Ukrajinske snage gađale grad Aljoški u Hersonskoj oblasti zapaljivom municijom nepoznatog tipa

15.07.2023

17:00 >> 00:30

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinske snage gađale grad Aljoški u Hersonskoj oblasti zapaljivom municijom nepoznatog tipa
Sukob u Ukrajini - Copyright Profimedia AP Photo/Libkos/Roman Chop

Rat u Ukrajini ušao je u 506. dan.

Američki predsednik Bajden rekao je da istražuje mogućnost slanja Ukrajini raketa dugog dometa ATACMS, ali napominje da su artiljerijske granate za nju „najvažnije“ trenutno. 

Litvanija istražuje krađu poverljivih informacija o samitu NATO-a od strane hakera, među podacima koji su „procureli” bili su i rute kretanja delegacija i informacije o njihovoj zaštiti. 

Ukrajinu neće podržavati partneri decenijama ako Oružane snage Ukrajine miruju na bojnom polju, rekao je Zelenski. 

Kancelarija generalnog sekretara UN saopštila je da je on uputio pismo Putinu uoči potrebe za produženjem žitnog sporazuma.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

23.59 - Iguman lavre Kijevsko-pečerske prebačen u pritvor

Ukrajinski sud danas je doneo odluku da iguman Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolit Pavel, bude prebačen u pritvor nakon što mu je promenjena mera kućnog pritvora koja je važila do 14. avgusta.

Kako navodi RIA, njemu je ponuđeno da položi kauciju u iznosu od blizu 900.000 dolara, ali je on izrazio neslaganje sa sudskom odlukom i rekao da nema toliki novac.

''Meni sude za Hrista, crkvu, veru. Sve je na advokatima'', rekao je Pavel nakon izricanja presude.

On je istakao da je sudija koji je doneo odluku bio ''pod pritiskom ljudi koji imaju interes'', a pre nego što su ga izveli u hodnik, zatražio je da iz automobila uzme jevanđelje i tablete, navodi RIA.

23.29 - Zalužni: Vratiću Krim, niko me neće zaustaviti

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izjavio je da planira da zauzme Krim kad bude imao sredstava.

Prema izdanju „Vašington post“ kojem je Zalužni dao intervju, „on se ne stidi svojih namera da vrati Krim“.

Profimedia
 

Istovremeno, izdanje podseća da su brojni zapadni zvaničnici privatno zabrinuti zbog moguće reakcije Rusije na pokušaje Ukrajine da se domogne poluostrva.
„Čim budem imao sredstava, uradiću nešto. Nije me briga, niko me neće zaustaviti“, istakao je on.

22.20 - Ukrajinske snage gađale su grad Aljoški u Hersonskoj oblasti zapaljivom municijom nepoznatog tipa, rekao je predstavnik vojne istražne uprave.

Izgorele su dve kuće, a ranjeno četvoro civila.

Oko grada je posle primene ove municije izbio šumski požar koji se proteže nekoliko desetina kilometara sve do Nove Kahovke.

21.24 - Finska ministarka spoljnih poslova o prijemu Ukrajine u NATO

Ministar spoljnih poslova Finske Elina Valtonen izjavila je za "Tajms" da bi u ovom trenutku i za Kijev i za NATO bilo korisno da ne navode precizne uslove za prijem Ukrajine u Alijansu kako ne bi na taj način pružali strateško preimućstvo Rusiji.

Prema njenim rečima, Rusija vrlo vešto manipuliše tim pitanjima.

- Ne smemo da stvaramo stimulans za Rusiju da nikada ne završi rat - rekla je Valtonen.

20.36 - Zaharova: NATO stvara lošu sliku o Kini kako bi je proglasio za pretnju Zapadu

NATO pokušava da stvori negativnu sliku o Kini u kako bi građani zapadnih zemlja u Pekingu videli pretnju, rekla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Kako je primetila komentarišući rezultate NATO samita u Vilnjusu, zemlje članice tog saveza već nastoje da sa svojim istomišljenicima stvore takozvane koalicije "male geometrije" u azijsko-pacifičkom regionu kao što si AUKUS i QUAD, preneo je TAS S.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

 

- Na primer, oni žele da preko svojih uporišta u regionu nametnu svoja pravila, pa se veštački stvara još jedno potencijalno žarište napetosti, čiji je glavni zadatak da eliminiše Kinu, ali i Rusiju, kao glavne geopolitičke konkurente - rekla je Zaharova.

19.07 - Lider LNR Leonid Pasečnik rekao je da su ruske jedinice nanele teške gubitke ukrajinskim snagama u artjomovskom pravcu

Kako je napisao na Telegramu, na tom pravcu deluju pripadnici čečenske jedinice "Ahmat". Oni su zarobili 13 ekstremista i pet jedinica tehnike - dva tenka, dva automobila i oklopnom vozilu.

17.47 - U Kijevu je proglašena vazdušna opasnost, kao i na čitavoj teritoriji Ukrajine.

16.59 - Blinken: SAD su zainteresovane za produženje prehrambenog sporazuma

Stefani Reynolds/Pool Photo via AP, File
Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da su Sjedinjene Države zainteresovane za to da se prehrambeni sporazum produži i dodao da odbijanje Moskve da to uradi predstavlja pretnju po zemlje u razvoju.

- Ključno je da proširimo i produžimo prehrambeni sporazum. Rusija ponovo preti da će sporazum biti obustavljen 18. jula. Ako Moskva ostvari svoje pretnje zemlje u razvoju moraće da plate cenu. To će za posledicu imati poskupljenje hrane i nestašicu - rekao je Blinken.

16.47 - Blinken: Lavrov uopše nije bio konstruktivan na sastanku ASEAN

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da intervencije ruskog ministra spoljnih poslova na susretu Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) "nije bio konstruktivan, niti produktivan, ni po jednom pitanju".

Blinknen, koji se nije susreo sa Lavrovom na marginama sastanka u Džakarti, rekao je novinarima na konferenciji za novinare da je ruski diplomata bio "totalno negativan" i da se fokusirao na svaljivanje krivice na Ameriku, preneo je Rojters.

16.03 - Borelj: Lavrov mi je agresivno objasnio svoj stav

AP Photo/Fred Sierakowski
Borelj

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov navodno agresivno odreagovao na njegov poziv na sastanku ASEAN da Rusija povuče snage iz Ukrajine, prenela je agencija AFP.

- Lavrov mi je odgovorio veoma agresivno i objasnio svoj stav, navodeći da je sve to zavera Zapada - rekao je Borelj novinarima na forumu ASEAN.

Borelj je rekao da je Lavrovu preneo i koji su razlozi za podršku EU Ukrajini i pozvao Rusiju da povuče snage, nazvavši to jedinim načinom dase okonča sukob.

15.33 - Šolc: Još ću razgovarati s Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc uveren je da će još razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Prirodno, ponovo ćemo razgovarati - rekao je Šolc na konferenciji za novinare.

14.51 - Erdogan: Putin i ja smo na istoj strani po pitanju produžetka Sporazuma o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su on i predsednik Rusije Vladimir Putin na istoj strani kada je reč o produžetku Sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Erdogan je istakao i da će, kako se nada, dogovor biti produžen nakon 17. jula, kao rezultat napora Ujedinjenih nacija i Turske, preneo je Rojters.

Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Erdogan i Putin

14.19 - Vagnerovi borci obučavaju beloruske vojnike

Belorusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da borci paravojne grupe "Vagner" obučavaju beloruske vojnike u kampu blizu grada Osipoviči.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, navodi se da su borci paravojne grupe instruktori u nizu vojnih vežbi.

13.49 - Šolc: Nemačka nije iznenađena odlukom SAD o kasetnoj municiji

Nemačka nije iznenađena odlukom SAD da Ukrajini isporuče kasetnu municiju, jer ju je američka strana o tome ranije informisala, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Prema njegovim rečima, SAD su odluku o isporuci kasetne municije donele zbog nedostatka drugih tipova municije.

13.45 - Kijev: Deset zemalja podržalo deklaraciju G7 o podršci Ukrajini

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Ermak izjavio je da se deset zemalja priključilo deklaraciji G7 o podršci Ukrajini.

Prema njegovim rečima, deklaraciju su podržale Danska, Španija, Holandija, Norveška, Švedska, Češka, Finska, Island, Belgija i Portugalija.

13.41 - Peskov: Saglasan sam sa Orbanom, SAD doprinose odugovlačenju sukoba u Ukrajini

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da je saglasan sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom da politika koju vode Sjedinjene Američke Države direktno doprinosi odugovlačenju sukoba u Ukrajini.

Komentarišući Orbanovu izjavu da bi SAD mogle odmah da okončaju sukob, ali da to ne žele da učine, Peskov je rekao da se "sa tim ne može ne složiti".

- To je tačno na mnogo načina jer upravo SAD deluju kao kolovođa za snabdevanje Ukrajine sve novijim i novijim naoružanjem - rekao je portparol Kremlja na konferenciji za medije, dodavši da Vašington gura Ukrajinu da se bori do poslednjeg Ukrajinca, prenosi TASS.

12.39 - Peskov povodom pada drona u Kurskoj oblasti: Ruski PVO sistemi rade efikasno

Ukrajina ne odustaje od pokušaja napada, ali ruski sistem PVO radi efikasno, preduzimaju se odgovarajuće mere, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom pada bespilotne letelice u Kurčatovu, u Kurskoj oblasti Rusije, nedaleko od Kurske atomske centrale.

- Očigledno je da Ukrajina ne odustaje od pokušaja izvođenja napada, ali svi naši sistemi PVO rade efikasno - rekao je Peskov.

12.36 - Zelenski: Ne postoji opasnost od „invazije“ iz pravca Belorusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ne postoji opasnost od „invazije“ iz pravca Belorusije.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

- Uzimajući u obzir obaveštajne podatke i preduzete mere, opasnost od invazije iz Belorusije ne postoji. To je izveštaj načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Budanova - napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

12.19 - U napadu ruskog drona na Krivi Rog povređena jedna osoba

U napadu ruskog drona na rodni grad predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Krivi Rog, povređen je 56-godišnji muškarac, izjavio je regionalni guverner Serhij Lisak.

U napadu je oštećen niz zgrada, ali su ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile da je 16 od 17 dronova tipa Šahed iranske izrade koje je Rusija lansirala preko noći oboreno u južnim i istočnim oblastima zemlje, preneo je Rojters.

Kako je Lisak napisao na Telegramu, oštećeno je jedno opštinsko preduzeće, dve stambene zgrade i transportno preduzeće u Krivom Rogu.

11.12 - Zaharova: NATO sponzoriše nuklearni terorizam Kijeva

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova navela je da vlade zemalja NATO-a sponzorišu nuklearni terorizam koji izvršava Kijev.

- U grad Kurčatovu, u kom se nalazi Kurska nuklearna elektrana, pao je ukrajinski dron. Zemlje koje ih isporučuju kijevskom režimu planiraju da se presele na Mars ako se dogodi nuklearna katastrofa? A da ne govorimo o apsolutnoj većini zemalja NATO-a. Narodi zemalja NATO-a treba da razumeju da njihove vlade sponzorišu nuklearni terorizam koji izvršava kijevski režim - navela je Zaharova.

Profimedia
Marija Zaharova

10.54 - Zaharova: Lavrov ne planira da se sastane sa Blinkenom u Džakarti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ne planira da se sastane sa američkim zvaničnicima tokom tekuće posete Indoneziji, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova. 

Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken učestvuju u Džakarti na godišnjem bezbednosnom sastanku Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), objavio je Rojters.

10.34 - Rusija zatvara konzulat Poljske, Moravjecki poručuje da će odgovoriti istom merom

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je danas naredbu o zatvaranju poljskog konzularnog predstavništva u Smolensku.

- Prihvata se predlog ruskog ministarstva spoljnih poslova da se ukine konzularno predstavništvo Poljske u Smolensku - navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade Rusije, prenosi TASS.

10.20 - Kijev: Već znamo zemlje koje će nam dati lovce F-16

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba izjavio je da Kijev već zna koje će zemlje dati Ukrajini američke lovce F-16.

Profimedia
 

- Znamo zemlje koje već govore da će dati avione, a navode čak i koliko će ih dati - izjavio je Kuleba.

9.44 - Orban: Svi se pitaju zašto SAD ne žele da se okonča sukob u Ukrajini

Sukob u Ukrajini će se završiti čim to budu želele Sjedinjene Američke Države, pošto je Ukrajina izgubila suverenitet, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

- Mir će zavladati ujutru ako Amerikanci to budu želeli. A zašto Amerikanci to ne žele, to je pitanje o kom razmišlja ceo svet - izjavio je mađarski premijer.

9.12 - U blizini Kurske nuklearne elektrane pao dron

Gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt izjavio je da je tokom noći u Kurčatovu pala bespilotna letelica. Žrtava i materijalne štete nema.

Bespilotna letelica koja je eksplodirala u blizini stambenog objekta u Kurčatovu pala je na nekoliko kilometara od Kurske nuklearne elektrane, izjavio je predstavnik hitnih službi.

8.54 - Putin: Vagner u pravnom smislu ne postoji

AP Photo, File
 

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da privatna vojna kompanija Vagner u pravnom smislu ne postoji jer u Rusiji ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama.

- Vagner ne postoji. Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. On jednostavno ne postoji - rekao je Putin za Komersant. 

- Grupa postoji, ali pravno ne postoji - precizirao je Putin i istakao da je na ruskoj vladi i parlamentu da razgovaraju o pravnom okviru za privatne vojne formacije. 

7.28 - Pentagon: Vagnerovi borci više ne učestvuju značajnije u borbama u Ukrajini

Portparol Pentagona general Patrik Rajder izjavio je da "plaćenici Vagnera više ne učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini u značajnijem obimu", dve nedelje nakon što je ta vojna grupa napravila pobunu u Rusiji, preneo je Rojters.

- U ovom trenutku, ne vidimo da snage Vagnera učestvuju značajnije u borbenim operacijama u Ukrajini - dodao je Rajder.

7.15 - U Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine proglašena je vazdušna opasnost.

7.00 - Veliko upozorenje Vladimira Putina

tanjug/ap Photo/ Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo
Vladimir Putin

Članstvo u NATO-u neće povećati bezbednost same Ukrajine, već će učiniti svet mnogo ranjivijim, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za televiziju "Rusija 24".

- Što se tiče članstva Ukrajine u NATO-u, više puta smo o tome govorili, to stvara pretnje za bezbednost Rusije. Očigledno. I, zapravo, jedan od uzroka specijalne vojne operacije je pretnja ulaska Ukrajine u NATO. Siguran sam da to neće povećati bezbednost same Ukrajine i, uopšte, učiniće svet mnogo ranjivijim i dovesti do dodatnih tenzija u međunarodnoj sceni - ocenio je Putin.

On je dodao da će isporuke novog naoružanja Kijevu samo pogoršati situaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike