Srpski turisti vraćeni sa grčke granice! Dobili kaznu zbog nečeg što svi kupuju: Jedan paket je 500 evra

20.07.2023

23:41

1

Dobro obratite pažnju, postoje jasni propisi šta sme, šta ne sme da se prenosi preko granice, glasi jedan od komentara putnika

Srpski turisti vraćeni sa grčke granice! Dobili kaznu zbog nečeg što svi kupuju: Jedan paket je 500 evra
Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Ukoliko planirate da kupujete cigarete u fri šopu vodite računa, jer carinici u Grčkoj kažnjavaju ukoliko ne ispoštujete pravila.

Naime, jedan turista upozorio je narod iz Srbije koji letuje u Grčkoj da vode računa ukoliko kupuju cigarete u fri šopu.

- Nemojte kupovati cigarete u free šopu. Grci pregledaju, auto ispred nas su izdvojili, uzeli su im pet bokseva cigareta i još nastavili da pretražuju. Grčki carinik im rekao sada Via Serbia. Kazna po boksu je 500 evra - navodi se u upozorenje turiste na stranici "Grčka info".

Printscreen/Grčka info
 

Jedna korisnica navela je da pri ulasku u Grčku ne sme da se uzima, a pri izlasku iz Grčke može boks cigareta po osobi.

- Moja majka je pre nekoliko dana u free šopu kupila 6 bokseva. Niti ih je ko pitao, niti im je ko gledao, niti su imali problem da plate - navodi se u jednom od komentara.

Mnogima nije bilo jasno pa je autor objave objasnio da je problem jer su ljudi na ulasku u Grčku kupili boks.

- Imaju kamere i tačno znaju koji auto je stao i šta kupio - napisala je jedna korisnica društvenih mreža.

- Ovde je problem nastao zbog nepoštovanja propisa - ne možete kupiti cigarete u free šopu i uneti ih u Grčku. Da je tako, postojao bi fri šop i na strani odakle se iz Makedonije ulazi u Grčku - dodaje se u komentarima.

Putnici koji dolaze automobilom ili autobusom iz evropskih zemalja van EU (kao što je Srbija):
• 40 cigareta ili 20 cigara ili 50g duvana.

Koliko cigareta sme da se prenese preko granice Grčke

Dozvoljeni unos cigareta po putniku je najviše 200 cigareta (1 boks) kada je u pitanju viši limit ili 40 cigareta (2 kutije) kada se primenjuje niži limit, navode u objašnjenju na Grčka info

U napomeni na zvaničnom sajtu Evropske Unije takođe piše da Grčka ima pravo (za putnike koji dolaze kopnom ili morem tj. automobilima i autobusima) da primeni niži limit unosa dozvoljenog broja cigareta tj. 40 cigareta (2 kutije).

U praksi se zaista dešava da grčki carinici naprave problem zbog cigareta, najčešće na početku i kraju sezone kada imaju dovoljno vremena da proveravaju unos cigareta i zabranjene hrane - i pozivaju su se upravo na ovaj niži limit, ali u dosta slučajeva takođe nisu ni pitali za cigarete niti pretresali autobuse i automobile.

U svakom slučaju imajte na umu da je moguće oduzimanje viška cigareta i naplata kazne!

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike