Tri evropske zemlje na meti terorističkih grupa zbog spaljivanja Kurana: Švedska izdala upozorenje!

10.08.2023

17:32

0

Najnoviji incidenti izazvali su negodovanje u brojnim muslimanskim zemljama

Tri evropske zemlje na meti terorističkih grupa zbog spaljivanja Kurana: Švedska izdala upozorenje!
Spaljivanje Kurana - Copyright Profimedia

Švedska, Danska i Holandija sada su na vrhu liste prioriteta nekoliko terorističkih grupa, upozorio je Magnus Sjoberg, šef odeljenja za borbu protiv terorizma u bezbednosnoj policiji te zemlje. Visok nivo pretnje povezan je sa spaljivanjem Kurana u tri nacije, objasnio je zvaničnik.

Govoreći za švedsku novinsku agenciju TT u sredu, Sjoberg je otkrio da su bezbednosne službe videle komunikacije unutar nekoliko terorističkih organizacija u vezi sa tri evropske države, dodajuži da je pretnja sada postala „opipljivija“.

Međutim, primetio je da, iako je švedska policija poslednjih godina značajno unapredila svoju ekspertizu u borbi protiv terorizma, „niko od nas ne može da garantuje da neće biti napada“.

Kako prenosi švedski "Ekspresen", bomba je bačena na ulaz švedske ambasade u Bejrutu, u Libanu, tokom noći, ali uređaj nije eksplodirao.

Pozivajući se na izvore lokalne policije, list tvrdi da je pokušaj napada povezan sa nedavnim spaljivanjem Kurana u Švedskoj.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom napisao je na Tviteru da je "bila čista sreća što niko nije povređen".

Twitter/Aceu™
 

Krajem jula par hrišćanskih imigranata iz Iraka zgazio je kopiju Kurana i zapalio neke od stranica ispred zgrade švedskog parlamenta. Par je ranije dva puta imao slične kontroverzne nastupe.

Najnoviji incident izazvao je negodovanje brojnih muslimanskih nacija, pri čemu je Irak proterao švedskog ambasadora i povukao svog predstavnika iz Stokholma. Nekoliko drugih pozvalo je švedske ambasadore u znak protesta.

Komentarišući proteste zbog paljenja Kurana u svojoj zemlji, švedski premijer Ulf Kristerson upozorio je u julu da su ovi akti rezultirali „najozbiljnijom bezbednosnom politikom“ za zemlju „od Drugog svetskog rata“.

Zvaničnik je takođe izrazio zabrinutost zbog velikog broja prijava policiji za slične vratolomije, koje vlasti mogu da odbiju samo pod određenim pravnim okolnostima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike