Avio-prevoz u Italiji stao - zbog štrajka otkazano skoro 1.000 letova: Glavni aerodromi paralisani, pogođeno 250.000 putnika! (FOTO)

16.07.2023

17:30

0

Štrajkovi pogađaju Italiju koja je popularna destinacija za odmor u jeku turističke sezone i toplotnog talasa

Avio-prevoz u Italiji stao - zbog štrajka otkazano skoro 1.000 letova: Glavni aerodromi paralisani, pogođeno 250.000 putnika! (FOTO)
Ilustracija - Copyright Unsplash

Zbog štrajka u italijanskom vazdušnom saobraćaju otkazano je skoro 1.000 letova, a prema navodima sindikata koji su pozvali na štrajk, odziv je veliki, a zaposleni u vazduhoplovnoj industriji zahtevaju novi kolektivni ugovor šest godina nakon isteka prethodnog ugovora.

Jučerašnji štrajk, koji je počeo u 10 časova, rezultirao je otkazivanjem letova na svim italijanskim aerodromima. Na glavnim italijanskim aerodromima u Rimu, Milanu, Napulju i Veneciji otkazano je nekoliko stotina letova, što je pogodilo oko 250.000 putnika, a udruženje za zaštitu potrošača Codacons smatra da su štete zbog otkazivanja i kašnjenja letova milionske, prenosi ANSA.

Na aerodromu u Rimu Fjumićino avio-kompanije unapred otkazale oko 200 nacionalnih i međunarodnih dolazaka i odlazaka. U Milanu je otkazano 150, u Napulju 118 i u Veneciji 101 let, pa je na kraju jučerašnjeg dana bilans u Italiji varirao između 800 i 1000 otkazanih letova.

Osim zemaljskog osoblja, u štrajk su stupili i piloti Malta Aira, koji upravljaju letovima Ryanaira u Italiji, kao i piloti i stjuardese niskobudžetne španske aviokompanije Vueling. Ovo je drugi veliki štrajk u Italiji nakon štrajka železničara u četvrtak koji je izazvao značajne probleme u javnom prevozu.

Štrajkovi pogađaju Italiju koja je popularna destinacija za odmor u jeku turističke sezone i toplotnog talasa. Štrajkove je kritikovao potpredsednik italijanske vlade i ministar infrastrukture i saobraćaja Mateo Salvini. "Ne prihvatam da neki sindikati blokiraju Italiju praveći neprijatnosti i štetu milionima italijanskih radnika i stranih turista", rekao je Salvini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike