Iznad vulkana na Islandu se formirao tornado! Spektakularan prizor nad užarenom lavom (VIDEO)

04.08.2023

12:57

0

Litli-Hrutur je već bacao lopte rastopljene lave u vazduh koje su padale daleko iza ivica kratera

Iznad vulkana na Islandu se formirao tornado! Spektakularan prizor nad užarenom lavom (VIDEO)
Copyright Printscreen Youtube/Martin Sanchez

Najnoviji vulkan na Islandu nastavlja da se priređuje spektakl, ovog puta zahvaljujući "tornadu" koji se formirao iznad njegovog kratera.

U novom snimku vidi se kovitlajući vazdušni stub koji izvire iz vulkana Litli-Hrutur, ili „Mali ram“, koji se formirao prošlog meseca na islandskom poluostrvu Rejkjanes.

Zapanjujući spektakl je rezultat toplote lave koja zagreva vazduh iznad nje, čineći ga manje gustim i izazivajući njegovo podizanje.

Pod pravim uslovima vetra ovaj stub vrućeg vazduha počinje da se okreće i izgleda kao tornado.

Litli-Hrutur je već bacao lopte rastopljene lave u vazduh koje su padale daleko iza ivica kratera.

Naučnici kažu da novorođeni islandski vulkan najavljuje svoj dolazak izbacujući metan i formirajući tornada dok trake lave koje oslikavaju pejzaž.

Glasni prasci odjeknuli su sa mesta erupcije na poluostrvu Rejkjanes, izvestila je islandska meteorološka služba 27. jula, ukazujući da džepovi gasa metana zarobljeni u lavi eksplodiraju. 

Litli-Hrutur, ili „Mali ram“, nastao je iz pukotine koja je izlomila tlo 10. jula i od tada izbacuje reke lave.

- Kada lava teče preko vegetacije, gas metan se može proizvesti kada vegetacija ne izgori u potpunosti. Gas se zatim akumulira u prazninama i šupljinama u lavi - navodi islandska meteorološka služba u prevedenoj objavi na Fejsbuku.

Ovi džepovi metana se mešaju sa kiseonikom i formiraju veoma zapaljiv koktel gasova.

- Kada u njega probije žar ili plamen iz vatre, dolazi do eksplozije - navodi se u objavi. Zvaničnici su upozorili da ovo predstavlja opasnost za sve koji se približe toku lave.

Zašto se formirao tornado?

Printscreen Youtube/Martin Sanchez
 

Što se tiče tornada, on je nastao iznad Litli-Hrutura usled meteorološkog i geološkog spoja. Intenzivna toplota rastopljene stene koja izvire iz kratera zagreva vazduh direktno iznad nje, čineći vazduh manje gustim i izazivajući njegovo podizanje. Pod određenim uslovima vetra, ovaj stub vrućeg vazduha može da pokrene tornado.

Nejasno je da li je tornado nastao od pregrejanih vulkanskih krhotina koji lebde iznad otvora ili od toplote toka lave, rekao je David Smart, istraživač tornada i oluja na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

- Ovo je vrsta tornada koja se ponekad može videti tamo gde postoji jak izvor toplote na tlu i atmosfera je nestabilna u najnižem kilometru ili tako blizu površine - rekao je Smart za „Live Science".

- Čini se da je ovo posebno dobro formiran i dugovečan primer koji bi mogao da implicira da su atmosferski uslovi bili posebno pogodni tog dana - dodao je Smart.

Još nema znakova da se novorođeni vulkan smirio. Istraživači su nedavno otkrili promene u aktivnosti otvora koje su izazvale kolaps kratera, izlivajući lavu na sever i zapad, dok je tok prema jugu stao.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike