Španija i Britanija ne podržavaju slanje kasetne municije Ukrajini! Zaharova: To je primer agresivne politike

08.07.2023

17:26

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Španija i Britanija ne podržavaju slanje kasetne municije Ukrajini! Zaharova: To je primer agresivne politike
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Libkos/Alexei Alexandrov/P Photo/Mykola Tys

Rat u Ukrajini ušao je u 500. dan.

SAD su zvanično objavile novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 800 miliona dolara, saopštila je Bela kuća.

U okviru vojne pomoći šalju i kasetnu municiju.

Nemačka je predala Ukrajini još novu seriju vojne pomoći, koja je uključivala oklopna vozila i opremu za elektronsko ratovanje

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

17.26 - Zaharova: Odluka SAD da pošalju Kijevu kasetnu municiju primer agresivne politike

Odluka SAD da kijevskom režimu daju kasetnu municiju primer je agresivne politike koja ima za cilj odugovlačenje ukrajinskog sukoba, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Odluka administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena da kijevskom režimu obezbedi kasetnu municiju je još jedna eklatantna manifestacija agresivne antiruske politike SAD, koja je osmišljena da što duže odugovlači sukob u Ukrajini i da vodi rat do poslednjeg Ukrajinca - rekla je Zaharova, preneo je TASS.

Profimedia
 

16.51 - Reznjikov tvrdi da Ukrajina neće koristiti kasetne bombe na teritoriji Rusije

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov pozdravio je danas odluku SAD da pošalju kasetne bombe Ukrajini, i obećao da se ta municija neće koristiti u Rusiji. 

Reznikov je napisao na Tviteru da će kasetna municija pomoći da se spasu životi ukrajinskih vojnika, najavljujući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju o njenom korišćenju, kao i da će razmeniti informacije sa partnerima.

Reznikov je rekao da vojska neće koristiti kasetnu municiju u urbanim sredinama, već samo za probijanje neprijateljskih odbrambenih linija.

16.29 - Španska ministarka odbrane: Kasetne bombe ne treba slati kao pomoć Ukrajini

Kasetne bombe ne treba slati kao pomoć Ukrajini, poručila je danas španska ministarka odbrane Margarita Robles, nakon odluka američkog predsednika SAD da pošalje kasetnu municiju Kijevu kako bi mu pomogao u kontraofanzivi protiv Rusije.

- Španija, na osnovu čvrste obaveze koju ima s Ukrajinom, takođe ima čvrstu obvezu da određeno oružje i bombe ne može isporučiti ni pod kakvim okolnostima. 'Ne' kasetnim bombama i 'da' legitimnoj odbrani Ukrajine, za koju razumemo da ne bi trebalo da se sprovodi kasetnim bombama - rekla je Robles obraćajući se novinarima u Madridu, uoči parlamentarnih izbora 23. jula. 

16.06 - Sunak: Velika Britanija obeshrabruje upotrebu kasetne municije

Joe Giddens/Pool Photo via AP
 

Velika Britanija potpisnica je konvencije kojom se zabranjuje proizvodnja ili upotreba kasetne muncije i obeshrabruje njena upotrebu, poručio je danas premijer te zemlje Riši Sunak povodom odluke predsednika SAD Džozefa Bajdena da odobri slanje kasetne municije Ukrajini.

Sunak je, obraćajući se novinarima, rekao da će London nastaviti da podržava Ukrajinu protiv, kako je naveo, "ruske ilegalne i neizazvane invazije", preneo je Rojters. 

14.39 - Komandant "Vagnera": Trupe se spremaju da pređu u Belorusiju

Pripadnici ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina spremaju se da pređu u Belorusiju na osnovu sporazuma kojim je okončana njihova pobunu protiv ruskog vojnog rukovodstva, rekao je danas viši komandant "Vagnera" Anton Jelizarov.

Jelizarov, čiji je nadimak Lotos, napisao je na Telegramu da su borci "Vagnera" sada na odmoru do početka avgusta, po Prigožinovom naređenju, pre preseljenja u Belorusiju.

Jelizarov je istakao da se moraju pripremiti baze i poligoni i sarađivati sa lokalnim samoupravama i organima za sprovođenje zakona Belorusije.

14.32 - Ukrajinski oficiri se žale na neuspeh kontraofanzive

Ukrajinska vojska nije uspela da postigne očekivani uspeh u kontraofanzivi zbog jake linije odbrane ruske armije, navodi italijanski list „Korijere de la sera“, pozivajući se na izjavu ukrajinskih komandira.

AP Photo/Libkos
 

- Nismo se pomerili ni za metar od juna i nismo dobili nikakvo novo oružje od NATO-a - požalio se pukovnik Oružanih snaga Ukrajine Sergej Janduljski.

Prema mišljenju oficira, Moskva se dobro pripremila za ukrajinsku kontraofanzivu.

13.13 - Ukrajinska vojska promenila taktiku napada u zaporoškom pravcu

Ukrajinska vojska je promenila taktiku borbenih dejstava na zaporoškoj liniji fronta i sada pokušava da napada u manjim grupama, izjavio je za Sputnjik lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

- U poslednje vreme ukrajinski borci su promenili taktiku borbenih dejstava na liniji fronta. Prešli su na napade u manjim grupama, najčešće pešadiskim, na širokoj deonici fronta, sa ciljem da osvoje naše prednje položaje i da se tamo učvrste - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, komanda Oružanih snaga Ukrajine je shvatila da je prvobitna strategija napada „na juriš“ dovela do velikih gubitaka u ljudstvu i borbenoj tehnici.

12.06 - Američki kongresmen pozvao na uništenje zaliha kasetnih bombi

Bilo bi svrsishodnije da američke vlasti likvidiraju preostale zalihe kasetne municije, a ne da ih predaju Ukrajini, rekla je članica Demokratske stranke u američkom Kongresu Beti Mak Kolum.

Profimedia
 

- Odluka Bajdenove administracije da preda kasetnu municiju Ukrajini je nepotrebna, to je užasna greška. Ja odlučno podržavam politiku Bajdenove administracije u Ukrajini i moram najodlučnije da kažem da sam protiv toga da SAD preda kasetnu municiju. Ovo naoružanje mora biti povučeno iz naših arsenala, a ne prebačeno u Ukrajinu - izjavila je ona.

12.05 - Američki novinar: SAD šalju kasetne bombe Kijevu zbog propasti kontraofanzive

Sjedinjene Američke Države su donele odluku o isporuci kasetne municije Ukrajini zbog problema u Oružanim snagama Ukrajine, napisao je na Tviteru američki novinar, osnivač i glavni urednik izdanja „The Grayzone“ Maks Blumental.

- Odluka Bajdenove adminstracije o slanju kasetne municije diktirano je očajanjem zbog propasti kontraofanzive - napisao je Blumental.

 

11.47 - Zelenski posetio Zmijsko ostrvo u Crnom moru na 500. dan od početka invazije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski posetio je Zmijsko ostrvo u Crnom moru na 500. dan od početka ruske specijalne vojne operacije.

Zelenski je napisao na Telegramu da je odao poštu ukrajinskim herojima koji su dali živote u bici za to ostrvo.

- Slobodno ostrvo slobodne Ukrajine. Zahvalni smo svima koji su se ovde borili protiv okupatora. Odali smo poštu herojima koji su dali svoje živote u ovoj bici - jednoj od najvažnijih tokom rata punih razmera. Slava svima koji su se borili za bezbednost u našem Crnom moru! - napisao je Zelenski.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

11.13 - Ruska vojska sprečila napad ukrajinskih snaga u Zaporoškom pravcu

Odredi Oružanih snaga Rusije sprečili su napad ukrajinskih snaga u Zaporoškom pravcu, rekao je za Sputnjik ruski komandir.

- Prilikom pokušaja juriša na naše pozicije sredstva za vazdušno izviđanje su otkrila poziciju protivničkog minobacača, koji je pokrivao svoje odrede. Posle predavanja koordinata naša artiljerija je precizno pogodila cilj i minobacač je utihnuo, a ofanziva je zaustavljena - rekao je komandir.

10.58 - Rogov: Isporuka američke kasetne municije Ukrajini izazvaće novu spiralu sukoba

Isporuka američke kasetne municije Ukrajini dovešće do nove spirale sukoba i žrtava među civilima, izjavio je lider zaporoškog pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.

Prema njegovim rečima, odluka SAD je još jedan korak koji je usmeren na to da se „borbena dejstva preliju izvan granica postukrajinskog prostora i da počne veliki regionalni sukob, s mogućnošću da postane svetski“.

SAD su u petak najavile novi paket vojne pomoći Kijevu, u kojem su prvi put 155-milimetarski artiljerijski projektili tipa DPICM, odnosno kasetna municija, zabranjena međunarodnom konvencijom koju su potpisale 123 zemlje. Među njima nisu SAD i Ukrajina.

Ukrajinska vojska je, prema podacima ruske vojske, već koristila kasetnu municiju za granatiranje Donbasa, uglavnom Donjecka.

10.52 - Ukrajinska vojska na Belgorodsku oblasti za dan ispalila 124 granate

Ukrajinska vojska je za 24 sata na Belgorodsku oblast ispalila 124 granate, dvoje civila je povređeno, izjavio je gubernator regiona Vjačeslav Glatkov.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

- U Krasnojaruškom regionu je granatirana okolina sela Ilek-Penjkovka. Zabeleženo je četiri preleta. U napadu ima povređenih. Muškaracu sa povredama grudnog koša i potkolenice je pružena medicinska pomoć. Lekari procenjuju zdravstveno stanje povređenog kao stabilno - dodao je Glatkov.

On je istakao da je broj preleta tokom prošle nedelje bio, u proseku, 100 do 200 tokom 24 sata.

10.12 - Ukrajinska vojska napustila položaje u selu Pjatihatki u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska napustila je položaje u selu Pjatihatka u Zaporoškoj oblasti, saopštio je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.

- Protivnik je u potpunosti napustio svoje pozicije na području sela Pjatihatki. Izašli su iznenada - naveo je Rogov.

On je u petak rekao da je ruska armija prešla u kontranapad na području sela Pjatihatki, potiskujući protivnika. Samo selo je pod kontrolom ruske vojske, ali je protivnik s obližnjih pozicija u više navrata pokušavao da zauzme selo Žerebnjaki, odakle se otvara operativni izlaz na gradove Vasiljevka, Energodar i Tokmak.

9.50 - Robert Kenedi Mlađi: Bajden svetu „prodaje“ laži o Ukrajini

Josh Edelson/Pool Photo via AP
Robert Kenedi Mlađi

Predsednik SAD Džo Bajden „prodaje“ svetu lažne informacije o Ukrajini, skrivajući realno stanje stvari, izjavio je američki predsednički kandidat Robert Kenedi Mlađi.

- Sve što Bajden govori o Ukrajini je laž - rekao je Kenedi u intervjuu za Jutjub kanal „Judging Freedom“.

9.23 - Šojgu izvršio inspekciju novoformiranih jedinica u Južnom vojnom okrugu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju na poligonima u Južnom vojnom okrugu, kako bi proverio borbenu gotovost novoformiranih vojnih jedinica, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Ministar odbrane je izvršio uvid u obuku vožnje i bojevog gađanja posada tenkova T-90 Proriv. Posade se obučavaju na savremenim interaktivnim simulatorima koji im omogućavaju da uvežbavaju sve elemente borbene obuke - navelo je rusko ministarstvo, prenosi TASS.

8.44 - Erdogan: Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a

AP Photo/Khalil Hamra
 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je nakon razgovora s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim da Ukrajina zaslužuje da postane članica NATO-a.

- Bez sumnje, Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO-u - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu, nakon sastanka koji je se završio kasno u petak, a trajao više od 2,5 sata.

8.18 - Grosi: Položaj Zaporoške nuklearne elektrane krajnje osetljiv

Zaporoška nuklearna elektrana se nalazi na liniji fronta, i u situaciji u kojoj ukrajinska vojska vodi kontraofanzivu, položaj centrale je krajnje osetljiv, izjavio je generani direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi u intervjuu za japanski televizijski kanal NHK.

- Na licu mesta rade naši eksperti i to što je Međunarodna agencija za atomsku energiju stalno prisutna tamo važno je dostignuće svetske zajednice. Eksperti rade tamo danonoćno. Mogu da dobiju informacije u režimu realnog vremena - rekao je Grosi.

8.06 - Bajden: Pre razmatranja članstva Ukrajine u NATO-u potrebno je okončati rat

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da se rat u Ukrajini mora okončati pre nego što NATO uzme u razmatranje članstvo Kijeva u Alijansi.

Bajden će sledeće nedelje učestvovati na samitu NATO-a u Litvaniji, gde će rat Rusije i Ukrajine, kao i nastojanje Kijeva da se pridruži Severnoatlantskoj alijanski biti jedna od  ključnih tema.

AP Photo/Patrick Semansky, File
 

7.33 - SAD šalju paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 800 miliona dolara

SAD će poslati novi paket pomoći u oružju u vrednosti od oko 800 miliona dolara, koji će uključivati 155 miliona artiljerijskih metaka, kao i poboljšanu konvencionalnu municiju dvosturke namene i artiljerijsku municiju prečnika 105 milimetra, saopštio je podsekretar Pentagona Kolin Hal.

U novi paket uključena je i dodatna municija za sisteme PVO ''Patriot'' i municija za raketne sisteme visoke pokretljivosti, dodatni oklopni transporteri ''Strajker'', precizna vazdušna municija, municija za rušenje i sistemi za uklanjanje prepreka, kao i razni rezervni delovi i operativna oprema za održavanje.

7.25 - Kal: Šaljemo kasetnu municiju jer kontraofanziva ide sporije od očekivanog

SAD šalju kasetnu municiju Kijevu jer ukrajinska kontraofanziva ''ide sporije nego što se očekivalo'', izjavio je podsekretar Pentagona Kolin Kal.

Kako prenosi Gardijan, on je istakao da postoje dva osnovna razloga zbog kojih je odlučeno da se kasetna municija uključi u najnoviji paket pomoći u vidu oružja Ukrajini, a da je jedan razlog taj da je Ukrajina u jeku kontraofanzive, koja je  teška jer su Rusi imali šest meseci da ukopaju odbrambene pojaseve na istoku i jugu Ukrajine.

7.10 - SAD nude Ukrajini garanciju bezbednosti

SAD će biti spremne da Ukrajini pruže garancije bezbednosti, kao što ima Izrael, nakon završetka sukoba sa Rusijom, saopštio je američki predsednik Džozef Bajden.

On je u intervjuu za Si-En-En obećao da će pomoći Ukrajincima da se pripreme za učešće u alijansi i izrazio spremnost da im pruži bezbednosne garancije tokom prelaznog perioda.

- Detaljno sam razgovarao sa (Vladimirom) Zelenskim o tome i, između ostalog, jasno stavio do znanja da će SAD biti spremne dok je proces u toku, a za njega će trebati neko vreme, da garantujemo bezbednost, sličnu onoj koju mi pružamo Izraelu... ako bude postignut sporazum, prekid vatre, mirovni sporazum - rekao je Bajden.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike