SAD odbacile strahove Poljske: Pratimo situaciju, Vagner nije pretnja

01.08.2023

23:35

0

Upozorenja iz Varšave Vašington ne vidi kao opravdana

SAD odbacile strahove Poljske: Pratimo situaciju, Vagner nije pretnja
Vagner grupa/Ilustracija - Copyright AP Photo

SAD ne smatraju prisustvo boraca Vagner grupe u Belorusiji pretnjom za Poljsku ili bilo koju drugu članicu NATO-a, rekao je u utorak portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Nismo svesni bilo kakve konkretne pretnje od Vagnera Poljskoj ili bilo kom drugom našem saveznika u NATO-u - rekao je Kirbi, napominjući da SAD „pomno prate“ situaciju.

- Naravno, mi smo posvećeni članu 5 i, kako je rekao predsednik, zaštiti svakog pedlja teritorije NATO-a. Ali, opet, nema dokaza da Vagner predstavlja takvu pretnju za Alijansu - dodao je on, pozivajući se na klauzulu o uzajamnoj pomoći povelje NATO-a.

Njegovi komentari usledili su pošto je Poljska objavila raspoređivanje 1.000 vojnika na granici sa Belorusijom, navodeći izveštaje o Vagnerovom prisustvu u blizini takozvanog Suvalskog koridora. U govoru u subotu poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da je dolazak „više od sto“ Vagnerovaca u Grodno „nesumnjivo korak ka predstojećem hibridnom napadu na poljsku teritoriju“.

Varšava je takođe najavila da će skoro udvostručiti broj vojske Poljske, sa 172.000 na 300.000 vojnika. Zamenik maršala poljskog Senata Mihal Kaminski rekao je ukrajinskim medijima u ponedeljak da će svi Vagnerovci koji napadnu Poljsku morati da imaju posla sa američkim trupama i da će biti vraćeni „u kovčezima“.

AP Photo/Evan Vucci
Džon Kirbi

Neuspela pobuna krajem juna dovela je do toga da je Vagner okrenuo oružje protiv ruske vojske. Beloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko pomogao je u sklapanju sporazuma prema kom bi se privatna vojna kompanija povukla.

Prema Kirbijevim rečima, SAD veruju da su se „neki“ članovi Vagnera od tada preselili u Afriku, „neki su verovatno još u Ukrajini“ i „naravno, verujemo da su se neki preselili u Belorusiju“.

Ni Minsk ni Vagner ne planiraju da napadnu Poljsku, rekao je Lukašenko u utorak prilikom posete poljoprivrednoj komuni u blizini granice sa Poljskom. „Čuo sam da je Poljska nedavno poludela zbog jedinice od čak 100 ljudi koja se kreće tu negde“, rekao je on novinarima.

Lukašenko je negirao da je bilo koja Vagnerova jedinica zapravo raspoređena u Grodno ili Brest. On je rekao da su njegovi komentari prošlog meseca, o tome da Vagnerovci žele da „idu na turneju“ u Varšavu, bili samo šaljiva referenca na Poljsku koja služi kao glavno središte za napore NATO-a da snabdeva Ukrajinu oružjem i municijom.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike