Ukrajina priznala napad na Krimski most, Zelenski poručio: Ne verujem da će Rusija primeniti nuklearno oružje

09.07.2023

07:16

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajina priznala napad na Krimski most, Zelenski poručio: Ne verujem da će Rusija primeniti nuklearno oružje
Rat u Ukrajini - Copyright AP Photo/Alexei Alexandrov

Rat u Ukrajini ušao je u 501. dan.

Potpisan Memorandum između Kijeva i Ankare - Turska će proizvoditi dronove u Ukrajini.

Kijev tvrdi da su ukrajinske snage napredovale za više od kilometar u blizini Bahmuta.

Više od 25 borbenih okršaja na Limanskom, Bahmutskom, Avdijevskom i Marinskom pravcu, objavio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Oštro protivljenje slanju kasetne municije čuje se od mnogih svetskih zvaničnika

Zelenski poziva lidere NATO da preduzmu konkretne korake ka članstvu Ukrajine na samitu sledeće nedelje.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

22.39 - Zelenski: Kontraofanziva se nije zaglavila u mestu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da se kontraofanziva ukrajinskih trupa "nije zaglavila u mestu, već ide napred“, ali je priznao da njen tempo nije očekivan.

22.17 - "Tuče" ruska protivvazdušna odbrana

Snage ruske protivvazdušne odbrane u Rostovskoj oblasti oborile su ukrajinsku raketu u oblasti između Donjecka i Kamenska, izjavio je danas guverner regiona Vasilij Golubev, dodajući da nije bilo žrtava.

- Naš sistem protivvazdušne odbrane funkcionisao je brzo danas oko podneva. Ukrajinska raketa je oborena u oblasti između Kamenska i Donjecka. Nema žrtava. Fragmenti su delimično oštetili krovove nekoliko zgrada - napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

21.52 - Ukrajinci tvrde da napreduju kod Artjomovska

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga tvrdi da vojska te zemlje "napreduje“ u blizini Artjomovska. General Oleksandr Sirski objavio je na Telegramu da "odbrambene snage nastavljaju napredovanje, a da je "neprijatelj na određenim mestima u okruženju“.

21.01 - Medvedev: Rusija bi mogla da gađa ukrajinske nuklearke

Rusija bi mogla da pogodi ukrajinska nulkearna postrojenja u istočnoj Evropi ukoliko se potvrdi informacija o pokušaju napada na nuklearnu elektranu u Smolensku NATO projektilima, kaže zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

"Ukoliko se potvrdi pokušaj napada na nuklearnu elektranu Smolensk Desnogorsk raketama NATO-a, bić neophodno razmotriti scenario istovremenog udara Rusije na nuklearne elektrane u južnoj Ukrajini, Rovno i Hmeljnicki, kao i ukrajinska nuklearna postrojenja u istočnoj Evropi", napisao je Medvedev na Telegramu.

20.15 Erdogan i Bajden razgovarali

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom o članstvu Ukrajine i Švedske u NATO-u i isporukama aviona F-16, saopštila je administracija turskog lidera.

19.50 - Zelenski: Ne verujem da će Rusija primeniti nuklearno oružje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da ne veruje da će Rusija primeniti nuklearno oružje, iako je, prema podacima ukrajinske obaveštajne službe, Rusija minirala Zaporošku nuklearnu elektranu.

18.01 - Štajnmajer: Ne ometajte isporuku kasetne municije Ukrajini!

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je da se ne ometaju američke isporuke kasetne municije Kijevu.

Prema rečima predsednika Nemačke, stav nemačke vlade protiv kasetne municije ostaje isti, ali se pri tome mora uzimati u obzir odluka SAD.

17.11 - Bajden smatra da nema jedinstva po prijemu Ukrajine u NATO

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da trenutno ne vidi jedinstvo među zemljama NATO-a po pitanju mogućeg ulaska Ukrajine u Alijansu.

- Mislim da u NATO-u ne postoji jedinstven stav po pitanju toga da li Ukrajinu treba pozvati u porodicu zemalja NATO-a sada, u ovom trenutku - rekao je Bajden u intervjuu za „Si-En-En“.

Prema rečima američkog lidera, on je o ovom pitanju imao detaljan razgovor sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim i jasno stavio do znanja da će SAD nastaviti da osiguravaju bezbednost Ukrajine i snabdevaju je oružjem.
 

16.29 - Zelenski: Tempo kontraofanzive nije dobar

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da se kontraofanziva ukrajinskih trupa „nije zaglavila u mestu, već ide napred“, ali je priznao da njen tempo nije očekivan.

- Svi želimo da se ovo dešava brže. Svaki dan znači gubitke među Ukrajincima. Krećemo se, nismo se zaglavili u mestu - rekao je Zelenski.

15.12 - Ruski sistemi protivvazduhoplovne odbrane su u Brjanskoj oblasti oborili dve rakete Oružanih snaga Ukrajine, povređenih nema

13.18Zaharova: NATO treba da raspravlja o Zaporožju, ako se nešto desi, vi ćete biti na direktnom udaru!

Profimedia
Marija Zaharova

12.28 - Ukrajina: Od početka rata oštećena polovina energetskog sistema

Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko izjavio je da je od početka napada Rusije na Ukrajinu oštećena polovina celokupnog energetskog sistema Ukrajine.

Galuščenko je rekao da je do sada potvrđen 271 pogodak na energetskim objektima u Ukrajini i da ima objekata koji su potpuno uništeni i ne mogu biti obnovljeni.

Naveo je da se u Ukrajini sprovodi najveća remontna kampanja u istoriji, pošto je neophodno u što većoj meri obnoviti sistem do početka grejne sezone.

11.50 - Zelenski i Duda zajedno odali poštu žrtvama Volinskog masakra

Ukrajinski i poljski predsednici, Vladimir Zelenski i Andžej Duda, danas su zajedno obeležili godišnjicu masakra Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista tokom Drugog svetskog rata, što je zločin koji i dalje predstavlja izvor napetosti između aktuelnih saveznika.

Poljska je jedan od najčvršćih saveznika Ukrajine otkako je Rusija napala zemlju 2022. godine, ali je zločin, u kojem je po istoričarima stradalo više desetine hiljada Poljaka,  nastavio da narušava odnose između dve države.

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Vladimir Zelenski

11.29 - Sistem PVO oborio je krstareću raketu na istoku Krima, rekao je lider republike Sergej Aksjonov.

11.05Litvanija kao tvrđava zbog samita NATO: Na terenu sistemi Patriot, usmereni ka Kalinjingradu (VIDEO)

9.50 - Kuleba: Put ka NATO-u postaje kraći

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba tvrdi da je nekoliko važnih odluka na liniji Ukrajina-NATO već dogovoreno i da će put zemlje ka Alijansi posle predstojećeg samita „postati kraći“.

- Već je dogovoreno nekoliko važnih odluka za Ukrajinu i NATO. Nakon samita, naš put ka alijansi će definitivno postati kraći. A to je veoma važan rezultat, za koji nam je, kao i u mnogim drugim slučajevima, rečeno da se to neće dogoditi, a mi, zajedno sa najbližim partnerima, to smo uradili - citira ga Ukrajinska pravda.

9.00  - Ukrajinska zvaničnica: 273 dana otkako smo zadali prvi udarac na Krimskom mostu

Ukrajina je prvi put priznala da je odgovorna za napad na Krimski most u oktobru prošle godine.

- 273 dana otkako smo zadali prvi udarac na Krimskom mostu kako bi poremetili rusku logistiku“, napisala je zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar na Telegramu.

Krajem maja šef Ukrajinske službe bezbednosti (SBU) Vasilij Maljuk rekao je da Kijev želi da „preseče logistički put“ do poluostrva i da je preduzeo odgovarajuće mere, ali nije precizirao koje.

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov je negirao da ukrajinske obaveštajne službe stoje iza napada na most.

AP photo
Deo Krimskog mosta je uništen u oktobru 2022.

8.58 - Ukrajinski ministar: Ruska invazija nanela 56 milijardi dolara ekološke štete

Ukrajinska državna inspekcija za životnu sredinu saopštila je da je rat u punom obimu izazvao ekološku štetu od 55,9 milijardi dolara, izjavio je ministar zaštite životne sredine i prirodnih resursa Ukrajine Ruslan Strilets.

Prema njegovim rečima, jedan dan rata uzrokuje 111 miliona dolara ekološke štete.

8.03 - Poljska premešta 1.000 vojnika na istočnu granicu zbog bojazni od "Vagnera"

Poljska je počela da premešta više od 1.000 vojnika na istok zemlje, saopštio je ministar odbrane Mariuš Blaščak, usred sve veće zabrinutosti te članice NATO da bi prisustvo pripadnika "Vagnera" u Belorusiji moglo bi da dovede do povećanja napetosti na granici, javio je Rojters. 

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da ponudi pripadnicima privatne vojne kompanije "Vagner" da pređu u Belorusiju, izazvala je bojazan kod istočnih članica NATO da će njihovo prisustvo dovesti do veće nestabilnosti u regionu, navodi agencija. 

7.25 -  Rusija koncentriše napore na pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke

Generaštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage koncentrišu svoje glavne napore na pravcu Limana, Bahmuta, Avdejevke i Marinke.

Kako je navedeno, proteklog dana bilo je više od 30 sukoba, ali su ukrajinske snage odbile napade, prenosi Unian. 

7.12 - Kijev i Ankara potpisali su memorandum o proizvodnji bespilotnih letelica u Ukrajini

Kijev i Ankara potpisali su memorandum o proizvodnji bespilotnih letelica u Ukrajini, napisao je ukrajinski ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin na svom Telegram kanalu.

- Potpisao sam memorandum sa turskim Ministarstvom industrije i tehnologije o razvoju proizvodnje bespilotnih letelica u Ukrajini -  istakao je on.

Vladimir Zelenski je u petak doputovao u Tursku, gde je razgovarao sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

7.05 - Granatirano skladište municije Oružanih snaga Ukrajine

Ruska vojska uništila je skladište municije i goriva Oružanih snaga Ukrajine u selu Odnoborovka, u Harkovskoj oblasti, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov na svom Telegram kanalu.

On je dodao da je u trenutku udara na teritoriji skladišta možda bilo vojno osoblje ukrajinskih formacija.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike