Bugarska će donirati Ukrajini 100 oklopnih vozila; Putin: Isporuke oružja Kijevu neće promeniti ništa

13.07.2023

19:10

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Bugarska će donirati Ukrajini 100 oklopnih vozila; Putin: Isporuke oružja Kijevu neće promeniti ništa
Rat u Ukrajini - Copyright Profimedia

Rat u Ukrajini ušao je u 505. dan.

Američki predsednik Bajden rekao je da istražuje mogućnost slanja Ukrajini raketa dugog dometa ATACMS, ali napominje da su artiljerijske granate za nju „najvažnije“ trenutno. 

Litvanija istražuje krađu poverljivih informacija o samitu NATO-a od strane hakera, među podacima koji su „procureli” bili su i rute kretanja delegacija i informacije o njihovoj zaštiti. 

Ukrajinu neće podržavati partneri decenijama ako Oružane snage Ukrajine miruju na bojnom polju, rekao je Zelenski. 

Kancelarija generalnog sekretara UN saopštila je da je on uputio pismo Putinu uoči potrebe za produženjem žitnog sporazuma.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

21.34 - Pentagon potvrdio da je kasetna municija isporučena Ukrajini

Pentagon je potvrdio da je predao kasetnu municiju Ukrajini.

"Kasetna municija je već tamo", saopšteno je iz Pentagona.

Takođe se navodi da je Ukrajina dobila ovu vrstu municije ne samo od SAD, nego i od drugih država.

Profimedia
 

20.40  - Mirčev: Bugarska će donirati Ukrajini 100 oklopnih vozila

Parlamentarac iz Bugarske Ivajlo Mirčev rekao je danas da će Bugarska poslati 100 oklopnih vozila u Ukrajinu.

- Postoji inicijativa da se pošalju oklopna vozila Ukrajini iz skladišta ministarstva unutrašnjih poslova, a da to ne naškodi rezervama vojske. Predlažemo to kao nacrt u parlamentu. Procenjujemo da će biti oko 100 vozila - rekao je Mirčev.

19.57 - Rusko Ministarstvo odbrane: Ukrajinske trpe rekordne gubitke u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske trupe pretrpele su rekordne gubitke tokom napada na Vasiljevski pravac u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predsednik zaporoškog udruženja "Mi smo zajedno sa Rusijom" Vladimir Rogov.

- Ukrajinske trupe trpe rekordne gubitke na Vasiljevskom pravcu Zaporoškog fronta. U protekla 24 sata izvele su tri napada na sektor Pjatihatki-Žerebjanka. Napadi su bili frontalni, takozvani mesni juriši, bio je to pokušaj promene rute kako bi se sačuvalo ljudstvo do trenutka sudara sa našim lovcima - rekao je Rogov.

19.27 - EU pomaže UN i Turskoj da produže sporazum o izvozu žita preko Crnog mora

Evropska komisija pomaže Ujedinjenim nacijama i Turskoj u pokušaju da produže sporazum o nesmetanom izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, koji ističe u ponedeljak, i otvorena je da istraži sva rešenja, rekao je danas portparol Evropske unije.

19.25 - Bajden: Da sam na Prigožinovom mestu, pazio bih šta jedem

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da je osnivač ruske privatne vojne kompanije Vagner, Evgenije Prigožin, možda u životnoj opasnosti, jer je pokušao pobunu u Rusiji prošlog meseca.

- Bio bih oprezan šta jedem. Obratio bih pažnju na jelovnik - rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Profimedia
Evgenije Prigožin

19.10 - Putin: Isporuke oružja Ukrajini neće promeniti ništa na bojnom polju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nove isporuke oružja Ukrajini neće ništa promeniti na bojnom polju, već će samo dodatno eskalirati sukob.

Putin je u obraćanju na televiziji, nakon završetka samita NATO-a u Vilnjusu u utorak i sredu, istakao da će tenkovi koje zapadne sile budu poslale Ukrajini biti prioritetne mete za ruske snage na frontu.

17.55 - Ukrajina od partnera dobija vojnu pomoć vrednu više od 1,5 milijardi evra

Partnerske zemlje obećale su, tokom samita NATO, da će Ukrajini poslati vojnu pomoć u vrednosti višoj od 1,5 milijardi evra, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

- Sastanci u Vilnjusu bili su veoma produktivni. Ukrajina će dobiti više od 1,5 milijardi evra vojne pomoći od svojih partnera. Budite u toku - napisao je Reznikov na svom nalogu na Tviteru.

Paket pomoći uključuje paket pomoći iz Nemačke od 700 miliona evra, u koji je uključeno 25 tenkova "Leopard 1A5".

17.33 - Bajden: Putin će shvatiti da mu nije u interesu da nastavlja rat

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da će se Ukrajina priključiti NATO i da će ruski predsednik Vladimir Putin na kraju shvatiti da nije u interesu Rusije da nastavlja rat.

- Niko ne može da se priključi Alijansi dok je u ratu, jer bi to garantovalo treći svetski rat - rekao je Bajden.

AP Photo/Patrick Semansky
Džo Bajden

17.25 - Bajden pozdravio ulazak Finske u NATO, Alijansa nikada nije bila jača

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas sa nordijskim liderima u finskoj predsedničkoj palati, tokom posete najnovijoj članici NATO.

Bajden je otputovao u Finsku, koja deli granicu sa Rusijom, direktno sa ovonedeljnog sastanka NATO u Viljnusu, da bi učestvovao na američko-nordijskom samitu sa liderima Finske, Švedske, Danske, Islanda i Norveške.

- Mislim da NATO nikada nije bio jači", rekao je.

17.22 - Lojd Ostin: Ukrajina će ući u NATO posle rata

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da "nema sumnje" da će se Ukrajina pridružiti NATO-u po okončanju rata sa Rusijom.

- Ne sumnjam da će se to dogoditi, a čuli smo da skoro sve zemlje u prostoriji govore isto - rekao je Ostin nakon dvodnevnog samita NATO u Vilnjusu, kojim je dominiralo pitanje kada će Kijev pristupiti savezu.

AP Photo/Andrew Harnik, File
Lojd Ostin

16.04 - Danilov: NATO da dostavi Ukrajini podatke o korumpiranim političarima

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov pozvao je danas članice NATO-a da Ukrajini dostave informacije o ukrajinskim korumpiranim zvaničnicima koji svoje bogatstvo kriju na bankovnim računima u tim zemljama.

- Periodično nas optužuju za korupciju. Mnogo bih više voleo da nam članice NATO-a daju informacije o onim korumpiranim funkcionerima koji trenutno kriju novac na bankovnim računima koji se nalaze na teritoriji članica Alijanse, da nam daju podatke o njihovoj imovini, jahtama... Zato što postoji neka vrsta jednosmernog saobraćaja. Stalno nam se priča o korupciji ali nam se ne govori u kom Monte Karlu, Las Vegasu i tako dalje ovi korumpirani činovnici troše svoje bogatstvo - istakao je Danilov, prenosi Ukrinform.

15.53 - General potvrdio: Ukrajina dobila od SAD kasetnu municiju

15.50 - Herš: Kontraofanziva ukrajinskih snaga se odvija bez uspeha

Profimedia
Simor Herš

Kontraofanziva ukrajinskih snaga se odvija bez uspeha, pažljivi čitaoci američkih novina to mogu da shvate jer su vesti o tome tome nestale sa prvih strana, naveo je američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš.

14.04 - Američki general: Sumnjam da ćemo ikad više videti Prigožina

Penzionisani general Robert  Abrams, koji je ranije služio kao komandant američkih snaga u Koreji, rekao je za ABC Njuz da sumnja da ćemo ikada više u javnosti videti osnivača privatne vojne grupe Vagner Evgenija Prigožina. 

Abrams je rekao da misli da šef Vagnera nije živ, a ako jeste - mogao bi da bude u zatvoru.

- Mislim da su ga ili sakrili, ili poslali u zatvor ili su ga sklonili na neki drugi način, ali sumnjam da ćemo ga ikada više videti - kazao je američki general.

Profimedia
Evgenije Prigožin

14.00 - Boris Džonson upozorio SAD na ratni zamor, Ukrajina mora da dobije rat

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson pozvao je Zapad da ne posustaje u borbi Ukrajine protiv Rusije i poručio da Kijev "mora da dobije rat".

On je u intervjuu za CNN rekao da "ne može biti mogućeg izgovora" za odlaganje članstva Ukrajine u NATO-u. 

12.45 - Parlamentarni i predsednički izbori u Ukrajini biće održani po okončanju rata

Parlamentarni i predsednički izbori će se definitivno održati u Ukrajini nakon završetka rata, izjavila je danas zamenica šefa poslaničke grupe vladajuće stranke "Sluga naroda" u Vrhovnoj radi Jevgenija Kravčuk.

Ona je rekla da je na sastanku poslaničke grupe "Sluga naroda" bilo reči o izborima u kontekstu nemogućnosti njihovog održavanja tokom vanrednog stanja.

- U januaru je održan oflajn sastanak grupe, gde je David Arakhamia [šef parlamentarne frakcije Sluga naroda] vrlo jasno objasnio zašto je nemoguće održati izbore tokom vanrednog stanja. Takođe je objasnio koje izazove moramo da prevaziđemo tokom održavanja prvih posleratnih izbora - rekla je Kravčuk.

12.37 - Kuleba: Ukrajina će dobiti F-16 po planu, Rusija to mora da prihvati

AP Photo/John Minchillo
Dmitro Kuleba

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da rusko rukovodstvo treba da se plaši ukrajinskog vojnika, a ne aviona F-16 koji će biti isporučen po planu.

- Jedina pretnja Rusije je ukrajinski vojnik. Toga bi Putin i ekipa trebalo najviše da se plaše. Ukrajina će dobiti F-16 po planu. Rusija to mora da prihvati, uprkos Lavrovljevim izjavama - napisao je Kuleba na Tviteru.

12.17 - Zaustavljeni napadi ukrajinskih snaga u Donjeckoj oblasti i Zaporožju

Pripadnik grupe "Južna" Oružanih snaga Rusije sa pozivnim znakom "Jugan", uprkos udaru granate, uspeo je samostalno da zaustavi napad male grupe neprijatelja na ruske položaje u pravcu Donjecka, javlja agencija RIA Novosti.

Činjenica da su ukrajinski militanti tokom ofanzive neočekivano bili zbunjeni oko lokacije rovova ruske vojske pomogla je borcu da dobije na vremenu za kontranapad.

11.07 - U Kurskoj oblasti FSB je priveo dvojicu Rusa koji su prenosili Oružanim snagama Ukrajine informacije o područjima gde se vrši utovar i kuda se kreće vojna tehnika.

10.22 - Pais: EU hoće da ojača ukrajisnku PVO

EU planira da intenzivira napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i finansiranje naprednih sistema naoružanja, uključujući rakete i borbene avione, piše španski list "Pais", pozivajući se na interni dokument Evropske službe za spoljne poslove u koji su imali uvid.

Profimedia
 

- Brisel planira da napravi značajan kvantitativni iskorak u svojoj politici podrške Ukrajini... Evropska služba za spoljne poslove planira da intenzivira napore za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane i sufinansiranje naprednih sistema naoružanja - piše list.

Prema dokumentu, to uključuje „rakete i lovce“.

10.10 - Lavrov: Isporuku lovaca F-16 Ukrajini Rusija će smatrati nuklearnom pretnjom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u intervjuu za list "Lenta.ru" da će Rusija smatrati pretnjom u nuklearnoj sferi ukoliko se u Kijevu pojave lovci F-16 koji mogu da nose nuklearno oružje. 

9.24 - Lavrov: Ne znam za nove predloge o sporazumu o žitu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da nije upoznat sa novim predlozima o sporazumu o žitu.

- Ne znam za bilo kakve nove predloge - rekao je Lavrov novinarima na marginama ASEAN, odgovarajući na pitanje da li je Ruska Federacija zaista dala Turskoj nove predloge za sporazum o žitu.

- Očigledno je reč o onome o čemu su predsednik Putin i Erdogan davno razgovarali - o našoj i spremnosti Turske da radimo na, bez obzira na druge sporazume, preferencijalnim isporukama žita, pre svega pšenice, zemljama u razvoju, kojima je ovaj proizvod najpotrebniji - dodao je šef ruske diplomatije.

AP photo
 

8.28 - Lavrov i Džaišankar u Džakarti o Ukrajini i odnosima Rusije i Indije

Indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar saopštio je danas da je razgovarao o bilateralnoj ekonomskoj saradnji i situaciji u Ukrajini sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanaka ASEAN-a u Džakarti.

- Sastao sam se danas sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom u Džakarti. Razgovarali smo o bilateralnim ekonomskim pitanjima, kao io pitanjima koja se tiču ukrajinskog sukoba - napisao je indijski šef diplomatije na Tviteru.

7.57 - Smenjen ruski general, optužio vojni vrh da je vojnicima zabio nož u leđa

Ruski general Ivan Popov, koji je bio komandant 58. armije, saopštio je danas da je smenjen sa te funkcije nakon što je izjavio da je ruskim vojnicima zabijen nož u leđa zbog propusta vojnog vrha.

- Nastala je teška situacija sa vlastima jer su postojale dve opcije - ćutati, biti kukavica i reći im ono što su hteli da čuju ili nazvati stvari pravim imenom. A ja, u ime svih prijatelja koji su poginuli, nisam imao pravo da lažem. Zato sam izneo sva problematična pitanja koja danas postoje u vojsci - rekao je Popov u glasovnoj poruci objavljenoj na Telegramu, prenosi ruski portal RBK.

7.40 - Lavrov: Informacije o mirovnim pregovorima za Ukrajinu u julu su lažne

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Sergej Lavrov

Informacije o mogućim mirovnim pregovorima o Ukrajini u julu su lažne vesti, jer Kijev i njegovi zapadni rukovodioci nastavljaju putem eskalacije neprijateljstava, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Nemačka televizija ARD izvestila je 26. juna da je u Kopenhagenu 24. juna održan međunarodni sastanak o Ukrajini „pod uslovima stroge tajnosti“ uz učešće diplomata zapadnih zemalja, kao i predstavnika Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, prenosi TASS. Navodno bi se zvanični pregovori o mirovnom rešenju za Ukrajinu mogli održati u julu.

- Nismo dobili nikakve naznake o tome. Postoje razlozi za pretpostavku da je ovo lažna vest, s obzirom na upornu nameru Kijeva i njegovih zapadnih rukovaoca da eskaliraju neprijateljstva - rekao je Lavrov u intervjuu za portal Lenta. On je dodao da Rusija "nikada nije odbacila dijalog kao politički metod za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije".

7.30 - Jedna osoba stradala u ruskim napadima dronovima na Kijev

Tokom noći u ruskim napadima dronovima na Kijev stradala je jedna osoba, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

On je na Telegramu naveo da je telo muškarca pronađeno kada su hitne službe ugasile požar u istorijskom delu prestonice Podilu, kao i da su dve osobe povređene u istočnom delu grada Darnickij, prenosi Rojters. Još dve osobe su povređene u zapadnom delu grada Ševčenkivskij gde se zapalio balkon u jednoj stambenoj zgradi.

Profimedia
Kličko

Šef kijevske vojne administracije Sergej Popko izjavio je da je reč o "masovnom napadu" bespilotnih letelica iranske proizvodnje "Šahed". On je dodao da su ukrajinske protivvazdušne snage, tokom noći, identifikovale i uništile oko 10 ciljeva. Istovremeno, ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da njihova kontraofanziva napreduje na istoku i jugu, što uključuje osvajanje mesta u blizini Bahmuta.

7.10 - Moskva: NATO se vratio hladnoratovskim šemama

Rezultati samita NATO-a u Vilnjusu pokazali su da se ta alijansa u potpunosti vratila hladnoratovskim šemama, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

- U Vilnjusu je 11-12. jula održan samit Severnoatlantskog pakta. Njegovi rezultati pokazuju da se ta organizacija u potpunosti vratila hladnoratovskim šemama, samo sada radi zaštite naše milijarde ljudi od drugog dela čovečanstva i na osnovu ideologije podele sveta na demokratije i autokratije - navodi se u saopštenju.

7.00 - "Blumberg": NATO lideri Zelenskom na privatnoj večeri rekli da "oladi" nakon kontroverznog tvita

Lideri NATO zemalja su Vladimiru Zelenskom rekli da "oladi" tokom zajedničke večere u Vilnjusu, nakon što je ukrajinski predsednik izašao u javnost s tvrdnjama da je "neviđeno i apsurdno što nema nikakvih vremenskih okvira ni za poziv, ni za članstvo Ukrajine" u NATO, piše "Blumberg" na osnovu intervjua sa više od deset anonimnih zvaničnika i diplomata upoznatih sa dešavanjima na samitu Alijanse.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
 

Pozivajući se na jednu osobu koja je toj sceni prisustvovala, američki list piše da su NATO lideri, tokom zajedničke večere u hotelu gde je predsednik SAD Džozef Bajden odsedao, jasno stavili do znanja da mora da "oladi" i sagleda širu sliku.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike