Posle skoro 50 godina: Ruska kosmička letelica „Luna 25“ lansirana na Mesec! (FOTO/VIDEO)

11.08.2023

08:20

0

Ruskoj letelici će trebati oko 5,5 dana da otputuje do Meseca, a zatim će potrošiti tri do sedam dana u orbiti na oko 100 kilometara pre nego što krene ka površini

Posle skoro 50 godina: Ruska kosmička letelica „Luna 25“ lansirana na Mesec! (FOTO/VIDEO)
Lansiranje letelice Luna-25 - Copyright Foto: Profimedia

Prva ruska međuplanetarna letelica „Luna 25“, nakon skoro 50 godina, lansirana je sa kosmodroma „Vostočni“ u ranim jutranjim časovima i trebalo bi da sleti u regionu Južnog pola Meseca 21. avgusta, saopštila je kompanija „Roskosmos“.

Luna-25 je besprekorno lansirana sa kosmodroma Vostočni na Dalekom istoku Rusije, u 2 sata i 11 minuta po lokalnom vremenu.

Nakon devet minuta gornji stepen rakete „Fregat“ sa međuplanetarnom stanicom „Luna-25“ odvojio se od trećeg stepena rakete i izašao na orbitu oko Zemlje.

Lansiranje letelice Luna-25 sa ruske kosmodrome Vostočni na Dalekom istoku na Mesec je prvo rusko lansiranje od 1976. godine kada je bila deo Sovjetskog Saveza.

Foto: Profimedia
 

Ruskoj letelici će trebati oko 5,5 dana da otputuje do Meseca, a zatim će potrošiti tri do sedam dana u orbiti na oko 100 kilometara (62 milje) pre nego što krene ka površini.

Luna-25 je besprekorno lansirana sa kosmodroma Vostočni na Dalekom istoku Rusije, navodi se u video zapisu Roskosmosa..

Južni pol Meseca je od posebnog interesa za naučnike, koji veruju da polarni krateri koji su u stalnoj senci možda sadrže vodu. Zamrznutu vodu u stenama budući istraživači bi mogli da transformišu u vazduh i raketno gorivo.

- Mesec je uglavnom netaknut i cela istorija Meseca je ispisana na njegovom licu“, rekao je Ed Blumer, astronom iz Britanske kraljevske opservatorije u Griniču.

Bonus video:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike