Poljska strepi od boraca Vagnera: Koliko su realne priče da će ući u nju prerušeni u migrante?

06.08.2023

09:13

0

Internetom kruže tvrdnje da Vagnerovi plaćenici već skoro neprimećeno ulaze u susednu zemlju

Poljska strepi od boraca Vagnera: Koliko su realne priče da će ući u nju prerušeni u migrante?
Copyright Belarus' Defense Ministry via AP

Zapadni mediji već danima unazad pišu da je cilj beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i ruskog lidera Vladimira Putina bio da uplaše Poljsku kada su se sastali u Sankt Peterburgu 23. jula. Tada je Lukašenko rekao da bi plaćenici iz ruske grupe Vagner, trenutno smeštene u Belorusiji, želeli da odu na „putovanje u Varšavu i Žešov“.

Poljski političari i mediji burno su reagovali, a premijer Mateuš Moravjecki tvrdio je da su pripadnici Vagner grupe možda na putu ka poljskoj granici.

On je naveo i da ima informacije da je više od stotinu plaćenika Vagner grupe napredovalo ka Suvalki koridoru, koji se nalazi na granici Litvanije i Poljske između Kalinjingrada i Belorusije.

U međuvremenu, internetom kruže tvrdnje da Vagnerovi plaćenici već skoro neprimećeno ulaze u Poljsku.

Da li Vagnerovi plaćenici zaista ulaze u Poljsku „prerušeni u migrante"?

„Vagnerijanci ulaze u Poljsku kao migranti – tvrdi Polsat News“, objavilo je nekoliko korisnika na Tviteru.

Belarus' Defense Ministry via AP
 

- Ljudi su sigurni da u zemlju ulaze ilegalni imigranti iz Belorusije, koji su u stvari borci Vagnera - dodao je jedan od korisnika.

Ova informacija je nepotvrđena, a tvitovi se odnose na intervju sa beloruskim opozicionim političarom Pavlom Latuškom, koji živi u izgnanstvu u Varšavi. On je 28. jula bio je gost u studiju u televizijskoj emisiji Polsat News-a.

Tokom toga razgovora on nije govorio o Vagnerovim plaćenicima iz Belorusije koji su ušli u Poljsku „kao migranti“ na osnovu činjenica, nego je samo iznosio pretpostavke.

Latuška u intervjuu kaže i da u Belorusiji možda već ima nekoliko hiljada Vagnerovih plaćenika i dodaje da bi se moglo zamisliti „da su Lukašenkovi i Putinovi planovi možda da usmere Vagnerove plaćenike ’prerušene u migrante' kako bi izazvali lokalni sukob na granici jedne NATO zemlje“.

Iz toga je jasno da Latuška o ovome govori na hipotetičkoj osnovi, a ne kao o činjenici.

Profimedia
 

Latuškin tim za medije potvrdio je to u poruci za DW: „Gospodin Latuško nije tvrdio da su Vagnerovi plaćenici 'prerušeni u migrante' ulazili u Poljsku. Nema dokaza za to".

Šta je rekao poljski premijer?

Poljski premijer Moravjecki se takođe pozabavio ovim pitanjem 29. jula tokom posete fabrici odbrane u Gljivicama. Tamo je tokom konferencije za štampu izneo dve pretpostavke o Vagnerovim plaćenicima u Belorusiji.

- Oni će verovatno pokušati da uđu u Poljsku predstavljajući se kao ilegalni migranti - izjavio je Moravjecki, dodajući da bi se Vagnerovi plaćenici „verovatno” maskirali u beloruske graničare i „pomogli ilegalnim migrantima da uđu na poljsku teritoriju kako bi destabilizovali Poljsku”.

Ove tvrdnje su samo nagađanja bez ikakvih dokaza, što ne iznenađuje jer premijerova desničarska populistička vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) stalno privlači pažnju negativnim tvrdnjama o migrantima.

AP Photo/Jose Luis Magana
Mateuš Moravjecki

U međuvremenu, politički eksperti kažu da su pretnje Rusije i Belorusije Poljskoj nameštene. Rusija, kažu, svojim pretnjama Poljskoj pokušava da smanji podršku Ukrajini.

- I Putin i Lukašenko pokušavaju da utiču na njih, uključujući i pretnjama, kako bi birači skrenuli u „pravom“ pravcu, odnosno ka onim snagama koje u okviru svoje predizborne kampanje govore da je uloga Poljske u ratu pogrešna, a da je neophodno da se ona udalji da bismo sprečili treći svetski rat - rekao je Rihor Nižnikovau, viši naučni saradnik na Finskom institutu za međunarodne poslove.

Sve u svemu, zaključak je da nema dokaza da Vagnerovi plaćenici iz Belorusije ulaze u Poljsku prerušeni u migrante.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike