Roskosmos: Naučni instrumenti letelice "Luna-25" izvršili prva merenja!

13.08.2023

22:26

0

Raketa "Sojuz 2.1v", koja nosi letelicu "Luna-25", poletela je sa kosmodroma "Vostočni" 11. avgusta i sleteće na Mesec do 21. avgusta

Roskosmos: Naučni instrumenti letelice "Luna-25" izvršili prva merenja!
Luna-25 - Copyright Foto: Profimedia

Naučni instrumenti ruske svemirske letelice "Luna-25" izvršili su danas prva merenja i poslali podatke u vezi sa letom na Mesec, koje su naučnici počeli da obrađuju, saopštila je pres služba ruske svemirske agencije Roskosmos.

U saopštenju se navodi da su izvršena prva merenja naučne opreme koju je razvio Institut za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka u uslovima kosmičkog leta.

Letelica "Luna-25" će ući za pet dana u orbitu visoku oko 100 kilometara.

Rusija je lansirala svoju prvu lunarnu svemirsku letelicu posle 47 godina 11. avgusta , a cilj je da bude prva zemlja koja će sleteti na južni pol Meseca koji možda ima značajne naslage leda.

Raketa "Sojuz 2.1v", koja nosi letelicu "Luna-25", poletela je sa kosmodroma "Vostočni" 11. avgusta i sleteće na Mesec do 21. avgusta, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Profimedia
 

Roskosmos je naveo da će "Luna-25", koja teži 1,8 tona, biti na Mesecu najmanje godinu dana i da će uzimati uzorke. Američki astronaut Nil Armstrong stekao je slavu 1969. godine kao prva osoba koja je hodala po Mesecu, ali je sovjetska letelica "Luna-2" bila prva svemirska letelica koja je stigla na površinu Meseca 1959. godine, a misija "Luna-9" je 1966. godine prva izvršila meko sletanje na Mesec.

Velike sile kao što su SAD, Kina, Indija, Japan i EU ispituju mesec poslednjih godina, iako japansko sletanje na Mesec nije uspelo prošle godine a izraelska misija je propala 2019. godine. Nijedna zemlja još nije izvršila meko sletanje na južni pol Meseca, a Rusija će sada to pokušati da uradi.

Grub teren otežava sletanje na južni pol Meseca, ali otkrivanje vodenog leda može biti istorijsko jer bi mogao da se koristi za ekstrakciju goriva i kiseonika, kao i za vodu za piće, navela je britanska agencija.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike