Zgrada Službe bezbednosti Ukrajine u Dnjepru oštećena je u eksploziji; Sramni apel Kijeva: Traže da UNESKO oduzme članstvo Rusiji

29.07.2023

16:38 >> 00:26

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Zgrada Službe bezbednosti Ukrajine u Dnjepru oštećena je u eksploziji; Sramni apel Kijeva: Traže da UNESKO oduzme članstvo Rusiji
Ilustracija - Copyright AP Photo/Libkos/Efrem Lukatsky Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 520. dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je od početka kontraofanzive Ukrajina izgubila više od 26.000 vojnika.

Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin izjavio je da je rat protiv Rusije ogromna greška Vašingtona i Brisela i da je zapadna tehnika u plamenu.

NATO je saopštio da osuđuje izlazak Rusije iz sporazuma o bezbednom prolazu brodova sa ukrajinskim žitom crnomorskim rutama i najavio pojačan nadzor nad Crnim morem.

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

23.58 - Kijev: Zapad nije poslao dovoljno oružja i opreme

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Oleksij Danilov kaže da se količina opreme dobijena sa Zapada ne može nazvati dovoljnom.

Danilov je kategorički odbacio "ukor“ Zapada za "sporu kontraofanzivu“, napominjući da Odbrambene snage čine sve što je moguće sredstvima koja su im na raspolaganju.

"S obzirom na to da smo dobili 'veliku količinu opreme', moramo biti oprezni sa ovim izjavama. Da li nam je dato onoliko koliko nam je potrebno? Nimalo. Nažalost“, naglasio je Danilov, prenosi ukrajinska agencija TSN.

Naveo je da će zapadni partneri teško uspeti da ubede Ukrajinu da pregovara o miru sa državom agresorom.

23.23 - Budanov: Ukrajinske snage će uskoro ući na Krim

Načelnik Glavne obaveštajne uprave pri Ministarstvu odbrane Ukrajine general-major Kirilo Budanov izrazio je uverenje da će ukrajinske snage uskoro ući na Krim.

Budanov nije naveo konkretan datum za deokupaciju Krima, ali je potvrdio da će se to dogoditi uskoro, prenosi Ukrinform.

Istovremeno, Budanov je pretnju iz Belorusije nazvao nerealnom i naglasio da raspoređivanje "Vagnerovih" plaćenika u Belorusiji uopšte ne plaši ukrajinske odbrambene snage.

Prema rečima šefa ukrajinske obaveštajne službe, nema kvantitativnog povećanja rezervi ruskih okupacionih trupa. Njihov broj je ostao isti, ali kontinuirani napori na mobilizaciji omogućavaju Rusiji da stalno nadoknađuje gubitke osoblja.

22.43 - Zgrada uprave Obaveštajne službe Ukrajine (SBU) u Dnjepropetrovskoj oblasti oštećena je u večerašnjoj eksploziji, javljaju ukrajinski mediji.

22.04 - Ukrajinske snage gađale su Trg Deržinskog u centru Donjecka.

21.48 - Sramni apel Kijeva: Vrhovna rada traži da UNESKO oduzme članstvo Rusiji

Ukrajinska Vrhovna rada apelovala je na UNESKO da Rusiji oduzme članstvo u organizaciji.

Parlament je takođe pozvao Unesko da hitno pošalje misiju u Ukrajinu radi procene štete izazvane ruskim napadima na mesta svetske baštine u Lavovu i Odesi, prenosi ukrajinska agencija TSN.

AP Photo/Aurelien Morissard, Pool
 

Apel je upućen i parlamentima i vladama zemalja članica UNESKO, izjavio je danas narodni poslanik Jaroslav Železnjak.

"Parlament je apelovao na UNESKO, parlamente i vlade država članica u vezi sa neophodnošću da se Ruskoj Federaciji oduzme članstvo u toj organizaciju", naveo je narodni poslanik i dodao da je za ovu odluku glasalo 296 narodnih poslanika.

21.33 - Bela kuća o napadu na Taganrog: Ne podstičemo napade unutar Rusije

Bela kuća ne podstiče udare Kijeva na teritoriji Rusije i ne potpomaže ih, rekao je koordinator strateških komunikacija u američkom Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Jasno smo stavili do znanja da ne podstičemo izvođenje napada unutar Rusije i ne potpomažemo ih", rekao je Kirbi.

21.03 - Klimenko: Ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Dnjepru

Tri osobe povređene su večeras kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Dnjepru, saopštio je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko.

20.15 - Na čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

19.31 - Kremlj: PVO delovala u Taganrogu, Kijev nastavlja sa taktikom udara na civilne .objekte


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je ukrajinski napad na Taganrog u Rostovskoj oblasti, istakavši da je ruska PVO delovala i da Kijev nastavlja sa svojom omiljenom taktikom udara na civilne objekte.

"Suština režima u Kijevu je nanošenje udara po civilnim objektima. Počeli su 2014. godine protiv Donbasa a sada protiv svih drugih oblasti", rekao je Peskov.

Profimedia
 

 On je potvrdio da se ovakav incident u Rostovskoj oblasti dogodio prvi put.

"Ako ne grešim, mislim da je tako. Sistem PVO je delovao, sve na tom planu funkcioniše, sve je normalno... Hvala bogu, nema žrtava. To je ono što trenutno znamo", rekao je Peskov u Sankt Peterburgu gde se održava samit "Rusija-Afrika".
 

19.10 - Šmihal: Katar će Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći

Katar će Ukrajini pružiti 100 miliona dolara humanitarne pomoći za podršku zdravstvu, obrazovanju i razminiranju, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal. On je to saopštio nakon razgovora sa katarskim premijerom šeikom Mohamedom bin Abdulrahmanom al-Tanijem, preneo je Rojters.

Šeik Mohamed se, takođe, sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim sa kojim je razgovarao o globalnoj bezbednosti hrane i o Crnomorskom sporazumu čiji je rok istekao.

19.00 - Putin: Usvojena završna deklaracija samita

Učesnici ekonomskog foruma „Rusija-Afrika“ usvojili su deklaraciju drugog samita, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin po završetku sastanka sa afričkim liderima. On je visoko ocenio rezultate samita.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 


„Pripremljena je i usaglašena osnovna deklaracija drugog samita 'Rusija-Afrika' i niz tematskih deklaracija: o sprečavanju trke u naoružanju u svemiru, o saradnji u obezbeđivanju međunarodne informacione bezbednosti, o jačanju saradnje u borbi protiv terorizma” rekao je Putin u obraćanju.

Usvojen je i akcioni plan Foruma partnerstva „Rusija-Afrika“ za period od 2023. do 2026. godine i niz drugih dokumenata.

Pored toga, na marginama foruma i samita sklopljen je niz sporazuma, ugovora i drugih dokumenata koji se tiču različitih oblasti saradnje Rusije sa afričkim zemljama.

18.55 - Raskol sve dublji! Zelenski pomerio obeležavanje Božića

18.22 - Rusija povećava starosnu granicu za regrutovanje

Savet federacije Rusije odobrio je predlog zakona kojim se starosna granica za regrute pomera sa 27 na 30 godina, dok donja granica ostaje ista.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 


Prema novoj inicijativi, regrutaciji podležu stanovnici Rusije uzrasta od 18 do 30 godina.

Zamenik ministra odbrane Nikolaj Pankov izjavio je da oni koji su upisani u rezervni sastav do 31. decembra 2023. neće biti pozivani u službu 2024. Autori dokumenta predlažu da nova pravila stupe na snagu 1. januara 2024. godine.

Paket zakona i amandmana koji regulišu vojnu evidenciju uključuje i povećanje novčanih kazni za nejavljanje na poziv bez opravdanog razloga i kažnjavanje u situacijama kada vojni obveznik nije obavestio vojni odsek o promeni njegovih podataka.

Takođe je predviđena zabrana napuštanja zemlje od dana slanja poziva za regrutaciju.

17.35 - Radni doručak predsednika Rusije Vladimira Putina sa liderima afričkih zemalja u okviru samita "Rusija-Afrika", koji je počeo pre četiri sata, traje i dalje, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

16.37 - Fidan: Turska i Mađarska blisko sarađuju na ratifikaciji članstva Švedske u NATO

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je danas da Turska i Mađarska ''blisko sarađuju'' na procesu ratifikacije švedske pristupnice za članstvo u NATO-u.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Budimpešti, Fidan je rekao da je Švedska preduzela određene korake u skladu sa zahtevima Turske o borbi protiv terorizma, ali da sada očekuju dalje korake od Stokholma, prenosi Rojters.

Turski ministar je dodao da će parlament te zemlje raspravljati u ratifikaciji članstava Švedske kada u oktobru bude nastavio sa radom.

16.30 - Eksplozija u centru Taganroga, u ruskoj Rostovskoj oblasti, povređeno 15 osoba

 

 

U centru grada Taganroga, u ruskoj Rostovskoj oblasti, u blizini jednog kafića odjeknula je eksplozija, a prema prvim informacijama povređeno je najmanje 15 osoba.

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubjev izjavio je da se pretpostavlja da se radi o eksploziji rakete, prenosi Sputnjik.

- Pretpostavlja se da je u centru Taganroga kod kafića 'Čehov sad' eksplodirala raketa. Na licu mesta su spasioci. Nema žrtava, a povređene će zbrinuti hitna pomoć. Utvrđuje se kolika je šteta - naveo je on na Telegramu.

15.06 - Lihačov: NE Zaporožje je bezbedna

Zaporoška nuklearna elektrana je apsolutno bezbedna, rekao je generalni direktor ruske korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.

- Juče je misija IAEA pregledala čitavu teritoriju elektrane. Izmerila je i radijaciju koja je u normalnim vrednostima. Siguran sam da ćemo zajedničkim naporima Ruske garde i Oružanih snaga Rusije osigurati bezbednost Zaporoške nuklearke - rekao je on.

15.03 - „Rajnmetal“ obučava Ukrajince da popravljaju tenkove „leopard“

Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ trenutno obučava Ukrajince da popravljaju tenkove „leopard“ i namerava da za nekoliko nedelja počne sa popravkama na teritoriji Ukrajine, rekao je šef koncerna Armin Paperger za „Špigl“.

Profimedia
Leopard 2

14.43 - Ruska vojska: Ukrajinske trupe raznesene sopstvenim minama

Grupa ukrajinskih pešadijskih trupa aktivirala je sopstvene mine prilikom pokušaja napada u pravcu Ugljedara u Donjeckoj Narodnoj Republici, rekao je za "Sputnjik" ruski vojnik iz 2. streljačkog bataljona Dmitrij Donskoj.

- Pre samo nekoliko dana došlo je do još jednog pokušaja ukrajinskih snaga da krenu u ofanzivu u pravcu Ugljedara. Grupa pešadije u pratnji tri jedinice teške tehnike pokušala je da napreduje, ali pokušaj je bio neuspešan jer nisu uspeli da dođu do naših položaja. Umesto toga, aktivirali su sopstvene mine - otkrio je on.

12.52 - Napeto u vremevskom pravcu

Ruska vojska kontroliše situaciju u vremevskom pravcu, dok ukrajinska vojska nastavlja sa pokušajima da očuva svoje položaje u severozapadnom delu sela Staromajorsko, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Takođe je rekao i da je situacija napeta i da protivnik trpi značajne gubitke.

10.58 - Kremlj: Rusija otvorena za rešavanje situacije u Ukrajini, Kijev odbacuje dijalog

Rusija ostaje otvorena za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali kijevske vlasti, čak i u teškoj situaciji u kakvoj se danas nalaze, odbacuju dijalog, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Rusija i dalje ostaje otvorena za pregovore kako bi ostvarila svoje ciljeve, ali uprkos prilično teškoj situaciji u kojoj se sada nalazi ukrajinska strana, oni nisu ništa promenili. Oni odbacuju mogućnost bilo kakvih pregovora - rekao je Peskov.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Peskov

10.51 - Orban: Ukrajina nema suverenitet, postoji isključivo zahvaljujući novcu Zapada

Mađarski premijer Viktor Orban, poznat kao strogi protivnik slanja vojne pomoći Kijevu i uvođenja sankcija Rusiji, izjavio je da postojanje Ukrajine i održivost ukrajinske vojske počiva isključivo na novcu Zapada.

9.40 - Ukrajinska vojska kasetnim bombama napala Tokmak

Ukrajinska vojska je u tri navrata granatirala grad Tokmak u Zaporožju koristeći kasetnu municiju, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

Kako je rekao, usled napada zapalila se jedna kuća i poginula je žena, dok je još jedan civil ranjen.

8.12 - Odbijeno nekoliko napada u južnodonjeckom pravcu

Ruska vojna grupacija „Istok“ odbila je više napada ukrajinskih snaga u južnodonjeckom pravcu, izjavio je načelnik pres centra Oleg Čehov.

Ruske snage su preciznom artiljerijskom paljbom nanele velike gubitke ukrajinskoj vojsci, pojasnio je on i dodao da je likvidirana i jedna izviđačka grupacija ukrajinskih snaga na severozapadu Ševčenka.

7.19 - Politiko: SAD očekuju da će tenkovi "abrams" biti isporučeni Ukrajini u septembru

Profimedia
Abrams

Američki tenkovi Abrams će verovatno stići na ukrajinsko ratište u septembru, piše Politiko, pozivajući se na svoje izvore u Ministarstvu odbrane SAD i Kongresu.

Kako se navodi, planirano je da nekoliko tenkova Abrams bude poslato u Nemačku u avgustu, gde će proći poslednji remont, a da će, kada taj proces bude završen, prva serija Abramsa biti isporučena u Ukrajinu u septembru.

SAD šalju starije modele M1A1, umesto modernije verzije A2, kojoj bi trebalo godinu dana da stigne do Ukrajine. Početna serija će imati šest do osam tenkova, a SAD planiraju da pošalju ukupno 31 tenk, navodi Politiko.

"Definitivno radimo na tome da ih dostavimo u Ukrajinu što je brže moguće", rekao je portparol Pentagona pukovnik Martin O'Donel, ali je odbio da govori o pojedinostima i rokovima isporuke.

7.00 - Odobren rusko-afrički akcioni plan

Rusija se zalaže za saradnju u borbi protiv pretnji kao što su terorizam i ekstremizam, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa šefovima vodećih regionalnih organizacija u Africi.

Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin

- Danas će biti odobren veliki zajednički rusko-afrički akcioni plan do 2026. godine. Ovaj sveobuhvatni dokument je usvojen kao nastavak Memoranduma o razumevanju između Vlade Ruske Federacije i komisije Afričke unije o osnovama odnosa i saradnje 2019. godine. I predviđa intenziviranje kontakata po pitanju mira i bezbednosti i rešavanju kriznih situacija - rekao je Putin na radnom doručku sa predstavnicima afričkih organizacija.

6.50 - Zelenski ponovo kuca na vrata Brazila

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski očigledno nije dobro shvatio poruku brazilskog lidera Lule da Silve kada je rekao da nije promenio svoj stav u vezi sa situacijom u toj zemlji, kao i da sadašnji posrednici nemaju šta da ponude stranama u sukobu u Ukrajini, te je još jednom pokušao da utiče na njega pozvavši ga da okupi lidere latinoameričkih zemalja kako bi čuli poruku ukrajinske strane.

Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow)
Volodomir Zelenski

- Latinska Amerika mi je veoma važna, Brazil i druge zemlje takođe. Ako dobijem poziv, idem u Brazil. A ako mi Lula da Silva ipak pomogne i uspe da okupi lidere Latinske Amerike, svi možemo da se nađemo tamo ili negde drugde. Ovo će takođe pomoći celom svetu da dođe do mira, a Ukrajinu će čuti i podržati kontinent - rekao je Zelenski u intervjuu brazilskom listu "Globo".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike