Putin pokazao dokumente: Ukrajina je pristala još prošle godine da bude neutralna, ali... (VIDEO)

18.06.2023

14:40

0

Autor: N.P.

Zelenski uporno odbija sve predloge za rešenje sukoba

Putin pokazao dokumente: Ukrajina je pristala još prošle godine da bude neutralna, ali... (VIDEO)
Copyright Pavel Bednyakov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Moskva i Kijev su se dogovorili o generalnim uslovima ukrajinske neutralnosti i bezbednosnim garancijama tokom mirovnih pregovora u martu 2022, ali je Kijev onda iznenada odbacio sve dokumente koje je njihova delegacija već potpisala, naveo je ruski predsednik Vladimir Putin.

Tokom sastanka sa afričkim liderima u Sankt Peterburgu, Putin je prvi put pokazao nacrte dokumenata o kojima su ruski i ukrajinski predstavnici diskutovali u Turskoj pre godinu dana.

Dokument, nazvan Sporazum o trajnoj neutralnosti i bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, potpisala je ukrajinska delegacija, poručio je Putin.

U sporazumu stoji da Ukrajina mora da ubaci "trajnu neutralnost" u svoj Ustav, a Rusija, SAD, Velika Britanija, Kina i Francuska su navedene kao jemci.

Putin je pokazao i predloge obe strane o tome koliko bi Ukrajina trebalo da broji vojnika u mirnodopsko vreme, kao i koja bi bila veličina njene vojne opreme. Moskva je predložila 85.000 vojnika i 15.000 pripadnika Nacionalne garde, a Kijev je predložio da bi ukrajinska vojska trebalo da ima do 250.000 vojnika.

Rusija je predložila da Ukrajini treba da bude dozvoljeno da poseduje 342 tenka, 1.029 oklopnih vozila, 96 raketnih lansera, 50 borbenih letelica i 52 pomoćne letelice. Sa druge strane, Kijev je tražio 800 tenkova, 2.400 borbenih vozila, 600 raketnih lansera, 74 borbene letelice i 86 pomoćnih letelica.

Strane su takođe pregovarale i o broju antitenkovskog naoružanja, protivvazdušnim sistemima i drugoj opremi.

Podsetimo, pregovori koji su umalo urodili plodom su se raspršili u proleće 2022. kada su ukrajinski zvaničnici optužili ruske snage za ubijanje civila u malim gradovima oko Kijeva. Optužbe su se pojavile odmah nakon povlačenja ruskih snaga iz oblasti oko ukrajinske prestonice, što je Moskva tada nazvala "gestom dobre volje". Rusija je više puta negirala da je počinila zločine nad civilima u Ukrajini.

Putin je u subotnjem govoru Ukrajinu nazvao odgovornom za sabotažu pregovora.

- Nakon što smo povukli trupe iz Kijeva, kao što smo i obećali, kijevske vlasti su svoja obećanja bacile u đubre. Od svega su odustali. Gde su garancije da i u budućnosti neće odustajati od sporazuma? Ipak, čak i u tim uslovima, nikada nismo odbili da pregovaramo - rekao je ruski predsednik.

Afrička delegacija, koju su činili lideri Južne Afrike, Senegala i Zambije, kao i premijer Egipta, u petak se sastala sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, a potom sa Putinom u subotu.

Južnoafrički lider, Siril Ramafosa, predstavio je plan u devet tačaka za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Zelenski je, međutim, odbacio njihove predloge rekavši da Rusija mora prvo da vrati Krim kao i četiri regiona koja je prisvojila u septembru 2022. na referendumima.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike