Prva faza ukrajinske ofanzive - propala; pogođena zgrada Uprave policije u Sumskoj oblasti

03.07.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Prva faza ukrajinske ofanzive - propala; pogođena zgrada Uprave policije u Sumskoj oblasti
Ilustracija - Copyright AP Photo

Rat u Ukrajini ušao je u 495. dan.

U Primorsko-Ahtarsku, na Krasnodarskoj teritoriji, u blizini vojnog aerodroma formiran je ogroman krater od eksplozije.

Šolc je rekao da Nemačka neće snabdevati Kijev oružjem dugog dometa za udare na Rusiju.

Britanija i zemlje EU prvi put će prekršiti uslove iranskog nuklearnog sporazuma zbog mogućeg snabdevanja Rusije dronovima.

Najvažnije činjenice

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Napadi dronovima na Kijev, a potom i na Moskvu

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Rusija proglasila delimičnu mobilizaciju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Misija IAEA u Zaporožju

21.50 Prva faza kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine je propala, smatra nemački komandant.

- Pokušalo se da se krene u ofanzivu, kao iz udžbenika američke vojske. U principu, kao Rusi na početku rata, odnosno sa tenkovskim kolonama koje se brzo kreću. Onda su Ukrajinci shvatili da su Rusi suviše dobro pripremljeni za takav prodor. Nisu imali ni potrebnu podršku za tako masivan napad - rekao je nemački pukovnik Markus Rajzner, prenosi N-TV.

21.35 - Oko Zaporoške NE nisu pronađeni tragovi mina

Tanjug/AP Photo, File
 

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da oko ugrožene Zaporoške nuklearne elektrane u Ukrajini nisu pronađeni tragovi mina ili eksploziva, navodi američka novinska agencija UPI.

️IAEA je reagovala na tvrdnju ukrajinske vojno-obaveštajne službe da je Rusija "završila pripreme za teroristički napad" na najveću nuklearnu elektranu u Evropi.

Istražitelji IAEA pregledali su objekte u petak i rekli da "do sada nisu pronašli nikakve vidljive naznake mina ili drugog eksploziva".

20.45 - Vazdušni napad na zgradu Službe bezbednosti Ukrajine

Profimedia
 

Vladimir Zelenski je potvrdio da je izveden vazdušni napad na zgradu Službe bezbednosti Ukrajine u gradu Sumi na severu zemlje.

- Nažalost, naša država još nema dovoljno kvalitetnih sistema protivvazdušne odbrane da zaštiti celu našu teritoriju - rekao je Zelenski u večernjem obraćanju objavljenom na njegovom Telegram kanalu.

Ranije su ukrajinski mediji javili o eksplozijama u Sumi i Sumskoj oblasti, gde je 3. jula objavljena uzbuna za vazdušni napad

19.50 - Sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini zakazana je za 17. jul.

18.56 - Protivljenje lobista

Ilustracija: Pixabay/Jan den Ouden
 

Inicijative koje je Turska iznela u Istanbulu prošle godine za rešavanje sukoba između Rusije i Ukrajine, uključujući sporazum o žitu, naišle su na protivljenje lobista nastavka sukoba, saopštio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan posle sastanka vlade.

- Sporazumi o žitu, razmena zarobljenika i drugi diplomatski napori koji su započeti Istanbulskim procesom, nažalost, naišli su na protivljenje ratnih lobista. Sa ovim lobiranjem se suočila i Turska. Da su istanbulske inicijative bile prihvaćene kao način da se okonča sukob na dostojnim pozicijama, ne bi bilo toliko gubitaka i suza - rekao je on.

17.05 - Komandant čečenske specijalne jedinice "Ahmat" Evgenije Pisarenko poginuo je u borbama u Donbasu.

- Hvala roditeljima koji su odgajali takvog heroja. Pisarenko Evgenije Valerijevič, počivajte u miru - napisao je na telegram kanalu Apti Alaudinov, komandant specijalne jedinice "Ahmat".

16.22 - Oboren dron u Belgorodskoj oblasti

Vatrogasac poginuo dok je gasio zapaljene automobile Ruski sistem PVO oborio je dron iznad sela Borki u Belgorodskoj oblasti, saopštio je gubernator Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, operativne službe se nalaze na terenu. Trenutno nema informacija o meterijalnoj šteti.

15.39 - Poljska: Pistorijus se založio za hitno osnivanje centra za popravku "leoparda"

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus založio se danas da pregovori o osnivanju u Poljskoj centra za održavanje i popravku oštećenih tenkova "leopard", koji su isporučeni Ukrajini, budu završeni u narednih 10 dana.

AP Photo/Matthias Schrader
Boris Pistorijus

13.36 - Mađarska traži da EU produži izuzeće MOL-u iz sankcija protiv Rusije

Mađarska će tražiti od EU da produži izuzeće nacionalnog proizvođača nafte MOL iz sankcija protiv Rusije za još godinu dana, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Sijarto je nakon susreta sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Vlahovskim, rekao da je MOL-u potrebno godinu dana da završi ulaganja u svoju slovačku podružnicu Slovnaft, koja trenutno izvozi derivate ruske nafte u Češku, prenosi Rojters.

Na taj način bi Slovnaft mogao još godinu da izvozi prerađenu rusku naftu koja stiže preko južnog kraka naftovoda Družba.  

12.57 - Šojgu: Destabilizacije Rusije propala zbog privrženosti vojnog osoblja

Planovi za destabilizaciju situacije u Rusiji krajem juna propali su prvenstveno zahvaljujući posvećenosti ruskog vojnog osoblja svojim dužnostima, poručio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Ne mogu a da se ne dotaknem još jednog pitanja, na koje je sveobuhvatne odgovore dao naš vrhovni komandant. Radi se o pokušaju destabilizacije situacije u Rusiji, koji je učinjen između 23. i 25. juna. Ti planovi su propali pre svega zato što je osoblje Oružanih snaga Rusije pokazalo privrženost zakletvi i dužnosti - istakao je Šojgu.

12.22 - Šojgu: Ciljevi ukrajinske kontraofanzive nisu ispunjeni ni u jednom pravcu

Ukrajinska vojska nije ostvarila ciljeve kontraofanzive ni u jednom od pravaca, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

- Generalno, neprijatelj nije ostvario svoje ciljeve ni u jednom od pravaca. To svedoči o umeću naših boraca i očigledno preteranim očekivanjima od hvaljenog zapadnog naoružanja - izjavio je Šojgu na sastanku sa rukovodećim sastavom Oružanih snaga Rusije.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
Sergej Šojgu

12.00 - Belgorodska oblast Rusije je tokom prethodna 24 časa oko 140 puta gađana iz topovske artiljerije, minobacača i bespilotnih letelica, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

10.24 - Rusija: Nema osnova za održavanje ugovora o bezbednom izvozu žitarica

Izaslanik Rusije pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Genadij Gatilov izjavio je danas da nema osnova da se održava status quo ugovora o izvozu žitarica iz crnomorskih luka koji ističe 18. jula.

Gatilov je istakao da se "odugovlači" sa sprovođenjenjem ruskih uslova za produžetak sporazuma koji podrazumevaju, između ostalog, ponovo povezivanje ruske Poljoprivredne banke na SVIFT sistem međubankarskih finansijskih transakcija.

- Rusija je više puta produžavala ovaj sporazum u nadi da će to doneti pozitivne promene. Međutim, ono što smo do sada videli ne daje nam osnova da pristanemo da se održava takav status quo - rekao je Gatilov.

9.34 - U Hagu otvoren Međunarodni centar za istraživanje rata u Ukrajini

Međunarodni centar za istraživanje ruske invazije na Ukrajinu (ICPA) danas će biti otvoren u Hagu, kao prvi korak ka mogućem osnivanju tribunala za krivičnu odgovornost zvaničnika Kremlja.

Londonski Gardijan prenosi da će ICPA imati tužioce iz Kijeva, EU, SAD i Međunarodnog krivičnog suda (ICC) koji će istraživati sukob u Ukrajini i prikupljati relevantne dokaze pre osnivanja specijalnog tribunala koji bi zvaničnicima Kremlja mogao da sudi zbog pokretanja rata u Ukrajini.

Profimedia
 

9.30 - FSB: Na Krimu sprečen atentat na Aksjonova

Snage bezbednosti sprečile su atentat na šefa Krima Sergeja Aksjonova, saopštila je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB).

Kako je navedeno, priveden je državljanin Rusije, rođen 1988. godine, koga je vrbovala Služba bezbednosti Ukrajine i koji je na teritoriji Ukrajine prošao obuku za izviđačke i subverzivne aktivnosti, uključujući i za mine i eksplozive.

Navodno je planirao da digne u vazduh auto Aksjonova, ali je uhapšen dok je uzimao bombu iz skrovišta.

8.04 - Moskva: U Rusiji je 700.000 dece iz zona sukoba u Ukrajini

Rusija je prihvatila i prebacila na svoju teritoriju oko 700.000 dece iz zona sukoba u Ukrajini, izjavio je šef međunarodnog komiteta Saveta federacije Grigorij Karasin.

"Poslednjih godina kod nas je utočište našlo oko 700.000 dece koja su bežala od bombardovanja i granatiranja u zonama sukoba u Ukrajini", napisao je Karasin na svom Telegram kanalu, prenosi Rojters.

Zvanična Moskva je saopštila da je program prihvata dece iz Ukrajine osmišljen da se bi se zaštitila siročad i napuštena deca iz područja u kojima se vode borbe. Ukrajina tvrdi da je veliki broj dece ilegalno deportovan u Rusiju.

7.28 - Medvedev: Dva načina za rešavanje konfrontacije, jedan od njih treći svetski rat

 Jedan od načina za rešavanje konfrontacije u svetu je treći svetski rat u kome neće biti pobednika, ocenio je danas zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

On je u članku za Rusku gazetu ocenio da bi to bilo loše jer, kako navodi, pobednicima uopšte nije zagarantovan dalji prosperitet, kao što je to bio slučaj posle prethodnih svetskih ratova. "Najverovatnije neće biti pobednika“, smatra Medvedev.

Prema njegovom mišljenju, svet u kojem bi milionski gradovi bili u ruševinama, a ogroman broj ljudi stradao od udarnog talasa, zračenja i radijacije ne može se smatrati pobedom, prenose RIA Novosti. Medvedev ocenjuje da je takva apokalipsa ne samo moguća, već je i prilično verovatna. Kao drugi način za rešavanje svetske konfrontacije Medvedev vidi dugotrajno „traganje za najtežim kompromisima”.

On je pozvao na formiranje novog svetskog poretka zasnovanog na balansu interesa svih država.

7.10 - „Vagner“ obustavio prijem u svoje redove

PMC „Vagner“ privremeno obustavlja rad centara u regionima za regrutaciju vojnog osoblja. Ovo se navodi u Telegram kanalu "PMC Vagner" .

„Privremeno obustavljamo rad regionalnih centara za zapošljavanje u PMC Vagner na period od mesec dana“, navodi se u poruci.

Tanjug/AP Photo
 

U izveštaju se pojašnjava da je odluka doneta u vezi sa privremenim neučešćem PMC-a u specijalnoj vojnoj operaciji i preseljenjem u  Republiku Belorusiju .

Ranije je Dmitrij Kiselev otkrio prihode Prigožinove grupe Vagner po državnim ugovorima.

7.00 - "Svi koji su želeli da gledaju brzi akcioni film sa ofanzivom treba da se sete protiv koga se borimo"

Šef Kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak nazvao je prednost ruskih snaga u vazduhu razlogom neuspeha u kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine (AFU).

„Mnogo mina i prednost ruskih snaga u vazduhu. Svi koji su želeli da gledaju brzi akcioni film sa ofanzivom treba da se sete ovih stvari“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike