Njujork tajms: Ukrajinska ofanziva ušla u novu fazu, ne mogu da probiju odbranu Rusa

27.07.2023

21:31

0

Područje oko Orehova je jedna od tri glavne osovine napada

Njujork tajms: Ukrajinska ofanziva ušla u novu fazu, ne mogu da probiju odbranu Rusa
Copyright AP Photo/Libkos

Spora i neuspešna ukrajinska kontraofanziva po svemu sudeći ulazi u novu fazu, jer vojska Kijeva najveći deo rezervnih jedinica obučenih na Zapadu sada šalje na jug, navodi "Njujork tajms".

Pred njima je teška misija da savladaju moćnu odbranu Rusa sačinjenu od minskih polja, rovova i vojnika, ocenjuje američki list.

- Ukrajinske snage koje pokušavaju da probiju ruske linije suočavaju se sa možda najvećim testom rata jer, prema rečima dvojice zvaničnika Pentagona, Kijev započinje glavni udar svoje kontraofanzive, ulivajući većinu svojih rezervi, obučenih na Zapadu, u borbu da preseče moskovsku vlast na jugu - navodi se.

Zadatak koji je pred ukrajinskom vojskom ovaj list naziva "monumentalnim" budući da je Rusija teritoriju koju Ukrajinci pokušavaju da preuzmu, premrežila gustim minskim poljima, rovovima, bunkerima, tenkovskim zamkama i drugim preprekama.

Područje oko Orehova je jedna od tri glavne osovine napada, a oba napada Ukrajinaca južno od ovog grada uspešno su odbijena.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da su Oružane snage Ukrajine pojačale vojne operacije i glavna dejstva su bila na zaporoškom pravcu. Međutim, kako je rekao, svi pokušaji ukrajinske kontraofanzive su zaustavljeni.

- Protivnik nije imao uspeha ni u jednom području gde se vode borbe. Svi pokušaji kontraofanzive su zaustavljeni. Protivnik, koji je pretrpeo velike gubitke, vraćen je na početne položaje. Tokom jučerašnjih borbi u zaporoškom pravcu Ukrajina je izgubila preko 200 vojnika. Gubici Rusije su 10 puta manji - rekao je Putin.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike