Borelj tvrdi da evropska mornarica treba da patrolira Tajvanskim moreuzom, Zaharova oštro odgovorila: A, šta kažete na ovo?

23.04.2023

19:44

1

Autor: M. Vu.

Najnovije izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koji je pozvao evropske mornarice da patroliraju Tajvanskim moreuzom, izazvale su veliku kontroverzu

Borelj tvrdi da evropska mornarica treba da patrolira Tajvanskim moreuzom, Zaharova oštro odgovorila: A, šta kažete na ovo?
Žozep Borelj i Marija Zaharova "zaratili" oko Tajvanskog moreuza - Copyright AP Photo/Olivier Matthys/Russian Foreign Ministry Profimedia

Najnovije izjave šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, koji je pozvao evropske mornarice da patroliraju Tajvanskim moreuzom, izazvale su veliku kontroverzu, pošto su neki kineski posmatrači zaključili da su ovi komentari "izuzetno opasni" i da signaliziraju "korak unazad EU" povodom Tajvana, prenosi "Global tajms".

Posebno je značajno to što do ovih izjava dolazi nakon nedavnog sastanka G7, tokom koga su SAD pokušale da izvrše pritisak na svoje saveznike da zauzmu oštriji stav povodom pitanja Tajvana.

Evropske mornarice treba da patroliraju spornim Tajvanskim moreuzom, napisao je Borelj u članku objavljenom u francuskom listu "Žurnal di dimanš", dodajući da bi to pokazalo "posvećenost Evrope slobodi plovidbe" u ovom ključnom regionu.

Taiwan Ministry of National Defense via AP, File
 

To je usledilo nakon što se Borelj u utorak obratio Evropskom parlamentu tokom debate o odnosima EU i Kine, kada je šef spoljne politike EU istakao potrebu za jedinstvenim pristupom EU Kini.

Poslednjih nedelja, EU je bila svedok žestoke debate zbog komentara francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je pozvao EU da smanji zavisnost od SAD i izbegne da bude uvučena u konfrontaciju Kine i SAD.

Složena borba za moć u evropskim institucijama

Dok su neki evropski zvaničnici, kao što je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, pozdravili Makronove primedbe, Boreljov poziv evropskim mornaricama da patroliraju Tajvanskim moreuzom očigledno ukazuje na suprotno raspoloženje, pokazujući da debata o Kini ostaje intenzivna unutar EU i da uticaj SAD i dalje traje, smatraju neki kineski stručnjaci.

AP Photo/Michael Sohn
 

- Boreljov poziv se može posmatrati kao protivtežu Makronovim primedbama, pokazujući da se EU nada da će njena, takozvana jedinstvena spoljna politika, nadjačati politiku država članica - rekao je Cui Hongjian, direktor Odeljenja za evropske studije kineskog Instituta za međunarodne studije, za "Global tajms".

Takve razlike ukazuju na složenu borbu za moć među institucijama EU, posebno oko toga ko ima moć da formuliše spoljnu politiku evropskog bloka, rekao je Cui, dodajući da je malo verovatno da će Boreljove primedbe postati stvarna politika, s obzirom na razlike između Saveta Evrope, Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

EU je spremna da bude sluga SAD

- Treba da budemo oprezni jer su te primedbe pokazale da neki ljudi u Evropi samo ponavljaju ono što govore SAD, nastojeći da manipulišu pitanjem Tajvana - rekao je Cui.

Neki kineski stručnjaci smatraju da je reč o vojnoj provokaciji koja se tiče unutrašnjih stvari Kine i koja bi mogla da dovede do teških posledica.

- Boreljove primedbe su veoma opasne i otkrivaju nedobronamerne pokušaje da se pitanje Tajvana pretvori u međunarodnu temu - rekao je za "Global tajms" Li Haidong, profesor na Institutu za međunarodne odnose Kineskog univerziteta za spoljne poslove.

AP Photo/Mark Schiefelbein
 

Borelj je u članku napisao da je Tajvanski moreuz "najstrateškiji moreuz na svetu, posebno u pogledu trgovine: tamo moramo biti prisutni kroz slobodu plovidbenih operacija", navode mediji.

- U stvari, bilo koji brod koji se bavi normalnim trgovinskim aktivnostima nikada, ni na koji način, nije ometan, ali ako evropske mornarice patroliraju moreuzom, to će sigurno eskalirati tenzije u regionu i izazvati posledice po trgovinske aktivnosti između Evrope i Kine, kao i između Azijsko-pacifičke regije i Evrope - rekao je Li.

Kineski stručnjaci su istakli da je politika "jedne Kine" politički temelj za odnose Kine i EU i da bi Borelj, kao zvaničnik EU zadužen za spoljnu politiku, trebalo da bude oprezan kada daje primedbe o tome da li je neophodno uvući Evropu u veliki strateški sukob sa Kinom.

Poslednjih godina, SAD su nastavile da izazivaju probleme u Azijsko-pacifičkom regionu, posebno po pitanju Tajvana. Ako Evropa pošalje trupe da patroliraju Tajvanskim moreuzom, to će značiti da je Evropa spremna da postane sluga SAD, stvarajući krize, previranja i podele u Azijsko-pacifičkom regionu, primetio je Li.

- U tom slučaju, Evropa bi postala remetilački faktor u Azijsko-pacifičkom regionu i naišla bi na veoma širok otpor - zaključio je Li.

Zaharova ošto odgovorila

Rusija nije dala odobrenje Borelju da govori u njeno ime, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući izjavu evropskog zvaničnika.

Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

- Pod jedan, Evropska unija je samo deo Evrope. Mi, Rusija, nismo dali Borelju dozvolu da govori u ime cele Evrope - napisala je Zaharova na Telegramu. Drugo, nastavila je ona, zar onda ne bi trebalo i da ratne mornarice država azijsko-pacifičkog regiona patroliraju, na primer, Lamanšom?

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike