvar je da se cevovod popravi, odnosno da se ispumpa voda i ponovo zatvori. Niko ne zna šta će biti za pet ili deset godina, a znak mudre politike bi bio da se što više opcija drži otvorenim'', rekao je Krečmer, a prenosi portal Wiwo.

On je istakao da Nemačka ima ''dramatičan problem'', pošto, kako je naveo, prvobitan nacrt energetske tranzicije više ne važi.

22.22 - Ukrajinska grupa se povukla nakon žestoke paljbe ruske artiljerije

Ukrajinska vojska napustila je svoje položaje u Harkovskoj oblasti nakon što je ruska artiljerija izvela gađanja na ukrajinsku grupu oklopnih vozila, saopštio je Sputnjiku neimenovani izvor iz ruske vojske.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

„Ukrajinska vojska se pripremala da izvrši napad motorizovanom tehnikom, međutim, artiljerijskim gađanjem primorali smo neprijatelja da se povuče. Ukrajinci su se sakrili u obližnjoj šumi“, kazao je izvor.

Među ukrajinskim snagama ima i poginulih i povređenih, koji su potom evakuisani, dodaje izvor.

20.31 - Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o neuspehu napada Oružanih snaga Ukrajine na pravcima Staromjorski i Prijutnoje u DNR.

20.04 - Zelenski najavio izbore u Ukrajini: Jedan uslov mora da se ispuni i građani mogu da biraju novog predsednika!

19.45 - Ukrajinski dronovi dobijaju informacije sa Zapada

Operateri ukrajinskih dronova koji napadaju rusku teritoriju dobijaju informacije o radarima i protivvazdušnoj odbrani od zapadnih partnera , piše Ekonomist, pozivajući se na izvore.

19.09 - Anketa: Samo osam odsto Rusa veruje da je Putin odgovoran za smrt Prigožina

Samo osam odsto Rusa veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin odgovoran za smrt šefa ruske privatne paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina, prema anketi sprovedenoj devet sati nakon avionske nesreće u kojoj je poginuo Prigožin.

Ruski istražni komitet potvrdio je danas da je Prigožin poginuo u padu aviona u sredu uveče u Tverskoj oblasti nedaleko od Moskve. U padu Embraera koji je leteo od Moskve ka Sankt Peterburgu poginulo je svih 10 putnika i članova posade.

18.04 - Američki zvaničnici kritikovali Kijev zbog kontraofanzive

Kako piše The Vashington Post, američki zvaničnici su kritikovali Kijev zbog sprovođenja kontraofanzive i od njega ne očekuju mnogo vojnih uspeha 2023. godine, ali ne traže diplomatsko rešenje za sukob u Ukrajini .

17.57 - Dron se ponovo srušio u blizini stana gde živi urednica Raše tudej Margarite Simonjan

17.55 - Ruski "suhoj" ispratio američki dron iznad Crnog mora

Ruski borbeni avion SU-30 ispratio je američki izviđački dron "riper" iznad Crnog mora, javile su RIA Novosti, pozivajući se na rusko Ministarstvo odbrane.

Profimedia
 

Novinska agencija Tas saopštila je da dron nije narušio rusku državnu granicu.

16.33 - Kijev: Teretni brod pod zastavom Liberije bezbedno prošao Crnim morem

Visoki zvaničnik ukrajinske vlade tvrdi da je drugi brod bezbedno prošao Crnim morem iz ukrajinske luke Odesa nakon što se Rusija prošlog meseca povukla iz sporazuma koji je omogućio izvoz žitarica uz posredovanje UN.

 

 

Zamenik premijera Oleksandr Kubrakov naveo je na Tviteru da je teretni brod "Primus", koji prevozi čelične proizvode za afričke države, pod zastavom Liberije plovio kroz privremeni koridor postavljen za civilna plovila.

Istakao je da je "Primus" čekao na isplovljavanje iz Odese još od 20. februara 2022.

Kako podseća Gardijan, privremeni koridor otvoren je 10. avgusta prvenstveno za evakuaciju plovila koja su dugo bila usidrena u ukrajinskim lukama.

16.01 - Pušilin povodom Dana Donjecka: Grad je sav u ranama, ali nije slomljen

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike čestitao je žiteljima Donjecka 154. godišnjicu tog grada, navodeći da se prestonica DNR stoji čvrsto uprkos želji ukrajinskih snaga da je „sravne sa zemljom“.

„U poslednjoj nedelji avgusta tradicionalno obeležavamo Dan grada Donjecka, koji puni 154 godine. Od srca čestitam svima kojima je draga prestonica Donjecke Narodne Republike! Grad-radnik, grad-vojnik, grad ruža i hrabrih ljudi čvrsto stoji, bez obzira na želju protivnika da ga sravni sa zemljom“, napisao je Pušilin na Telegramu.

14.01 -  Ruska vojska gađala aerodrom u Kijevskoj oblasti

Ruska vojska je izvela raketni napad na aerodrom u Kijevskoj oblasti, svi naznačeni objekti su pogođeni, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U kupjanskom pravcu odbijeno je 11 protivničkih napada, ukrajinske snage izgubile su do 120 vojnika, dok je u Zaporoškoj oblasti, u pravcu Rabotina i Uspenovke odbijeno pet napada i likvidirano do 200 ukrajinskih vojnika i uništeno 13 jedinica tehnike.

Vojna grupacija „Jug“ je u donjeckom pravcu odbila dva ukrajinska napada i uništila 12 jedinica tehnike.Gubici ukrajinskih snaga u tom pravcu su do 240 ljudi.

Grupacija vojske „Centar“ odbila je tri protivnička napada u krasnolimanskom pravcu, likvidiravši više od 80 protivničkih vojnika i uništivši šest jedinica tehnike.

U južnodonjeckom pravcu likvidirano je 130 ukrajinskih vojnika.

13.23 - Sad i zvanično! Jevgenij Prigožin je mrtav

11.00 - Britanci: Tenzije i dalje visoke u Crnom moru

 

 

10.30 - Dron udario u zgradu u Kursku

Bespilotna letelica udarila je u stambenu zgradu u Kursku, saopštio je gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt.

"Prema prvim informacijama, bespilotna letelica je tokom noći udarila u višespratnicu u Ulici Karla Marksa. Na nekoliko spratova razbijena su stakla", napisao je Starovojt na Telegramu i dodao da su od detonacije popucala i stakla na obližnjoj zgradi univerziteta.

9.30 - Ukrajina: Rusija tokom noći izvršila vazdušni napad na Kijev i druge delove Ukrajine

Rusija je tokom noći izvršila vazdušni napad na Kijev i druge delove Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska vojska, dodajući da je čitava teritorija zemlje bila oko tri sata pod upozorenjem za vazdušnu opasnost.

Šef kijevske vojne administracije Serhij Popko napisao je na Telegramu da je ukrajinska protivvazdušna odbrana uništila ruske projektile koji su se kretali u pravcu Kijeva, preneo je Rojters.

Ukrajinska komanda ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane precizirala je da je tokom noćašnjih ruskih vazdušnih udara ukrajinska PVO uništila četiri krstareće rakete iznad severne i centralne Ukrajine. Ukrajinska komanda ratnog vazduhoplovstva i PVO je potvrdila da je u napadu učestvovalo pet ruskih strateških bombardera.

 

7.30 - Zelenski: Ukrajina počinje pregovore o bezbednosnim garancijama sa Kanadom

Ukrajina i Kanada počele su pregovore o bezbednosnim garancijama, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. „Počeli smo pregovore sa Kanadom o bilateralnom dokumentu o bezbednosnim garancijama. Ranije smo počeli sa Sjedinjenim Američkim Državama i Velikom Britanijom. To će Ukrajini dati mnogo više mogućnosti“, rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju, prenosi Ukrinform.

Takođe je napomenuo da se više od 20 zemalja već pridružilo deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. „Naš tim nastavlja rad. Sada postoji skoro 30 zemalja ukupno, uključujući G7. Biće ih još“, istakao je predsednik Ukrajine. Na samitu NATO u Viljnusu 11. i 12. jula lideri zemalja Grupe sedam (G7) dogovorili su Zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini, a više od 20 zemalja je već pristupilo deklaraciji.

7.20 - Ruska PVO uništila dva ukrajinska drona iznad Brjanske i Kurske oblasti

Ruska PVO je uništila dve bespilotne letelice kojima su ukrajinske snage protekle noći i jutros pokušale da napadnu ciljeve u Brjanskoj i Kurskoj oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Kijevski režim je 27. avgusta, tokom noći i u jutarnjim časovima ponovo pokušao teroristički napad na teritorije Brjanske i Kurske oblasti Ruske Federacije korišćenjem bespilotnih letelica", navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, prenosi TASS. Brjanska i Kurska oblast se nalaze na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom. (Kraj) đj/cv

07.10 - Zaharova: Zaštitnici Kijeva imaju novi trik - formula mira Zelenskog

Neonacistički režim u Kijevu nastavlja da nanosi besmislene, ali hvaljene u ukrajinskim i stranim medijima, udare na civilne ciljeve u Rusiji, kako bi skrenuo pažnju svojih zapadnih vođa sa problema na frontu i neuspele kontraofanzive, rekla je portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Rusija nastavlja da identifikuje i kažnjava ukrajinske neonaciste koji granatiraju civile, zlostavljaju ih, pokušavaju da ubiju ili ubijaju mirne građane uglavnom motivisani političkom ili ideološkom mržnjom, istakla je Zaharova u komentaru objavljenom na zvaničnom sajtu ruskog MSP.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Ruski sudovi su tokom protekle nedelje, nakon što su ispitali dokaze koje je prikupio ruski istražni komitet, osudili jedanaest ukrajinskih vojnika, dodala je.

Uprkos stradanju civila u Rusiji i Ukrajini, SAD i njima potčinjeni cinično nastavljaju da šalju oružje neonacističkom režimu u Kijevu, dodala je i naglasila da se na Zapadu ipak sve više postavlja pitanje smisla višemilionske isporuke oružja zločinačkom režimu u Kijevu.

Zaštitnici Kijeva sada koriste novi trik, forsiraju "formulu mira" ukrajinskog predsednika, koja zapravo nema nikakve veze sa mirom, sadrži samo set ultimatuma neprihvatljivih za Rusiju, dodala je. Prema njenim rečima, oni zapravo samo stvaraju antirusku koaliciju u koju pokušavaju da uvuku partnere Rusije iz zemalja Globalnog Juga.

07.00 - Mađarska posle posete papi: Bliži se vreme mira i kraja sukoba u Ukrajini

Bliži se vreme kada za rešavanje sukoba u Ukrajini, iako još nema uslova za objavljivanje konkretnog mirovnog plana, rekla je mađarska predsednica Katalin Novak u intervjuu italijanskom listu "Mesađero".

Printscreen/Tanjug
 

"Apsolutno se slažem sa papom Franjom, čak i ako nisam u stanju da javno izjavim da postoji konkretan mirovni plan. Ostajem u uverenju da smo sada bliže realizaciji projekta, o čemu sam već pričala sa papom tokom njegovog poslednjeg putovanja u Budimpeštu pre četiri meseca. Ništa više ne mogu da kažem", rekla je šefica države.

Novakova je naglasila da je vreme da se razgovara o miru, a kao signal za to je navela misiju papinog izaslanika kardinala Zupija i njegove planove da poseti Peking nakon putovanja u Kijev, Moskvu i Vašington.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike