SAD negiraju umešanost u napad na Krimski most, EU stvara fond od 20 milijardi evra za Kijev

18.07.2023

21:46

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

SAD negiraju umešanost u napad na Krimski most, EU stvara fond od 20 milijardi evra za Kijev
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Libkos/Alexei Alexandrov/P Photo/Mykola Tys

Rat u Ukrajini ušao je u 510. dan.

Dogovori o žitnom poslu su raskinuti, on je zaustavljen, rekao je Peskov. 

Prema Erdoganu, humanitarna inicijativa je „otišla u istoriju“. Kijev želi da nastavi isporuke žita bez učešća Rusije. 

U eksploziji na Krimskom mostu je poginuo bračni par iz Belgorodske oblasti, a njihova ćerka je povređena. 

NAC je incident klasifikovao kao teroristički napad, uz napomenu da su most napala dva ukrajinska pomorska drona. 

Najvažnije činjenice

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

23.54 - Rusija: UN zatvaraju oči na terorističke napade Kijeva


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš preferira ukrajinski deo sporazuma o žitu, đubrivu i hrani i nastavlja da ignoriše diverzije Kijeva, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

AP Photo/Bebeto Matthews
 


„Od dva sporazuma potpisana u Istanbulu pre godinu dana – Crnomorska inicijativa i memorandum Rusije i UN o normalizaciji domaćeg izvoza poljoprivrednih proizvoda – generalni sekretar daje jasnu prednost ukrajinskom delu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

23.30 - Milutinović: Rusija opravdano izašla iz sporazuma o izvozu žita iz Ukrajine

Petar Milutinović iz Instituta za evropske studije izjavio je večeras da je sporazum o izvozu žita iz Ukrajine prestao da važi zato što nisu ispoštovane obaveze prema Ruskoj Federaciji(RF) kojoj je takođe trebalo da bude omogućen izvoz njenih poljoprivrednih proizvoda, što se nije desilo, te da je izlazak Rusije iz tog sporazuma opravdan.

U izjavi Tanjugu, Milutinović je ocenio da "prisustvujemo početku novog hladnog rata" i stvaranju multipolarnog sveta u kome zemlje G7 pokušavaju da Rusiju diplomatski i politički potpuno izoluju iz međunorodnog poretka. Dodaje, međutim, da bi i Rusija morala da prihvati svoju odgovornost za to i da što pre izađe iz rata u Ukrajini.

23.02 - U Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti objavljena je vazdušna uzbuna

22.40 - "Politiko": EU planira da stvori fond za popunu vojnih zaliha Ukrajine

EU planira da stvori fond za popunu vojnih zaliha Ukrajine tokom četiri godine u iznosu od 20 milijardi evra, prenosi Politiko, pozivajući se na diplomate.

„EU će ponuditi... fond za snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine u naredne četiri godine u iznosu od 20 milijardi evra“, navodi list.

Napominje se da će u okviru projekta blok pomoći zemljama da pokriju troškove vojne pomoći Kijevu. Prema pisanju lista, ministri spoljnih poslova EU razgovaraće o ovom planu tokom sastanka 20. jula. Prema rečima diplomate, planirano je da se predlog odobri do jeseni.

22.22 - Kijev razmatra novu rutu za transport žitarica

Kijev razmatra novu rutu za transport žitarica kroz teritorijalne vode Bugarske i Rumunije u okviru trilateralne inicijative za žito sa UN i Turskom, rekao je ukrajinski ambasador u Ankari.

 

21.45 - Pentagon: Ukrajinskoj vojsci su potrebne godine da dostigne nivo ruskih snaga u vazduhu

Da bi se ukrajinske mogućnosti u vazduhu približile ruskim biće potrebne godine obuke za ukrajinske pilote i milijarde dolara, rekao je Mark Mili, šef komiteta štabova Pentagona.

Pixabay
F-16

- Deset F-16 koštaju dve milijarde dolara, dok Rusi imaju stotine lovaca četvrte i pete generacije. Ako pokušamo da ih izjednačimo sa Rusijom, jedan prema jedan, dva prema jedan, potreban je veliki broj aviona, godine obučavanja pilota, godine održavanja, godine postizanja potrebnog nivoa finansijske podrške - rekao je Mili na konferenciji za novinare u Pentagonu.

21.21 - Ramafosa: Hapšenje Putina u Južnoj Africi bilo bi isto što i objava rata

Hipotetičko hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina u Južnoafričkoj Republici po nalogu Međunarodnog krivičnog suda bilo bi ravno objavi rata Rusiji, saopštio je južnoafrički predsednik Siril Ramaposa u pismu upućenom Visokom sudu južnoafričke provincije Gauteng.

- Bilo bi nepromišljeno, neustavno i nezakonito postupiti po ovlašćenjima datim vladi - objaviti rat Rusiji hapšenjem predsednika Putina - prenosi lokalni portal News 24 reči Ramapose.

- Bilo bi u suprotnosti sa našim Ustavom rizikovati rat sa Rusijom. Imam ustavnu obavezu da zaštitim nacionalni suverenitet, mir i bezbednost Republike, da poštujem, štitim, unapređujem prava naroda Republike na život i bezbednost - dodao je on.

20.08 - Stejt department: SAD nisu bile umešane u napad na Krimski most

Sjedinjene Američke Države nisu bile umešane u napad na Krimski most, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

AP Photo
 

- Ovo apsolutno nije tačno - rekao je Miler na brifingu, komentarišući izjavu ruskog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova, koji je u kontekstu napada na Krimski most optužio SAD da štite ukrajinske radikale.

18.43 - Evropska unija razmatra stvaranje novog mehanizma za dodelu pomoći Ukrajini na iz Evropskog fonda za mir, rekao je novinarima visoki evropski predstavnik.

17.50 - Poslanici Evropskog parlamenta pozvali na krivično gonjenje beloruskog lidera

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su u najnovijem izveštaju institucije EU i države članice da preduzmu sve neophodne mere kako bi omogućili krivično gonjenje beloruskih političkih i vojnih lidera, uključujući predsednika Aleksandra Lukašenka. 

Belorusija je, navodi se u izveštaju, odgovorna za nanetu štetu i zločine počinjene u Ukrajini, uključujući ulogu režima u ilegalnom transferu dece.

- Izveštaj stoga poziva institucije EU i države članice da preduzmu sve neophodne korake na međunarodnom nivou kako bi omogućili krivično gonjenje onih beloruskih političkih i vojnih lidera odgovornih za zločine protiv čovečnosti i genocid. Pošto je Međunarodni krivični sud (MKS) već izdao naloge za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i ruske komesarke za prava deteta Marije Lvove-Belove, poslanici Evropskog parlamenta pozivaju MKS da razmotri sličan nalog za hapšenje Aleksandra Lukašenka - ističe se u izveštaju Odbora za spoljne poslove o odnosima EU sa Belorusijom.

16.48 - Kuleba: Funkcionisanje žitnog koridora bez Rusije moguće uz političku volju

AP Photo/Carolyn Kaster, Pool
Kuleba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, izjavio je danas da je funkcionisanje Crnomorskog žitnog koridora bez Rusije moguće, uz političku volju, i da Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina imaju dovoljno resursa da to obezbede. 

- Mi smo već imali ovo iskustvo. Rusija je napustila inicijativu. Ali UN, Turska i Ukrajina imaju dovoljno resursa da obezbede funkcionisanje ove Inicijative, pod uslovom da postoji politička volja. Mi jasno artikulišemo da imamo političku volju. Danas ću uručiti pismo generalnom sekretaru kako bi UN mogle da formulišu svoj stav - rekao je Kuleba u intervjuu za Glas Amerike.

16.36 - SAD izdvajaju dodatnih 250 miliona dolara Ukrajini za podršku poljoprivredi

Sjedinjene Američke Države izdvojiće dodatnih 250 miliona dolara Ukrajini za podršku poljoprivredi, nakon odluke Ruske Federacije da ne produži sporazum o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, saopštila je danas američka Agencije za međunarodni razvoj (USAID).

- SAD, preko ukrajinske inicijative za poljoprivrednu održivost, daju dodatnih 250 miliona dolara za pomoć ukrajinskom poljoprivrednom sektoru - navodi USAID, prenela je RIA Novosti.

16.20 - Mišustin: Rusija je povećala proizvodnju oružja i vojne opreme

Ruska proizvodnja oružja i vojne opreme povećala se dramatično tokom prošle godine, rekao je danas premijer Rusije Mihail Mišustin.

Dmitry Astakhov, Sputnik, Government Pool Photo via AP
 

- Od uspostavljanja saveta za koordinaciju po pitanju vojnih potrebna, proizvodni kapaciteti su se značajno povećali, za sve oruđe. Uzimajući u obzir povećane zahteve Ministarstva odbrane, proizvodnja dokazanih proizvoda je uspostavljena. Proizvodni kapaciteti su prošireni zbog novih proizvoda baziranih na iskustvu specijalne vojne operacije - rekao je Mišutin, preneo je TAS S.

16.13 - FSB privela žitelja Zaporoške oblasti pod sumnjom na špijunažu

Pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije uhapsili su stanovnika grada Energodara u Zaporoškoj oblasti, zbog sumnje na špijunažu.

Kako prenosi Ria novosti, osumnjičeni je prenosio podatke o koordinatama lokacija ruskih jedinica u zoni nuklearne elektrane Zaporožje. 

15.57 - Lavrov i turski ministar spoljnih poslova razgovarali o dogovoru o žitu

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom o trenutnoj situaciji oko sporazuma o žitu, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su dvojica ministara razmotrili alternativne opcije za snabdevanje žitom zemalja kojima je to potrebno nakon raskida sporazuma o žitu.

14.53 - Ukrajinci tvrde da je ruski general Surovikin razrešen dužnosti

Portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov, tvrdi danas da je ruski general Sergej Surovikin, zamenik komandanta ruskih snaga u Ukrajini, sklonjen sa te pozicije, a da je njegova sudbina nepoznata.

Profimedia
Sergej Surovikin

Ukrajinska vojna obaveštajna služba komentarisala je da su sukobi unutar ruske vojne elite počeli nakon pobune Vagner grupe, tokom koje je Surovikin izgubio svoj status, preneo je "Kijev independent".

Bez obzira na to, konačna sudbina Surovikina je i dalje nepoznata, dodao je portparol.

14.33 - Grupa ukrajinskih vojnika dobrovoljno se predala jedinicama ruske vojske u zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik komandant ruskih jedinica.

14.21 - Na samitu G20 u Indiji dominiralo nesaglasje o ratu u Ukrajini

Dvodnevni samit kreatora ekonomske i finansijske politike iz grupe 20 najrazvijenijih nacija (G20), završiće se danas u Indiji bez zajedničkog saopštenja, zbog oprečnih stavova velikih sila o ratu u Ukrajini, potvrdili su indijski zvaničnici koji su domaćini ovog skupa.

Tokom svog predsedavanja samitom G20, Indija se nadala da će biti postignut konsenzus o reformama za multilateralne banke, da će se uvesti globalni principi za kriptovalute i ubrzati rešavanje dužničke krize siromašnih zemalja, prenosi Rojters.

13.36 - Berbok: Napad na Odesu isto što i ispaljivanje projektila na ljude koji gladuju

AP Photo/Andreea Alexandru
Analena Berbok

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok je rekla da je svaka raketa koju Rusija ispali na ukrajinsku luku u Odesi ekvivalentna ispaljivanju projektila na ljude koji gladuju u svetu.

13.03 - IEA: Moguća nova kriza u Evropi bez isporuka ruskog gasa

Zemlje Evropske unije su se dobro pripremile za nadolazeću grejnu sezonu, ali je uprkos tome moguće da u Evropi nastane nova kriza bez isporuka ruskog gasa, navodi se u novom redovnom izveštaju Međunarodne agencije za energetiku (IEA).

Kako se navodi, grejna sezona će proći glatko samo ako temperature budu umerene i ako ne dođe do prekida snadbdevanja tečnim gasom (LNG), navodi se u izveštaju.

13.01 - Peskov: Prekid sporazuma o žitu nije krivica generalnog sekretara UN

Raskid sporazuma o žitu nije krivica generalnog sekretara UN Antonija Gutereša i Rusija visoko ceni njegove napore, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- Ovo nije krivica Gutereša ili UN, mi visoko cenimo ulogu generalnog sekretara u zaključivanju ovih sporazuma i visoko cenimo njegove napore u pokušaju da ubedi evropske zemlje da ispune svoje obaveze. Ali, nažalost, to se nije dogodilo. Stoga je reč 'beskrupulozan' apsolutno primenljiva na evropske zemlje - rekao je Peskov.

On je istakao da je Ruska Federacija ispunila svoje obaveze i nekoliko puta produžavala ovaj dogovor, uprkos činjenici da uslovi ovih sporazuma u ​​odnosu na Rusku Federaciju nisu sprovedeni.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
Dmitrij Peskov

12.32 - Peskov: Odgovor na ukrajinski napad na Krimski most još se osmišljava

Odgovor na ukrajinski napad na Krimski most još se osmišljava, kao i mere za jačanje bezbednosti mosta, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentarišući tvrdnje Kijeva da je Rusija i sama mogla da izvede napad na most on je rekao da nema ni najmanje sumnje da se radi o terorističkoj akciji kijevskog režima.

12.28 - Sijarto: Mađarska je za mir, uprkos svim osudama

Kao sused Ukrajine, Mađarska se zalaže za najskorije moguće mirovno rešenje i nastaviće da radi u tom smeru, uprkos svim osudama i napadima - rekao je danas ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Sijarto je na Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da su Mađari već platili "visoku cenu" rata u Ukrajini, iako "nisu odgovorni".

- Bilo je zbunjujuće zašto argumenti Mađarske za mir nisu pozicija koju zastupa većina - rekao je on.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Peter Sijarto

12.19 - Nemačkoj vojsci ponestaju zalihe

Nemačka vojska je naručila nekoliko stotina hiljada artiljerijskih granata u dogovoru sa vojnom kompanijom "Rajnmetal", dok radi da obnovi zalihe koje su se smanjile zbog rata u Ukrajini, saopštila je ova kompanija.

Rojters je preneo da je "Rajnmetalu" dodeljen novi ugovor da snabde nemačku vojsku sa municijom kalibra 155 milimetara, u poslu koji bi mogao da košta 1,2 milijarde evra.

11.30 - Odgovor Rusije za Krimski most: Grupni udar na Odesu i Nikolajev (VIDEO)

10.44 - Rusija: Osujetili smo upad ukrajinskih sabotera, hteli da dignu u vazduh elektranu

Ruske snage odbile su napad ukrajinske sabotažne grupe koja je pokušala da se infiltrira na ostrvo Vasiljkov, kao i neprijateljske pokušaje da pređu reku Dnjepar u blizini Antonovke u oblasti Herson, uništivši pet brodova i 27 militanata, rekao je danas portparol regionalne vanredne službe.

Ukrajinske specijalne snage tražile su ruskog državljanina, koji je pripremao teroristički napad u regionu Jaroslavlj, kako bi od njega prikupile informacije o hidroelektrani Uglič.

Prema javno objavljenoj konverzaciji između ukrajinskih agenata i ruskog državljanina, specijalnim službama Ukrajine bile su potrebne koordinate hidroelektrane, jer, kako navodi FSB, želeli su da je raznesu.

Navodno, cilj im je bio da raznesu hidroelektranu kako bi "ruske snage povukle snage iz Bahmuta i prebace ih nazad".

8.53 - Odbijen napad 28 ukrajinskih dronova na Krim

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je odbijen napad ukrajinskih snaga na Krim uz primenu 28 dronova.

- Tokom noći sprečen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad uz primenu 28 bespilotnih letelica na objekte na teritoriji Krima - saopštilo je Ministarstvo.

8.50 - Generalštab Ukrajine: Rusi krenuli u ofanzivu u pravcu Kupjanska

Ruske snage prešle su u ofanzivu u pravcu Kupjanska, a ukrajinske snage drže čvrstu odbranu, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Generalštab ukrajinske vojske dodaje da su ruske snage nastavile da koncentrišu napore na pravcu Marinke, Limana, Avdejevke i Bahmuta i navodi da je na tim pravcima i na pravcu Kupjanska proteklog dana bilo 36 sukoba.

AP Photo/Libkos
 

7.10 - "Gardijan": Gerilski pokret krimskih Tatara ratuje protiv Rusije

Gerilski pokret "Ateš", koji vode krimski Tatari a čine ga i Ukrajinci i Rusi, aktivan je iza ruskih linija, dok stotine mladih Tatara čekaju da uzmu oružje i oslobode to poluostrvo, tvrdi vođa zajednice veterana Mustafa Džemilev.

"'Ateš' je u dubokom podzemlju. Nijedan njegov pripadnik nije uhapšen iako oni rade na teritoriji Krima i dižu ciljeve u vazduh", izjavio je Džemilev za "Gardijan".

Dodao je i da ako bi krimski Tatari osetili da je "oslobođenje" Krima blizu, redovi pobunjenika bi porasli. Precizirao je da je u ovom trenutku oko 1.000 mladića spremno da uzme oružje u ruke "čim ukrajinska vojska stigne". Doduše, ako budu bili u mogućnosti da isto i nabave.

"Ateš", što znači "vatra", nastao je u septembru prošle godine, s prevashodnim ciljem da podbunjuje rusku vojsku – kako tvrde, uspeli su da pridobiju više od 4.000 ruskih vojnika koji rade na uništavanju sopstvene opreme.

Grupa je dosad preuzela odgovornost za niz manjih incidenata kao što su dizanje u vazduh ruskih kontrolnih punktova, ubistva ruskih oficira, paljenje kasarni i obezbeđivanje osetljivih informacije ukrajinskoj obaveštajnoj službi.

7.00 - Kirbi: Ne razmatramo ublažavanje antiruskih sankcija

Koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Sjedinjene Države ne razmatraju ublažavanje antiruskih sankcija kako bi obnovile dogovor o žitu.

„Nemamo razloga da menjamo stav“, odgovorio je on na odgovarajuće pitanje novinara na brifingu.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike