Italija se kuva: Čak 16 gradova proglasilo crveni meteoalarm, na udaru i popularne turističke destinacije

15.07.2023

11:02

0

U Evropi se sledeće nedelje i dalje očekuju visoke temperature kako se približava još jedan toplotni talas

Italija se kuva: Čak 16 gradova proglasilo crveni meteoalarm, na udaru i popularne turističke destinacije
Toplotni talas u Evropi - Copyright AP Photo/Riccardo De Luca

Crveni meteoalarm izdat je za 16 gradova širom Italije jer ekstremne vrućine i dalje pogađaju jug Evrope.

Upozorenja, koja ukazuju na rizike čak i za zdrave ljude, odnose se na turistička žarišta, uključujući Rim, Firencu i Bolonju u narednim danima.

U Evropi se sledeće nedelje i dalje očekuju visoke temperature kako se približava još jedan toplotni talas.

Evropska svemirska agencija (ESA) kaže da Italija, Španija, Francuska, Nemačka i Poljska mogu iskusiti ekstremne uslove.

ESA prati temperaturu kopna i mora preko svojih satelita.

Periodi intenzivnih vrućina javljaju se u prirodnim vremenskim obrascima, ali globalno postaju sve češći, intenzivniji i traju duže zbog globalnog zagrevanja.

AP Photo/Luca Bruno
 

Italijanska vlada je savetovala sve u oblastima obuhvaćenim subotnjim crvenim upozorenjima da izbegavaju direktnu sunčevu svetlost između 11.00 i 18.00 časova i da posebno vode računa o starijim ili ugroženim osobama.

U međuvremenu, Grčka je poslednjih dana dostigla temperature od 40 stepeni Celzijusa ili više. Akropolj, najpopularnija turistička atrakcija u zemlji, zatvoren je tokom najtoplijih sati u petak kako bi se zaštitili posetioci.

U zemlji postoji i bojazan od veće opasnosti od požara, posebno u područjima sa jakim vetrovima. Pretrpela je velike požare 2021. godine tokom još jednog izuzetnog toplotnog talasa.

Visoke temperature su takođe dostigle centralne delove Evrope, a među pogođenim zemljama su Nemačka i Poljska, dok je meteorološki zavod Češke izdao upozorenje da bi temperature tokom vikenda mogle da pređu 38 stepeni Celzijusa, što je izuzetno visoko za ovu zemlju.

U Velikoj Britaniji, međutim, u subotu se očekuju jaki pljuskovi i udari vetra u delovima Engleske.

Meteorolozi su rekli da je to zato što je južno pomeranje mlaznog toka, koje je podstaklo toplo vreme u Evropi, takođe privlačilo sisteme niskog pritiska u Ujedinjeno Kraljevstvo, donoseći nestabilno i hladnije vreme.

Italijansko meteorološko društvo nazvalo je trenutni toplotni talas u Evropi Kerber, po troglavom čudovištu koje se pojavljuje u Danteovom paklu.

Italijanski prognostičari upozoravaju da bi sledeći toplotni talas, nazvan Haron po lađaru koji je u grčkoj mitologiji prevozio duše u podzemni svet, mogao da ponovo podigne temperaturu na više od 40 stepeni sledeće nedelje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike