Otkriveno zašto se Prigožin vratio iz Afrike? Sukob sa zamenikom šefa vojne obaveštajne službe ga "poslao u smrt"

24.08.2023

15:51

0

Njegov neočekivani povratak povezan je s navodnim sukobom između Prigožina i zamenika šefa vojnog obaveštajca GRU, Andreja Averjanova

Otkriveno zašto se Prigožin vratio iz Afrike? Sukob sa zamenikom šefa vojne obaveštajne službe ga "poslao u smrt"
Copyright AP Photo/ Prigozhin Press Service via AP,

 Nastradali ruski biznismen Jevgenij Prigožin se na dan avionske nesreće vrati u Moskvu nakon odlaska u Afriku, a sada su poznati i razlozi takve njegove odluke.

Prema nezvaničnim izvorima, njegov neočekivani povratak povezan je s navodnim sukobom između Prigožina i vojnog obaveštajca GRU, Andreja Averjanova.

Britanski Institut za rat tvrdi da je došlo do žestokih nesuglasica između Prigožina i Averjanova u vezi s operacijama Vagnerovih plaćenika u Africi. 

Prema ovim izvorima, pukovnik Averjanov je zagovarao zamenu Vagnerovih plaćenika s ruskom regularnom vojskom u iznosu od 20.000 vojnika. Međutim, Prigožin se snažno usprotivio ovom planu i, navodno, zbog toga se vratio iz Afrike dan ranije.

Prema informacijama koje je preneo Telegram kanal VČK-OGPU, Prigožin je odlučno nastojao da spreči Averjanovljev plan stvaranja i obučavanja korpusa od preko 20.000 vojnika koji bi zamenili Vagnerove plaćenike. Insajderski izvori sugerišu da je Kremlj podržavao ovaj plan kako bi smanjio uticaj Prigožinove plaćeničke vojske u Africi.

Povodom ovih dešavanja, Prigožin se nedavno oglasio nakon dužeg vremena. Pretpostavlja se da je otišao u Afriku kako bi osigurao nastavak misije svojih vojnika, uprkos suprotnim stavovima Kremlja i ruskog Ministarstva odbrane.

Podsetimo šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo je nakon što se privatni avion srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, saopštila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

On je leteo između  Moskve i Sankt Peterburga.

U avionu se nalazilo 10 osoba, uključujući dva pilota i stjuardesu i svi su poginuli.


Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike