Planeta postala nemilosrdna: U Kini izmereno čak 80 stepeni, broj stradalih u poplavama širom sveta raste, požari samo izbijaju

19.07.2023

11:05

0

Svetska meteorološka organizacija upozorila je na povećan rizik od smrtnih ishoda zbog visokih temperatura

Planeta postala nemilosrdna: U Kini izmereno čak 80 stepeni, broj stradalih u poplavama širom sveta raste, požari samo izbijaju
Hongkong - Copyright Profimedia

Temperature u Kini i drugim delovima Azije, kao i u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama, poslednjih nekoliko dana obaraju sve rekorde.

To stvara probleme državama širom sveta i pokreće aktiviste da pojačano pozivaju na da se hitno pozabavi klimatskim promenama, za koje naučnici tvrde da će toplotne talase učiniti još češćim, ozbiljnijim i smrtonosnim, navodi Rojters.

Džinovski termometar u kineskoj provinciji Sinđan izmerio je temperaturu tla od 80 stepeni Celzijusa, broj poginulih od obilnih kiša u Južnoj Koreji u sredu je dostigao 44, a šumski požari gore već treći dan zapadno od grčke prestonice Atine, prenosi Rojters.

Istovremeno, Veliko ostrvo na Havajima priprema se za udar tropske oluje Kalvin, za koju se očekuje da će doneti čak 20,3 centimetara kiše i jake udare vetra, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba (NVS).

Tanjug/South Korea National Fire Agency via AP
Juzna Koreja

 

Svetska meteorološka organizacija upozorila je u utorak na povećan rizik od smrtnih ishoda zbog visokih temperatura.

U Južnoj Koreji bujične kiše pogađaju centralne i južne regione od prošle nedelje.

Četrnaest ljudi je poginulo u podvožnjaku u centralnom gradu Čeongdžu, gde je više od deset vozila poplavljeno u subotu kada se srušio rečni nasip.

Tanjug/Kim Ju-hyung/Yonhap via AP
 

 

U jugoistočnoj provinciji Severni Gjeongsang poginule su 22 osobe, više njih zbog klizišta i bujica.

Radoznali turisti u zapadnoj kineskoj provinciji Sinđan, opremljeni šeširima i kišobranima širokih oboda, borili su se sa visokim temperaturama da bi napravili selfije uz ogromni termometar koji je pokazivao površinsku temperaturu u realnom vremenu od 80 stepeni Celzijusa, prikazala  je državna televizija.

Printscreen/YouTube/South China Morning Post
 

 

U nedelju je udaljeni grad u depresiji Turpan registrovao maksimalnu temperaturu vazduha od 52,2 stepeni Celzijusa i time oborio rekord Kine od 50,3 stepeni postavljen 2015. godine, takođe u ovom basenu.

Peking je u utorak zabeležio svoj 27. dan sa temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa, postavljajući novi lokalni rekord za najveći broj dana sa visokom temperaturom u godini.

Tanjug/AP Photo/Andy Wong
 

 

Prethodni rekord kineske prestonice iznosio je 26 dana, postavljen 2000.

Za razliku od ekstremnih vrućina, očekuje se da će jake kiše, oluje sa grmljavinom i grad u narednih 18 sati zahvatiti druge delove Kine, saopštio je Nacionalni meteorološki centar zemlje. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike