U Mjanmaru uhapšen Švajcarac zbog vređanja budizma! Snimio film, pa razljutio vojnu vlast

19.08.2023

15:07

0

Vređanje budizma je krivično delo u Mjanmaru, zemlji u kojoj su budisti većinsko stanovništvo, a tokom poslednjih godna verski nacionalizam je u porastu.

U Mjanmaru uhapšen Švajcarac zbog vređanja budizma! Snimio film, pa razljutio vojnu vlast
Ilustracija - Copyright Profimedia

Vojne vlasti Mjanmara uhapsile su državljanina Švajcarske zbog snimanja filma u kojem se navodno vređa budizam, preneli su danas državni mediji.

List Mjanmar Alin objavio je da je Švajcarac Didije Nizbome (52) uhapšen 8. avgusta zajedno sa 13 državljana Mjanmara, uključujući 12-godišnju devojčicu, prenosi AP.

Vređanje budizma je krivično delo u Mjanmaru, zemlji u kojoj su budisti većinsko stanovništvo (oko 90 odsto populacije), a tokom poslednjih godna verski nacionalizam je u porastu.

U novinskom izveštaju se navodi da je Nizbome napisao, snimio i montirao 75-minutni film pod naslovom "Ne očekuj ništa" koji je 24. jula postavio na Jutjub.

Kratki isečci iz filma su se širili na društvenim mrežama, uključujući Tik-Tok i Fejsbuk, izazivajući ogorčenje budističkih nacionalista u Mjanmaru.

- Iako su protagonisti filma budisti, ponašali su se nedolično i svojim fzičkim gestovima i dijalogom degradirali su dostojanstvo i moral budističkih monaha - navode mjanmarski mediji ne navodeći gde se fizički nalaze uhapšeni.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike