Mensonova sledbenica puštena na slobodu posle 53 godine robije: Sa 19 godina je bila u kultu, počinila gnusan zločin

12.07.2023

15:35

0

Sa 19 godina se pridružila Mensonovom kultu, a pomogla je u ubistvu Rozmari Labjanke

Mensonova sledbenica puštena na slobodu posle 53 godine robije: Sa 19 godina je bila u kultu, počinila gnusan zločin
Lesli Van Hauten se pridružila kultu kada je imala 19 godina - Copyright AP Photo, Pool, File

Sledbenica kulta Čarlsa Mensona, Lesli Van Hauten, koja je sa 19 godina pomogla u izvođenju šokantnih ubistava bogatog para iz Los Anđelesa po nalogu nasilnog i manipulativnog vođe kulta, izašla je iz kalifornijskog zatvora u utorak nakon više od 50 godina robije.

              
Van Hauten (73) „puštena je na uslovni otpust“, navodi se u saopštenju Kalifornijskog odeljenja za popravne i rehabilitacione poslove.
              
Ona je napustila kalifornijsku instituciju za žene u Koroni, istočno od Los Anđelesa, u ranim jutarnjim satima i odvezena u prelazni smeštaj, rekla je njena advokatica Nensi Tetro.
              
- Ona još pokušava da se navikne na ideju da je ovo stvarno - rekao je Tetro.
Stan Lim/Los Angeles Daily News via AP, Pool, File
Lesli Van Hauten je ceo život provela iza rešetaka

Guverner američke savezne države Kalifornije Gevin Njusom saopštio je da neće tražiti od Vrhovnog suda da suspenduje odluku o uslovnom otpustu  Lesli Van Hauten, koja je bila u zatvoru od 1969. godine.

Kancelarija guvernera saopštila je da je malo verovatno da će žalba na presudu kalifornijskog apelacionog suda o uslovnom otpustu biti usvojena i da je Njusom razočaran takvom odlukom.
Van Hauten je prvobitno osuđen na smrt zato što je pomogla Mensonovim sledbenicima da ubiju Lena Labjanku, trgovca mešovitom robom u Los Anđelesu, i njegovu supruge Rozmari u avgustu 1969. 

Njena kazna je kasnije preinačena u doživotni zatvor kada je Vrhovni sud Kalifornije suspendovao savezni zakon o smrtnoj kazni 1972. Smrtna kazna je kasnije ponovo uvedena, ali se nije mogla primeniti retroaktivno. 

AP Photo/George Brich, File
Lesli (desno) sa drugim sledbenicama Čarlsa Mensona

Porodica Labjanka je ubijena u svojoj kući, a njihova krv je potom razmazana po zidovima. 
Van Hauten je kasnije opisala kako je Rozmari držala jastuk preko glave dok su je drugi ubadali. 

Zatim, nakon naređenja Mensonovog sledbenika Čarlsa „Teksa“ Votsona da „uradi nešto“, Van Hauten je, prema sopstvenom priznaju, uzela nož i ubola ženu više od 10 puta. 

Ubistva su se dogodila dan nakon što su Mensonovi sledbenici ubili glumicu Šeron Tejt i još četiri osobe. Van Hauten, koja je tada imala 19 godina, nije učestvovala u ubistvu Tejtove.

Očekuje se da će provesti oko godinu dana u prelaznom smeštaju, prilagođavajući se svetu koji se tehnološki veoma izmenio u poslednjih pola veka. 

- Ona mora da nauči da koristi internet i da nauči da kupuje stvari bez gotovine - rekla je advokatica i dodala da je Van Hauten diplomirala i magistrirala dok je bila u zatvoru i radila je kao tutor za druge zatvorene ljude. 

AP Photo/FileAP, Pool, File
Čarls Menson 1969. godine

Van Hauten je upoznala Mensona na starom filmskom ranču na periferiji Los Anđelesa gde je osnovao svoju takozvanu porodicu sledbenika. 

Tokom saslušanja za uslovni otpust 2016. godine, rekla je da su ubistva bila početak rasnog rata koji je  Menson nazvao „Helter Skelter“, po pesmi Bitlsa. 

On je inspirisao uglavnom mlade i ženske sledbenice da izvrše ubistva, uključujući ubistvo glumice Šeron Tejt, u avgustu 1969. godine, što je, kako je u optužnici navedeno, bio deo plana za podsticanje rasnog rata.

Članovi njegove takozvane Porodice odgovorni su za niz surovih ubistava koja su se dogodila u Kaliforniji tokom leta 1969. godine.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike