NATO avioni patroliraju oko ruskih granica! Pojačali aktivnost tokom samita (FOTO)

11.07.2023

15:03

1

Usled okupljanja članica vojnog saveza povećane su mere bezbednosti

NATO avioni patroliraju oko ruskih granica! Pojačali aktivnost tokom samita (FOTO)
Ilustracija - Copyright Profimedia

U prestonici Litvanije, Vilnjusu, počeo je u utorak dvodnevni 74. samit NATO-a koji okuplja oko 50 delegacija iz zemalja članica i partnerskih država Alijanse. Ovaj važan događaj prati intenzivna aktivnost aviona država članica NATO-a u različitim regionima.

U noći pre samita, američki avion "sudnjeg dana" stigao je u Vilnjus. Ovaj avion, čija je funkcija osmatranje i prikupljanje obaveštajnih podataka, pridružio se drugim avionima NATO-a koji su aktivni u različitim delovima sveta.

 

 

U blizini Crnog mora leti američki Boeing E-3A Sentry, koji je specijalizovan za rano upozoravanje i kontrolu vazdušnog prostora. Takođe, turski ATR C-72-600TMPA prisutan je u tom regionu, pružajući podršku i nadzor.

 

 

Na severnim granicama Rusije norveški P-8A Poseidon obavlja vazdušne patrole i nadgleda aktivnosti u tom području. Njegova uloga je otkrivanje, praćenje i identifikacija potencijalnih pretnji.

 

 

Estonski vojno-transportni avion PZL-Mielec M-28 Skytruck takođe je deo NATO aktivnosti. Ovaj avion ima sposobnost prevoza tereta i ljudstva i pruža logističku podršku za različite misije Alijanse.

 

 

Na granici ruske Pskovske oblasti aktivni su američki Boeing RC-135V Rivet Joint i švedski Gulfstream IV. Boeing RC-135V Rivet Joint je avion za prikupljanje obaveštajnih podataka, dok švedski Gulfstream IV vrši nadzor i obezbeđuje obaveštajne informacije.

 

 

Francuski lovac Boeing E-3 Sentry aktivno deluje u vazdušnom prostoru Litvanije, a specijalizovan  je za nadzor i obezbeđivanje vazdušne bezbednosti.

 

 

Takođe, portugalski Lockheed P-3 Orion obavlja patroliranje i nadzor u Baltičkom moru, pružajući podršku i održavajući bezbednost u tom regionu.

Aktivnost svih ovih aviona tokom samita NATO-a u Vilnjusu pruža dodatnu podršku i sigurnost tokom ove diplomatske manifestacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike