Amerika hoće Ukrajini da šalje i kasetnu municiju: Zabranjena je u više od 100 zemalja

06.07.2023

19:36

0

Ukrajinske snage se bore da probiju ruske linije fronta tokom kontraofanzive

Amerika hoće Ukrajini da šalje i kasetnu municiju: Zabranjena je u više od 100 zemalja
Kapsula kasetne bombe - Copyright Profimedia

Odluka o slanju kasetne municije u Ukrajinu nalazi se na stolu predsednika Džozefa Bajdena i mogla bi da bude finalizovana ove nedelje, rekla su za Politiko dva neimenovana američka zvaničnika.

Ukrajinske snage se bore da probiju ruske linije fronta tokom kontraofanzive i zvaničnici veruju da će obezbeđivanje municije dati prednost Kijevu, jer se ukrajinske zalihe konvencionalnog naoružanja smanjuju, rekao je jedan od zvaničnika.  

Očekuje se da će Bajden odobriti slanje oružja, rekli su zvaničnici za briselski portal, što je potvrdio i jedan član Kongresa koji je upoznat sa raspravom o odluci koja još nije konačna. 

Stavovi Bajdenove administracije o obezbeđivanju kasetne municije Ukrajini su se promenili tokom prošle godine. U decembru, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da su SAD zabrinute u vezi sa slanjem kontroverznog oružja, koje je zabranjeno u više od 100 zemalja jer neeksplodirana ubojna sredstva mogu ubiti civile.

Oružje poznato kao "tihi ubica"

Kasetna bomba je sastavljena od kontejnera u kome ima od nekoliko desetina do nekoliko stotina kasetnih bombica. Prilikom dejstva se oslobađa veći broj manjih bombica nad širom okolinom, koje mogu da predstavljaju opasnost po civilno stanovništvo i mnogo godina kasnije.

Takvu neeksplodiranu municiju je vrlo skupo pronaći i ukloniti, pa se često za kasetne bombe kaže da su jedno od najmonstruoznijih oružja današnjice. Primera radi, u Vijetnamu i Laosu i posle 30 godina veliki broj ljudi strada od ove pošasti.

Međutim, administracija je u skorije vreme naginjala ka slanju kasetne municije pošto Kijev troši veliki broj zaliha konvencionalnog oružja. Visoki zvaničnik Pentagona je nedavno rekao poslanicima da su vojni analitičari zaključili da bi kasetna municija bila korisna na bojnom polju, posebno protiv ukopanih ruskih položaja, ali odluka još nije doneta zbog ograničenja Kongresa i „zabrinutosti oko savezničkog jedinstva“.

Krajem prošle nedelje, više zvaničnika je izjavilo za Politiko da administracija sada aktivno „razmatra“ transfer oružja – što je postavilo teren za Bajdenovo očekivano odobrenje.

Obe strane već koriste kasetnu municiju, zvanično nazvanu "poboljšana konvencionalna municija dvostruke namene", dizajnirana da eliminiše više vojnih ciljeva rasipanjem velikog broja eksplozivnih „bombeta“ na širokom području. Međutim, zaostala neeksplodirana ubojna sredstva mogu predstavljati opasnost za civile i tokom sukoba i godinama nakon njega.

AP Photo/Efrem Lukatsky
Ukrajinska vojska

U izveštaju objavljenom danas, Hjuman Rajts Voč navodi dokaze iz intervjua i fotografije na kojima se vidi da je Ukrajina već koristila kasetnu municiju „koja je izazvala brojne smrtne slučajeve i ozbiljne povrede civila“. 

U jednom primeru iz 2022. godine, ukrajinski raketni napadi kasetnom municijom ubili su najmanje osam civila u gradu Izijum, saopštila je ta organizacija.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike