Drama na nebu! SAD: Ruski borbeni avioni leteli "opasno blizu" američkih dronova iznad Sirije

06.07.2023

07:52

1

Drama na nebu! SAD: Ruski borbeni avioni leteli "opasno blizu" američkih dronova iznad Sirije
Su-57 - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Ruski borbeni avioni leteli su "opasno blizu" nekoliko američkih dronova iznad Sirije, ispalivši rakete i primoravši dronove "MK-9 reper" da preduzmu "manevre izbegavanja", saopštilo je američko vazduhoplovstvo.

Centralna komanda američkih vazduhoplovnih snaga objavila je snimak susreta, koji se dogodio u sredu, na kojem se vidi ruski lovac SU-35 kako se približava američkom dronu, a kasnije je prikazano nekoliko raketa koje su se kretale na putanji leta drona.

General-potpukovnik Aleks Grinkevič, komandant američkih vazduhoplovnih snaga na Bliskom istoku, rekao je da su tri američke bespilotne letelice delovale iznad Sirije u misiji protiv pripadnika Islamske države kada su se tri ruska aviona približila dronovima.

On je naveo da su se ruski vojni avioni ponašali "neprofesionalno" dok su bili u interakciji sa američkim dronovima i ocenio da te akcije ugrožavaju bezbednost američkih i ruskih snaga, preneo je AP. Grinkevič je pozvao ruske snage u Siriji da se pridržavaju standarda profesionalnih vazduhoplovnih snaga.

Oko 900 američkih snaga raspoređeno je u Siriji da rade sa sirijskim demokratskim snagama predvođenim Kurdima koje se bore protiv militanata Islamske države. 

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike