Medvedev upozorava zbog F-16: Ne igrajte se avionima, da ovaj "dobar dan" ne bude i poslednji za Evropu

21.08.2023

23:40

0

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev prokomentarisao je izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok

Medvedev upozorava zbog F-16: Ne igrajte se avionima, da ovaj "dobar dan" ne bude i poslednji za Evropu
Dmitrij Medvedev - Copyright Ekaterina Shtukina, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev prokomentarisao je izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, koja je odluku Holandije i Danske da prebace borbene avione F-16 u Ukrajinu nazvala "dobar dan".

Ruski političar pozvao je Evropljane da se "ne igraju avionima", jer bi jedan od takvih "dobrih dana" mogao biti poslednji dan za Evropu.

"Ovo je dobar dan za Ukrajinu i, naravno, dobar dan za Evropu - rekla je ministarka inostranih poslova sa nezavršenom srednjom školom Analena Berbok o odluci da se banderovskoj braći nemačkih nacista isporuče avioni F-16. Oh, ne igrajte se avionima u svom pesku, dečice. Jedan od sledećih sličnih 'dobrih dana' mogao bi za Evropu biti njen poslednji dan", napisao je Medvedev na Telegramu.

Slucki: F-16 gore dobro kao i "leopardi"

Predsednik komiteta ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da će borbeni avioni F-16 koje Danska namerava da pošalje u Ukrajinu produžiti sukob i dovesti do novih žrtava.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Ministarstvo spoljnih poslova Danske ranije ja saopštilo da ta država pristaje da pošalje borbene avione F-16 u Ukrajinu kada se za to stvore uslovi. Uslovi su, između ostalog, uspešano odabrani, testirani i obučeni ukrajinski vojnici, kao i potrebne dozvole, infrastruktura i logistika. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kazao je da je i Holandija pristala da Kijevu pošljae 42 ova aviona, ali je premijer Mark Rute demantovao ove informacije.

Slucki ocenjuje da bi "avionske igre mogle puno da koštaju", pre svega same Ukrajince.

"Cena razvlačenja sukoba biće nove žrtve i razaranja. Pobeda je za nas neizbežna, a F-16 gore podjednako dobro kao i 'leopardi' (nemački tenkovi)", kaže Slucki.

On napominje da će Zelenski ignorisati sve zahteve Zapada, a Vašington i Brisel će zatvoriti oči na sve dogovore u vezi sa naoružanjem.

"Već smo čuli da NATO oružje i granate ne treba i neće biti korišćene van teritorije Ukrajine, ali Vašington i Brisel to radije ne primećuju", dodaje predsednik komiteta Državne dume.

On ističe da borci dovedeni u Kijev neće pomoći Oružanim snagama Ukrajine, a da to priznaje i sam NATO.

"Pre će biti da je ovo neka vrsta demonstracije podrške režimu u Kijevu, neka vrsta utešne nagrade nakon fijaska Zelenskog na samitu Alijanse u Vilnjusu", zaključuje Slucki.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike