Poljska održala najveću vojnu paradu od vremena hladnog rata (VIDEO)

15.08.2023

16:29

0

Demonstracija sile u Varšavi

Poljska održala najveću vojnu paradu od vremena hladnog rata (VIDEO)
Copyright AP Photo/Czarek Sokolowski

U Poljskoj je danas održana najveća vojna parada od vremena Hladnog rata u kojoj je učestvovalo 2.000 vojnika iz Poljske i drugih zemalja NATO.

Napad Rusije na Ukrajinu učinio je da jačanje oružanih snaga za poljsku vladajuću Partiju prava i pravde bude prioritet, posebno u jeku predizborne kampanje uoči izbora zakazanih za oktobar.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Ova stranka, koja je na vlasti od 2015. godine, obećala je da će za odbranu izdvojiti oko četiri procenta BDP-a ove godine.

U paradi održanoj u Varšavi učestvovalo je i 200 komada vojne opreme kao i 92 aviona.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak rekao je da je današnji dan savršena prilika da Poljska pokaže svoju snagu, kao i to da je izgradila moćne oružane snage koje će efikasno i bez oklevanja braniti granice.

Ministarstvo odbrane Poljske je prethodno saopštilo da će biti predstavljeno 200 jedinica poljske i strane vojne opreme, 92 aviona i na kojoj će učestvovati 2.000 pripadnika vojske.

AP Photo/Czarek Sokolowski
 

Parada je uključila neke od najnovijih tehnologija koje Poljska ima u svom arsenalu, uključujući tenkove američke proizvodnje M1A1 Abrams, južnokorejske tenkove K2 i samohodne haubice K9, raketne bacače HIMARS, samohodne haubice Krab, kao i američki raketni sistem "patriot".

Poljska se pojavila kao jedna od vodećih vojnih sila u Evropi poslednjih godina nakon što je uložila milijarde u novu opremu nakon odluke Rusije da pripoji Krim 2014. godine.

Poljska je prošle sedmice najavila raspoređivanje hiljada dodatnih vojnika na svoju istočnu granicu jer raste zabrinutost zbog prisustva boraca ruske privatne paravojne formacije "Vagner" u Belorusiji.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike