Za požare u Grčkoj i Italiji odgovorni uglavnom ljudi: Od "zavađenih suseda" do piromana koji bi da grade na uništenom zemljištu

28.07.2023

11:54

0

Država će učiniti sve što je potrebno da pruži pomoć pogođenima, rekao je Kikilijas, navodeći da su tri osobe poginule, a da je 74 povređeno

Za požare u Grčkoj i Italiji odgovorni uglavnom ljudi: Od "zavađenih suseda" do piromana koji bi da grade na uništenom zemljištu
Copyright Profimedia

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilijas izjavio je danas da je u Grčkoj gorelo više od 600 požara u poslednjih nekoliko dana, a da su većinu izazvali ljudi.

Država će učiniti sve što je potrebno da pruži pomoć pogođenima, rekao je Kikilijas, navodeći da su tri osobe poginule, a da je 74 povređeno.

On je istakao da je situacija bila teška, a da je stabilizovana zahvaljujući požrtvovanosti vatrogasnih ekipa, pominjući i pogibiju dvojice pilota.

Kikilijas je naglasio da je većina od oko 660 požara ugašena, a da je bilo 10 velikih požara. Ministar je istakao da klimatska kriza neće nestati i da se tome moraju prilagođavati strategije na svim nivoima, objavio je "Katimerini".

Situacija u vezi sa požarima u Tesaliji, na Krfu i na ostrvu Evija jutros je mnogo bolja, a požari na Rodosu stavljeni su pod kontrolu.

I deo Italije gori zbog "(ne)namerne greške"

Šumske požare, koji besne u delovima južne Italije, izazvali su uglavnom piromani, nespretni farmeri, kao i "zavađeni susedi".

Ipak, dok u Grčkoj postoji sumnja da se požari podmeću kako bi se kasnije zidalo na zemljištu koje je vatra "počistila", u Italiji je 2000. godine uveden zakon koji zabranjuje svaku gradnju na nedavno izgorelom terenu.

Na taj način, kažu, pokušavaju da stanu na put piromanima da jeftino kupe spaljeno zemljište.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike