Majka koja je ubila decu jer je mislila da su zombiji osuđena na doživotnu: Članica kulta dala bizarnu izjavu (VIDEO)

01.08.2023

10:47

0

Autor: N.P.

Dejbelova je u maju proglašena krivom za ubistvo Džošue Valoua (7) i Tajli Rajan (16) kao i za planiranje ubistva Temi Dejbel

Majka koja je ubila decu jer je mislila da su zombiji osuđena na doživotnu: Članica kulta dala bizarnu izjavu (VIDEO)
Lori Dejbel nije pokazala ni trunku kajanja - Copyright Tony Blakeslee/EastIdahoNews.com via AP, Pool

Lori Valou Dejbel, koja je osuđena na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva svoje dece jer je bila ubeđena da su zombiji, negirala je zločin.

Kako je navela, "slučajne smrti se događaju", a takođe tvrdi da je komunicirala sa ćerkom i sinom "koji su veoma zauzeti i srećni u raju".

Dejbelova je u maju proglašena krivom za ubistvo Džošue Valoua (7) i Tajli Rajan (16) kao i za planiranje ubistva Temi Dejbel, za čijeg muža Čeda se nedugo posle toga udala.

Tony Blakeslee/EastIdahoNews.com via AP, Pool
Lori Dejbel je za dlaku izbegla smrtnu kaznu

Naime, ona i njen muž Čed Dejbel verovali su da ih je Bog pozvao da okupe 144.000 sledbenika kako bi se pripremili za kraj sveta i drugi Hristov dolazak. Lori je smatrala da ljudi predstavljaju ili sile svetla ili sile tame. Lokalni mediji su slučaj nazvali "ubistvima sudnjeg dana".

Slučaj je dobio sudski epilog i Lori je osuđena na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. Za dlaku je izbegla smrtnu kaznu. Pred sudom je dala bizarno saopštenje.

- Isus me poznaje i razume me. Žalim sa svima vama koji tugujete za mojom decom i Temi. Isus Hrist zna šta se ovde dogodilo. Isus Hrist zna da niko nije ubijen. Nenamerni smrtni slučajevi se događaju. Samoubistva se događaju. Fatalne posledice lekova se događaju - navela je.

Nakon toga je rekla je u redovnoj komunikaciji sa žrtvama.

Tony Blakeslee/EastIdahoNews.com via AP, Pool
Dejbelova tvrdi da je komunicirala sa ubijenom decom

- Imala sam dosta razgovora sa Isusom Hristom, spasiocem ovoga sveta. Zahvaljujući tim razgovorima, znam zasigurno da su moja deca srećna i zauzeta u duhovnom svetu. Zahvaljujući komunikaciji sa mojoj prijateljicom Temi Dejbel znam da je takođe veoma srećna - rekla je.

Temi Dejbel je nazvala svojom "večnom prijateljicom".

Pre donošenja presude, sudija okruga Ajdaho Stiven Bojs je rekao da je Lori izabrala "najgori i najdestruktivniji mogući put".

- Imali ste toliko drugih opcija... Mogli ste da se razvedete. Mogli ste da nađete nekoga da vodi računa o toj deci. Ubili ste decu jer su vam bili prepreka i kako bi ste finansijski profitirali. To ste opravdali bizarnim religijskim lavirintom u kome se i dalje očigledno nalazite. Ne mislim da se imalo kajete - naveo je sudija.

Lori Dejbel je sve vreme ravnodušnog izraza lica sedela pored svog advokata.

- Ona je opasnost po društvo. Telo i manipulativni um je koristila kao oružje za svoju pohlepu i zadovoljstvo. Vođena je pohlepom i mora da bude u centru pažnje - rekla je Kej Vudkok, baka ubijenog dečaka Džošue.

Njen stariji sin, Kolbi Rajan, takođe je pripremio saopštenje koje su u sudu pročitali tužioci.

- Izgubio sam svoju čitavu porodicu. Video sam kako sve ruši i cepa na deliće. Izgubio sam sestru, brata, oca i majku - poručio je.

Policija je zaključila da su deca poslednji put viđena u septembru 2019, a nekoliko meseci kasnije su njihova tela pronađena na Dejbelovom imanju u Ajdahu.

Utvrđeno je da je Džošua ugušen, a Tajlin uzrok smrti je i dalje nepoznat zbog stanja u kome je pronađeno njeno telo.

Kada je reč o Temi Dejbel, prvobitno se verovalo da je umrla prirodnom smrću, ali je kasnija autopsija pokazala asfiksiju tj. gušenje.

Čekali sudnji dan

Lorini najbliži prijatelji i članovi porodice kažu da je ona do 2018. bila posvećena majka i vernica Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjeg dana.

- Činilo se kao da je supermama. Uvek je bila doterana, lepo obučena, organizovana... Želela sam da budem poput nje - rekla je njena prijateljica Li Taker.

Međutim, čim je upoznala Čeda Dejbela, situacija se promenila.

Iako je porodica verovala da je par možda sakrio decu i pridružio se kultu, nisu mogli ni da zamisle da su želeli da im naude.

Tony Blakeslee/East Idaho News via AP, Pool, File
Lori Dejbel je godinama imala diskutabilna verska ubeđenja

U jednom trenutku, Lori se požalila prijateljici da su Tajli i Džošua zombiji i da je ona, zajedno sa Čedom, u misiji da zbriše zombije pred Hristov drugi dolazak. U ovom slučaju, termin zombi se odnosio na osobu čija duša je napustila telo tako da su se u njihovom telu nastanile mračne sile. 

Lori je tadašnjem mužu Čarlsu jednom prilikom saopštila da ima zadatak da okupi 144.000 sledbenika do Hristovog drugog dolaska u julu 2020. i da mora da ga ubije pošto se nalazi na putu njene misije.

Da nešto nije u redu sa njenim mentalnim zdravljem, posumnjalo se još kada se udala za Čarlsa, a sudija je svojevremeno naložio da se u njihovu kuću postave kamere kako bi se zaštitila deca.

John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool, File
Čed Dejbel

Uhapšena je u maju 2021. i provela je devet meseci u psihijatrijskoj ustanovi pre nego što je sudija odlučio da je sposobna da učestvuje u sudskom procesu.

Inače, nakon ubistava, bračni par Dejbel je sakupio novac od životnog osiguranja i otišao na putovanje.

Čedu Dejbelu se sudi odvojeno i suđenje je zakazano za naredni april.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike