U julu u Grčkoj izgorelo 190.000 hektara: Gašeno čak 1.470 požara

01.08.2023

21:53

0

Od početka godine u zemlji je izgorelo oko 220.000 hektara

U julu u Grčkoj izgorelo 190.000 hektara: Gašeno čak 1.470 požara
Copyright Profimedia

Samo tokom jula u Grčkoj je izbilo ukupno 1.470 šumskih požara, saopštio je u utorak ministar civilne zaštite i klimatske krize Vasilis Kikilijas. Ovi šumski požari zapalili su 190.000 hektara, navela je meteo-služba Nacionalne opservatorije Atine u izveštaju koji ocenjuje uticaj toplotnog talasa u julu 2023.

Pored rekordno visokih temperatura i njihovog uticaja na temperature grčkih mora, veoma visoke temperature i suvi atmosferski uslovi koji su zahvatili Grčku tokom nedavnog toplotnog talasa u julu takođe su stvorili ambijent izuzetno povoljan za pojavu velikih šumskih požara, navodi se u izveštaju.

Karakteristično je da se u periodu od 15. do 31. jula u zemlji dogodilo sedam velikih šumskih požara (Krf, Egio, Dervenohorija, Atiki/Kuvaras, Karistos, Nea Anhijalos, Rodos) koji su spalili površinu od oko 470.000 hektara, prema podacima Službe za brzo mapiranje "Kopernikus" Evropske komisije.

Od početka godine u Grčkoj je izgorelo ukupno 220.000 hektara, prema podacima Evropske opservatorije za šumske požare.

Značajan doprinos intenzitetu i obimu šumskih požara u julu u Grčkoj dale su i požarno-meteorološke prilike nastale usled nedavnog toplotnog talasa.

Ono što je veoma karakteristično jeste to što je zabeleženo značajno povećanje zapaljivosti (lakoća paljenja) i brzine širenja u skoro celoj zemlji usled veoma visokih temperatura i suvih atmosferskih uslova.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike