Grčka se sprema za ekstremne vrućine! Turisti došli zbog mora, sad beže sa plaža, očekuje se 45 stepeni

21.07.2023

19:44

0

Autor: M. Vu.

Nakon prethodnog "toplotnog talasa" pod nazivom "Kerber", ovo je drugi put zaredom da se region suočava s nezapamćenim toplotnim udarom

Grčka se sprema za ekstremne vrućine! Turisti došli zbog mora, sad beže sa plaža, očekuje se 45 stepeni
Akropolj - Copyright AP Photo/Petros Giannakouris

Julski tropski talas uzima maha u Evropi, a Grčka je postala epicentar vrelina s prognozama da će temperature dostići neverovatnih 45 stepeni Celzijusa ovog vikenda. Građani i turisti su upozoreni na ekstremne visoke temperature koje će trajati narednih dana, sa delovima Italije koji bi mogli zabeležiti čak 48 stepeni. Ovaj izazov dolazi zbog anticiklona "Haron", koji je prešao iz severne Afrike u Evropu.

Nakon prethodnog "toplotnog talasa" pod nazivom "Kerber", ovo je drugi put zaredom da se region suočava s nezapamćenim toplotnim udarom.

Grčka, naročito pogođena ovim tropskim talasom, doživljava temperature do 44 stepena Celzijusa danas i sutra, sa očekivanim porastom za još jedan stepen u nedelju. Situacija će privremeno olakšati samo u ponedeljak, jer se već u utorak najavljuje novi toplotni talas.

Profimedia
 

Tropski vremenski uslovi već su uticali na aktivnosti na plažama širom Grčke, a Ministarstvo zdravlja savetuje građane i turiste da izbegavaju izlazak između 12 i 17 časova, kada su temperature posebno ekstremne.

Oko osam miliona stanovnika i brojni posetioci osećaće temperature iznad 39 stepeni u ovim nezapamćenim vrelim danima.

Prognoze za region pokazuju da će temperature u Epiru i Makedoniji biti između 38 i 40 stepeni, u Centralnoj Makedoniji od 41 stepena, a u Tesaliji od 43 do 44 stepena Celzijusa. Jonska ostrva, ostrva istočnog Egeja i Dodekanez očekuju temperature između 39 i 41 stepen, dok će Trakija, Krit i ostala ostrva imati temperature od 37 do 39 stepeni Celzijusa.

Profimedia
 

Situacija se i dalje prati, a za sutra se najavljuje dalji porast temperatura, što nameće oprez i brigu za zdravlje svih koji se nalaze u pogođenim područjima.

Bonus video:

RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike