Smenjen kineski šef diplomatije: Nije viđen u javnosti više od mesec dana

25.07.2023

13:19

0

Autor: N.P.

Poslednji put je o njemu je izveštavano 25. juna

Smenjen kineski šef diplomatije: Nije viđen u javnosti više od mesec dana
Copyright AP Photo/Amr Nabil

Parlament Kine smenio je Ćin Ganga sa funkcije ministra inostranih poslova zemlje. Na njegovo mesto će doći Vang Ji koji je i ranije bio na toj poziciji.

Odluka o smeni šefa diplomatije doneta je na posebnoj sednici Stalnog komiteta Nacionalnog narodnog kongresa, koja je danas održana.

Inače, on se dugo nije pojavljvao u javnosti što je pokrenulo brojna nagađanja, a time je još jednom naglašena tajnovitost sistema u Kini.

Poslednji put je o njemu je izveštavano 25. juna kada je bio na javnom događaju.

Od kada je postavljen na mesto ministra prošlog decembra, Ćin se smatrao pouzdanim saradnikom kineskog predsednika Sija Đinpinga.

Poduže odsustvo iz javnosti jednog od najprepoznatljivijih lica vlasti u Kine bilo je pod lupom ne samo diplomata i posmatrača Kine, nego i građana Kine. Misteriozno odsustvo dominiralo je političkim diskusijama u zemlji, a tema se razvila u jednu od najvećih kriza za predsednika Sija od početka njegovog trećeg mandata.

U julu 2021. godine, Ćin Gang je imenovan za ambasadora Kine u Sjedinjenim Državama, a 17 meseci kasnije postao je ministar spoljnih poslova.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike