Zelenski produžio vanredno stanje i opštu mobilizaciju; Lukašenko: Ciljevi specijalne operacije su već ispunjeni

17.08.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Zelenski produžio vanredno stanje i opštu mobilizaciju; Lukašenko: Ciljevi specijalne operacije su već ispunjeni
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Roman Hrytsyna/Andrew Kravchenko

U toku je 540. dan rata u Ukrajini.

Ukrajinska služba bezbednosti preuzela je odgovornost za julski napad na Krimski most, a snimak operacije je dostavljen CNN-u.

Žestoke borbe u Donjecku i Zaporožju.

Sjedinjene Američke Države su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.
 

22.15 Lukašenko o Putinu i ciljevima

Ciljevi specijalne vojne operacije su realizovani, jer buduća Ukrajina nikada neće biti tako agresivna prema Ruskoj Federaciji kao ranije, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u intervjuu ukrajinskoj novinarki Dijani Pančenko.

Lukašenka su pitali da li mu je ruski predsednik Vladimir Putin rekao kada će smatrati da su ciljevi SVO ispunjeni za Rusiju.

„Nismo sa njim razgovarali o toj temi u takvom duhu“, odgovorio je beloruski predsednik.
"Međutim, usuđujem se da iznesem svoj stav. Ciljevi SVO su već postignuti.

Ukrajina nikada neće biti tako agresivna prema Rusiji nakon završetka ovog rata, kao što je bila pre rata", istakao je on.
20.00 - Putin razgovarao sa Raisijem

Ruski predsednik Vladimir Putin telefonom je razgovarao sa iranskim kolegom Ibrahimom Raisijem o pitanjima saradnje u međunarodnim poslovima, uključujući o pridruživanju Teherana BRIKS-u, saopštila je pres služba Kremlja.

Takođe se napominje da su Putin i Raisi tokom razgovora potvrdili nameru da i dalje razvijaju saradnju u sektoru trgovine, energetike, transporta, logistike i životne sredine.
Pored toga, obe strane su „izrazile zadovoljstvo postignutim visokim nivoom rusko-iranskih odnosa“, saopštila je pres-služba.
 

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

18.14 - Češka bi mogla da isporuči Kijevu Mi-24

Češka bi mogla da isporuči Ukrajini helikoptere sovjetske proizvodnje Mi-24, izjavila je češka ministarka odbrane Jana Černohova.

Češka je već dobila četiri nova američka helikoptera, kojima će zameniti sovjetsku opremu.
Istovremeno, prema rečima Černohove, helikopteri Mi-24 sovjetske proizvodnje, koji su služili duže nego što se očekivalo, Ukrajini će biti od koristi.

17.42 - Ruska raketa uništila ukrajinski voz sa municijom

Voz Oružanih snaga Ukrajine sa municijom uništen je u raketnom napadu na stanicu Meževaja u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

16.39 - Bild: Ukrajina mora da ostvari neke vojne uspehe do kraja jeseni

Ukrajina mora da ostvari neke vojne uspehe do kraja jeseni, piše nemački "Bild".

- Ukrajinske snage imaju vremena do novembra da pređu u kontraofanzivu - navodi se u tekstu i dodaje da nakon toga dolazi zima i o novim ofanzivnim dejstvima moći će da se govori tek u februaru.

16.15 - Herš: CIA je upozorila da ukrajinska kontraofanziva neće biti uspešna

CIA je upozorila američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da ukrajinska kontraofanziva neće biti ovenčana uspehom, objavio je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

- Blinken je od CIA saznao da ukrajinska kontraofanziva ne daje rezultate. To je bio šou Zelenskog i neki iz administracije su poverovali u tu besmislicu - navodi Herš reči saradnika CIA.

16.12 - Sisli: Švajcarska vojska želi da potroši 50 milijardi franaka do 2030-ih

Oružane snage Švajcarske žele da potroše čak 50 milijardi franaka (57 milijardi dolara) tokom narednih godina kako bi se izborile sa bezbednosnom situacijom u Evropi koja se pogoršava nakon ruskog napada na Ukrajinu, izjavio je danas načelnik Generalštaba Tomas Sisli.

- Švajcarska preusmerava fokus svoje vojske na nacionalnu odbranu - rekao je Sisli novinarima u Klotenu kod Ciriha.

Vojska planira nova ulaganja od 13 milijardi franaka u komunikacije, kopnene snage i sajber odbranu. 

Profimedia
 

15.36 - Zelenski produžio vanredno stanje i opštu mobilizaciju, razrešio vojne komitete

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski produžio je danas vanredno stanje i opštu mobilizaciju za 90 dana, objavljeno je na sajtu Vrhovne rade.

Zelenski je potpisao zakone kojima su vanredno stanje i opšta mobilizacija produženi do 15. novembra.

AP Photo/Valentina Petrova
Vladimir Zelenski

15.30 - Stoltenberg: Samo Ukrajinci mogu da odlučuju o uslovima pregovora sa Rusijom

Na Ukrajini je da odluči o uslovima za pregovore sa Rusijom, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Ukrajinci, i samo Ukrajinci, mogu da odluče kada su se stekli uslovi za pregovore i ko može da odluči za pregovaračkim stolom šta je prihvatljivo rešenje - rekao je Stoltenberg.

Govoreći na konferenciji u norveškom gradu Arendalu, on je dodao da je uloga NATO da podrži Ukrajinu.

14.25Indija: Ukrajina nije pozvana na G20 

12.16 - Rusija kaznila Gugl sa tri miliona rubalja, nije uklonio video snimak o Ukrajini

Moskovski sud kaznio je danas kompaniju Gugl sa tri miliona rubalja, odnosno oko 29.300 evra, saopštio je list Komersant.

Gugl je kažnjen zbog toga što nije uklonio sporni snimak o sukobu u Ukrajini. 

11.32 - Kuleba: Stoltenberg i Ukrajina imaju isti stav-nema trgovine ukrajinskim teritorijama

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ima jasan i isti stav kao Kijev o tome da ne može biti nikakve trgovine ukrajinskim teritorijama.

- Predsednik je više puta komunicirao sa generalnim sekretarom Stoltenbergom, ja sa njim održavam veoma bliske odnose i uveravam vas da je stav generalnog sekretara apsolutno jasan i potpuno isti kao stav Ukrajine - ne može biti trgovine ukrajinskim teritorijama - rekao je Kuleba.

AP Photo/Markus Schreiber
Jens Stoltenberg

9.38 - MO Rusije: Ukrajinski dron uništen iznad Belgorodske oblasti

Ruska vojska oborila je ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, nema žrtava niti materijalne štete, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- Danas, oko 9 sati po moskovskom vremenu, osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije - navedeno je u saopštenju.

9.05 - Stavridis: Rusija rizikuje rat sa NATO-om u Crnom moru

Bivši komandant NATO snaga u Evropi Džejms Stavridis smatra da Moskva rizikuje da izazove direktan rat sa NATO-om u Crnom moru zbog presretanja brodova u međunarodnim vodama i nastojanja da nametne ekonomsku kontrolu Ukrajine.

Stavridis, koji je predvodio snage NATO-a u Evropi od 2009. do 2013. godine, rekao je za Politiko da bi eskalacija situacije u Crnom moru mogla da primora partnere Kijeva da intervenišu kako bi sprečili sakaćenje ukrajinske ekonomije.

9.02 - FSB: Privedene dve osobe koje su planirale diverziju u Krasnojarskoj oblasti

U Krasnojarskoj oblasti privedene su dve osobe koje su planirale da dignu u vazduh bazne komunikacione stanice u zatvorenoj administrativno-teritorijalnoj formaciji (ZATO) Zelenogorsk, saopštila je pres služba regionalne uprave Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

Navedeno je da su dvojica pristalica organizacije "Građani SSSR“, koja je zabranjena u Rusiji, planirali da dignu u vazduh bazne stanice Rostelekoma i TransTeleKoma, kako bi onemogućili slanje poziva mobilisanim ruskim građanima preko portala Državne usluge.

9.00  - Zalužnji razgovarao sa američkim i britanskim partnerima o saradnji

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnji razgovarao je sa vrhovnim savezničkim komandantom NATO-a i komandantom američkih snaga u Evropi generalom Kristoferom Kavolijem i načelnikom štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije admiralom ser Tonijem Radakinom o saradnji u vojnoj sferi.

Glavnokomandujući oružanih snaga upoznao je partnere sa situacijom na frontu i tokom ofanzivnih i odbrambenih operacija ukrajinskih snaga.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Valerij Zalužnji

7.10 - Bugarska se pridružila deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu

 Savet ministara Bugarske usvojio je odluku kojom se odobrava pridruživanje Bugarske deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu. "Bugarska pruža političku i praktičnu podršku Ukrajini. Suprotstavljajući se direktno ruskoj agresiji, Bugarska doprinosi zaštiti slobode, bezbednosti i suvereniteta svih evropskih država članica.

U skladu sa ovom doslednom politikom, Bugarska će se pridružiti Zajedničkoj deklaraciji zemalja G7 o podršci Ukrajini“, saopštila je Informativna služba bugarske vlade, prenosi agencija BTA. Lideri zemalja Grupe sedam (G7) dogovorili su Zajedničku deklaraciju o podršci Ukrajini na marginama samita NATO-a u Viljnusu 11-12. jula.

Deklaraciji su se do sada pridružile Belgija, Češka, Grčka, Danska, Finska, Island, Irska, Letonija, Holandija, Norveška, Portugal, Rumunija, Španija i Švedska.

7.00 - Kijev pokušava da dobije pozivnicu za samit G20

Kijev pokušava da dobije pozivnicu za samit G20 u Indiji, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova Nikolaj Točicki, prenosi Evropska Pravda.

- Mi i partneri radimo na tome da budemo među pozvanima - kako sa Indijom, tako i sa drugim partnerima koji su među učesnicima ovog samita. Zajedno sa partnerima radimo na tome da dobijemo pozivnicu za samit - rekao je on.

Prema rečima Točickog, ukrajinske vlasti žele da učestvuju u događaju zbog činjenice da će se tamo razgovarati o ekonomskim problemima.

6.50 - Ukrajina ne dobija lovce F-16

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Oružane snage Ukrajine neće dobiti lovce F-16 ni na jesen ove godine niti na zimu, priznao je portparol Ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.

Prema njegovim rečima, Kijev se baš nadao da će ove letelice ojačati protivvazdušnu odbranu Ukrajine.

Ignat se ipak nada da će ukrajinski piloti "uskoro" početi obuku na F-16, ali nije naveo konkretan datum.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike