Aktivisti se popeli na kuću britanskog premijera! Hitno poslata policija, Grinpis besan, nazvali Sunaka „klimatskom palikućom" (FOTO)

03.08.2023

11:26

0

Sunak u tom trenutku nije bio na imanju jer je u sredu otišao na porodični odmor u SAD

Aktivisti se popeli na kuću britanskog premijera! Hitno poslata policija, Grinpis besan, nazvali Sunaka „klimatskom palikućom" (FOTO)
Copyright Profimedia

Četvoro aktivista Grinpisa popelo se u četvrtak na krov kuće britanskog premijera Rišija Sunaka da protestuju protiv njegove podrške velikom proširenju bušenja nafte i gasa u Severnom moru.

Demonstranti su se popeli na vilu vrednu 2 i po miliona dolara u Ričmondu, na severu Jorkšira, i ogrnuli je sa, kako su opisali, 200 kvadratnih metara "uljano-crne tkanine".

U isto vreme, još dvoje aktivista razvilo je preko travnjaka ispred kuće transparent sa natpisom „Riši Sunak – Profit od nafte ili naša budućnost?“.

 

 

Sunak u tom trenutku nije bio na imanju jer je u sredu otišao na porodični odmor u SAD sa suprugom Akšatom Murti i njihovim ćerkama Krišnom (12) i Anuškom (10).

Očekuje se da će provesti desetak dana u inostranstvu na Zapadnoj obali i posetiti Diznilend u Kaliforniji, a za to vreme za Britaniju će biti zadužen Oliver Dauden, zamenik premijera.

Demonstracije su usledile nakon ovonedeljnog Sunakovog zaveta da će „iskoristiti” mogućnosti u Severnom moru, pošto je obećao da će se zalagati za industriju nafte i gasa.

 

 

Britanski premijer je potvrdio da će 100 novih dozvola dobiti zeleno svetlo i nagovestio podršku kontroverznom razvoju Rosebank zapadno od Šetlanda.

Ali Filip Evans, aktivista za klimatske promene Grinpisa u Velikoj Britaniji, naglasio je da im je „očajnički potrebno da premijer bude klimatski lider, a ne klimatski palikuća".

- Baš kao što šumski požari i poplave uništavaju domove i živote širom sveta, Sunak se obavezuje na ogromnu ekspanziju bušenja nafte i gasa. Čini se prilično srećnim što će zapaliti planetu ako može da postigne nekoliko političkih poena sejući podele oko klime u ovoj zemlji. Ovo je neverovatno cinično - kazao je Evans.

 

 

- Više bušenja u Severnom moru koristiće samo naftnim gigantima koji od toga mogu zaraditi još više milijardi, delom zahvaljujući ogromnoj rupi u Sunakovom sopstvenom porezu na neočekivane prihode. Stručnjaci su jasni - ne možemo sebi da priuštimo novu naftu i gas, a industriji fosilnih goriva sigurno nije potrebna još jedna ruka pomoći u uništavanju klime - dodao je.

Izvor iz rezidencije britanskog premijera otkrio je za Dejli mejl da je na mestu događaja prisutna policija.

- Ne izvinjavamo se što smo zauzeli pravi pristup da osiguramo našu energetsku bezbednost, koristeći resurse koje imamo ovde kod kuće. Takođe ulažemo u obnovljive izvore energije i naš pristup podržava hiljade britanskih radnih mesta - navodi neimenovani izvor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike