Zapadne zemlje obučile 60.000 Ukrajinaca, Ramafosa putuje u Rusiju i Ukrajinu

15.06.2023

19:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Zapadne zemlje obučile 60.000 Ukrajinaca, Ramafosa putuje u Rusiju i Ukrajinu
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Libkos/Roman Hrytsyna

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 477. dan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak sa ratnim dopisnicima. Šef države je rekao da se ciljevi SVO u Ukrajini prilagođavaju, ali da se generalno neće menjati.

Putin je rekao da nema potrebe za mobilizacijom.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će Vašington obezbediti Ukrajini oružje i vojnu opremu u vrednosti od 325 miliona dolara

Кancelarija predsednika Vladimira Zelenskog odbacila je inicijative Brazila, Indonezije i afričkih zemalja o mirovnim pregovorima.

Ruska vojska uspešno odbija ukrajinsku kontraofanzivu.

Najvažnije činjenice

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

- Švedska usvojila zakon neophodan za ulazak u NATO.

20.54  - Kadirov: Čečenski borci poslati na granicu Rusije sa Ukrajinom

Čečenski borci raspoređeni su u ruskoj oblasti Belgorod, koja se graniči sa Ukrajinom, kako bi sprečili napade "ukrajinskih diverzantskih grupa", izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov.

Belgorodska oblast je u poslednjih mesec dana prijavila niz prekograničnih upada "proukrajinskih ruskih partizanskih grupa koje sebe nazivaju protivnicima predsednika Vladimira Putina", javlja Rojters.

20.22 - Dete stradalo u napadu na Herson

Jedno dete je poginulo u ukrajinskom granatiranju sela Dnjeprjani u Hersonskoj oblasti, saopštila je danas uprava gradskog okruga Novokahovka.

U saopštenju se navodi da je poginulo dete imalo godinu i četiri meseca i da se u vreme granatiranja nalazilo u dvorištu kuće.

19.43 - Ranjen Budanov?

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kiril Budanov navodno  je ranjen 29. maja prilikom napada na zgradu ukrajinske službe u Kijevu, javile su danas RIA Novosti pozivajući se na neimenovani izvor iz ruskih bezbednosnih snaga koji je uvid u stanje Budanova dobio od ukrajinskih obaveštajaca.

19.39 - Grosi: Preduzete mere za bezbednost nuklearne elektrane Zaporožje 2

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je danas da su preduzete "brojne mere" za stabilizaciju situacije u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini.

On je, tokom posete nuklearki nakon rušenja brane Kahovka prošle nedelje, što je ugrozilo rezervoare iz kojih reaktori dobijaju rashladnu vodu, ocenio da je situacija u Zaporožju "ozbiljna", ali da je nivo rashladne vode dovoljan.

Istakao je da je nerealno očekivati da Moskva i Kijev potpišu dokument o bezbednosti elektrane dok se vode borbe.

19.00 - Južnoafrički predsednik na putu za Ukrajinu i Rusiju u okviru mirovne misije

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa danas je otputovao u Poljsku, nakon čega će posetiti Ukrajinu i Rusiju u okviru afričke mirovne misije.

On će se u petak sastati sa ukrajinskim predsednik Vladimirom Zelenskim, a u subotu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

Sredinom maja, Ramafosa je saopštio da je predstavio mirovnu inicijativu Putinu i Zelenskom u ime Zambije, Senegala, Konga, Ugande, Egipta i Južnoafričke Republike. 

AP photo
Siril Ramafosa

16.39 - Zapad obučio 60.000 Ukrajinaca

Ukrajinski saveznici obučili su gotovo 60.000 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, a još 6.000 trenutno se obučava uz učešće 33 zemlje na tri kontinenta, saopštio je načelnik Združenih generalštabova Oružanih snaga SAD general Mark Mili.

On je istakao da su SAD obučile više od 11.000 pripadnika ukrajinskih snaga.

16.37 - Pavel: Rusi koji žive na Zapadu treba da budu pod strožim nadzorom

Rusi koji žive u zapadnim zemljama trebalo bi da budu pod strožim nadzorom bezbednosnih službi dok Rusija vodi rat u Ukrajini, izjavio je češki predsednik Petr Pavel.

- Verujem da bi, kao i u slučaju brojnih svetskih sukoba u prošlosti, kada je rat u toku, mere bezbednosti koje se odnose na ruske državljane trebalo da budu strože nego u normalnim vremenima. Dakle, sve Ruse koji žive u zapadnim zemljama treba pratiti mnogo više nego u prošlosti - rekao je.

On je naveo da je to "cena rata".

16.02 - Posle rušenja Kahovke voda ide ka Rumuniji i Bugarskoj

Voda koja je izašla iz akumulacionog jezera usled rušenja gornjeg dela Kahovske HE spušta se ka obalama Rumunije i Bugarske, saopštio je v.d. gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

16.00 - Zelenski: Ključno je da Švajcarska dozvoli izvoz svog oružja u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je danas na Švajcarsku da dozvoli izvoz oružja u Ukrajinu, rekavši da je to od ključnog značaja u odbrani od ruskog napada.

- Znam da postoji diskusija u Švajcarskoj o izvozu ratnog materijala kako bi se zaštitila i odbranila Ukrajina. Pozitivna odluka bi bila ključna za nas. Potrebno nam je oružje kako bismo povratili mir u Ukrajinu - rekao je Zelenski.

Švajcarska ima ustaljenu politiku da zabranjuje svakoj zemlji koja kupuje švajcarsko oružje da ga izvozi dalje stranama koje su u oružanom konfliktu.

AP Photo/Matthias Schrader
Vladimir Zelenski

14.58 - Podoljak preti "maksimalnim ubijanjem Rusa"

Najbrutalnija ofanziva sa „maksimalnim ubijanjem Rusa” jedini je mogući scenario za Ukrajinu, jer bi bilo kakvi mirovni pregovori doveli do promene postojećeg režima u zemlji, kaže Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika.

- Nema planova da se malo povučemo, a zatim sednemo za pregovarački sto. Postoji samo jedan plan – maksimalno brutalno napredovanje sa maksimalnim ubistvom Rusa na ovoj ruti - rekao je Podoljak, govoreći ukrajinskim medijima.

- Ovo nije neki radikalni scenario, to je jedini mogući scenario za Ukrajinu – da dođe do granica 1991. godine - dodao je on.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Mihail Podoljak

14.55 - General: Ukrajina vratila kontrolu nad preko 100 kvadratnih kilometara teritorije

Ukrajina je vratila kontrolu nad više od 100 kvadratnih kilometara teritorije tokom kontraofanzive protiv ruskih snaga, izjavio je visoki ukrajinski vojni komandant, general Oleksij Hromov.

On je potvrdio da je u ranim fazama ofanzive, za koju je Ukrajina navela da je počela prošle nedelje, vraćena kontrola nad sedam naselja u istočnom regionu Donjecka i u južnom regionu Zaporožja.

13.13 - Stoltenberg: Počela obuka ukrajinskih pilota na F-16

Nekoliko NATO zemalja je objavilo da je počelo sa obukom ukrajinskih vojnih pilota za upravljanje savremenim borbenim avionima, poput F-16, što otvara mogućnost da se razmotri odluka o njihovoj isporuci Ukrajini kada piloti budu spremni za to, preneo je danas Unkrinform.

Ovu vest je preneo generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pre susreta ministara odbrane NATO zemalja u Briselu.

- Pozdravljam odluku nekoliko zemalja NATO da pruže obuku ukrajinskim pilotima. Ovo je važno i omogućiće nam, da u poslednjoj fazi, takođe donosimo odluke o isporuci aviona četvrte generacije, kao što je to, na primer, F-16 - rekao je on.

12.45 - Ostin pozvao saveznike Kijeva da obezbede više oružja i municije

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin pozvao je danas u Briselu saveznike Kijeva da obezbede više oružja i municije za Ukrajinu, a posebno za protivvazdušnu odbranu.

Obraćajući se na sastanku ministara odbrane članica Kontakt grupe za Ukrajinu, koju čini oko 50 zemalja, Ostin je naglasio da je Kijevu potrebna i kratkoročna i dugoročna podrška jer je, kako je naveo, rat maraton, a ne sprint.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Lojd Ostin

12.40 - Rusija zakazala izbore u anektiranim ukrajinskim oblastima za 10. septembra

Centralna izborna komisija Rusije zakazala je danas izbore u četiri oblasti u Ukrajini koje su proglasile nezavisnost i na referendumu odlučile da se pripoje Rusiji za 10. septembar, kada će se glasati i u pojedinim oblastima Rusije.

Kako je navedeno izbori će biti sprovedeni u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti i u 20 konstitutivnih entiteta Ruske Federacije.

Biće održani i dodatni izbori poslanika Državne dume za četiri upražnjena mesta u jednomandatnim izbornim jedinicama, prenose RIA Novosti. 

Predsednički izbori u Rusiji zakazani su za proleće 2024. godine.

11.54 - U ukrajinskom granatiranju poginulo dete

Jedno dete je poginulo u ukrajinskom granatiranju sela Dnjeprjani u Hersonskoj oblasti, saopštila je danas uprava gradskog okruga Novokahovka.

U saopštenju se navodi da je poginulo dete imalo godinu i četiri meseca i da se u vreme granatiranja nalazilo u dvorištu kuće.

Administracija je prethodno saopštila da je Dnjeprjani pod artiljerijskom vatrom i da ima ranjenih i poginulih, prenele su RIA Novosti.

11.25 - Grosi stigao na teritoriju Zaporoške oblasti

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi stigao je danas na teritoriju Zaporoške oblasti, koju kontroliše Rusija, gde treba da poseti nuklearnu elekranu u Energodaru, javile su RIA Novosti.

Grosi je odložio za juče planiranu posetu nuklearnoj elektrani u Zaporožju, koja je pod ruskom kontrolom, dok se ne poboljša bezbednosna situacija, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik ukrajinske vlade, preneo je Rojters. 

11.14 - Rusija očekuje da Južna Afrika garantuje imunitet Putinu na samitu BRIKS-a

Rusija očekuje da će Južna Afrika garantovati  imunitet ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tokom samita BRIKS-a koji je zakazan za avgust u Johanesburgu, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Rjabkov je rekao za TASS da Rusija očekuje da će se Južna Afrika definitivno rukovoditi shvatanjem da najviši zvaničnici uživaju apsolutni jurisdikcijski imunitet od krivičnog gonjenja.

- Poslali smo relevantne signale Južnoj Africi i očekujemo da će tako biti organizovano sve što se tiče samita i učešća ruskog rukovodstva - naveo je Rjabkov.

Rjabkov je ponovio da Rusija smatra da je nalog za hapšenje ruskog predsednika koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS) pravno ništavan, kao i da je to provokativan i potpuno neprihvatljiv potez.

Thomas Peter/Pool Photo via AP, File
Sergej Rjabkov

11.05 - Predsednici Južne Afrike, Zambije i Komorskih ostrva krenuli u mirovnu misiju u Ukrajinu

Predsednici Južnoafriče Republike, Zambije i Komorskih ostrva krenuli su u mirovnu misiju u Ukrajinu, prenosi list "Rzeczpospolita".

- Predsednici Južnoafričke republike, Zambije i Komorskih ostrva posetiće u četvrtak Varšavu, odakle će otići u Kijev u mirovnu misiju - navodi se u tekst.

Napominje se da će se poljski predsednik Andžej Duda sastati sa šefovima ovih država u četvrtak popodne.

10.58 - Moskva pozvala kanadskog diplomatu na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova

Kanadski diplomatski predstavnik u Moskvi Brajan Ebel, koji je danas pozvan u rusko ministarstvo spoljnih poslova na razgovor, dobio je protesnu notu zbog namere Otave da zapleni ruski teretni avion An-124, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

- Ruska strana naglasila je da smatra da je potez kanadskog premijera Džastina Trudoa da pokloni avion kijevskom režimu cinična krađa - dodalo je rusko ministarstvo, preneo je Tass.

9.21 - Stoltenberg: Razgovaraće se o povećanju proizvodnje oružja i municije

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a i industrijski partneri razgovaraće danas i sutra o tome kako dalje pojačati proizvodnju oružja i municije, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

AP Photo/Michael Sohn
Jens Stoltenberg

Stoltenberg je rekao novinarima u Briselu da je standard za zemlje NATO-a da troše dva odsto BDP-a za odbranu i da je to minimum za, kako je naveo, investiranje u zajedničku bezbednost.

Podrška NATO-a Ukrajini bitno utiče na situaciju na bojnom polju, istakao je Stoltenberg, preneo je Rojters.

9.12 - Eksplozije u nekoliko mesta u Ukrajini

Serija eksplozija odjeknula je u Harkovskoj oblasti, javljaju ukrajinski mediji.

Eksplozije su se čule i u Odesi i Krivom rogu.

8.45 - Beloruski graničari oborili su prošlog meseca ukrajinski udarni dron u Gomeljskoj oblasti, saopštio je pogranični komitet Belorusije.

8.00 - Kadirov demantovao da je Delimhanov ubijen ili ranjen u Ukrajini

Čečenski lider Ramzan Kadirov rekao je da je jedan od njegovih visokih komandanata Adam Delimhanov živ, demantujući na taj način izveštaje da je ubijen ili ranjen u Ukrajini. Delimhanov je na čelu čečenske divizije ruske nacionalne garde i takođe je član ruske skupštine.

Kadirov je napisao na Telegramu u sredu da je Delimhanov živ i zdrav i da nije čak ni ranjen.

Kadirov je naveo da je od početka znao da je Delimhanov nepovređen, ali da je ćutao da bi, kako je rekao, "osramotio ukrajinske medije" koji su izveštavali o navodnoj povredi komandanta, preneo je Rojters.

Profimedia/Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Ruski televizijski kanal Zvezda prethodno je objavio u sredu, pozivajući se na skupštinsku pres-službu, da je Delimhanov ranjen u Ukrajini. To je usledilo nakon što se na ukrajinskim društvenim mrežama pojavila informacija da je čečenski komandant ubijen u artiljerijskom napadu na jugu Ukrajine. 

7.30 - Aksjonov: Ruska PVO oborila devet dronova na Krimu

Ruska PVO oborila je devet dronova tokom noći i jutros na Krimu, a jedan od njih je eksplodirao u selu Dokučajevo i niko niije povređen, a razbijeni su prozori na nekoliko kuća, rekao je danas lider Krima Sergej Aksjonov. Aksjonov je napisao na Telegramu da su razbijeni prozori na nekoliko kuća, Selo Dokučajevo se nalazi na oko 40 kilometara od glavnog grada Krima, Simferopolja. Prethodni masovni napad dronovima na Krim dogodio se u noći 4. juna kada je oboreno devet dronova, preneo je TASS. (Kraj) vn/tnj

7.10 - Nema opasnosti od zračenja u nuklearki Zaporožje

U nuklearnoj elektrani Zaporožje nema opasnosti od zračenja i situacija je pod kontrolom, izjavila je šefica Federalne medicinsko-biološke agencije na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Svi rizici od zračenja se prate, sve je mirno, nigde nema prekoračenja standarda, situacija je pod kontrolom - rekla je Skvorcova, prenose RIA novosti.

7.05 - Kijev nije zainteresovan za nuklearnu bezbednost

Kijevske vlasti nisu zainteresovane za nuklearnu bezbednost u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, izjavio je za televiziju "Rusija 24" savetnik generalnog direktora koncerna "Rosenergoatom" Renat Karča.

Tanjug/AP Photo, File
 

- Za kijevski režim, za njihove sponzore i one koji pišu scenario za njihovo ponašanje, jer ukrajinski režim je odavno prestao da bude tema, nuklearna bezbednost je najmanje interesantna, tako da postoji mnogo imitacija oko nuklearne bezbednosti - objasnio je Karča.

06.58 - Poljska ima velike šanse da postane centar za održavanje američkih tenkova

Poljska ima velike šanse da postane centar za održavanje američkih tenkova "ejbram"“ i drugih koji se nalaze širom Evrope, rekao je ambasador te zemlje pri NATO Tomaš Šatkovski tokom panel-diskusije na medijskoj platformi „Defense One“.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike