Papin izaslanik po povratku iz Moskve: Nema mirovnog plana, fokusirali smo se na humanitarna pitanja

02.07.2023

23:27

0

Papa Franja je u maju zatražio od Zupija, poglavara italijanske biskupske konferencije, da obavi mirovnu misiju i pokuša da pomogne da se okonča rat u Ukrajini

Papin izaslanik po povratku iz Moskve: Nema mirovnog plana, fokusirali smo se na humanitarna pitanja
kardinal Mateo Zupi u misiji u Moskvi - Copyright Foto: Tanjug/Oleg Varov, Russian Orthodox Church Press Service via AP

Izaslanik pape Franje za ukrajinsko pitanje, kardinal Mateo Zupi izjavio je danas da je njegova misija u Moskvi u vezi sa ratom u Ukrajini bila fokusirana na humanitarna pitanja i nije uključivala bilo kakve razgovore o mirovnom planu.

Papa Franja je u maju zatražio od Zupija, poglavara italijanske biskupske konferencije, da obavi mirovnu misiju i pokuša da pomogne da se okonča rat u Ukrajini, preneo je Rojters.

Zupi se sastao sa jednim od savetnika predsednika Rusije Vladimira Putina, Jurijem Ušakovom i poglavarom Ruske pravoslavne crkve, patrijarhom Kirilom u Moskvi ove nedelje.

Početkom juna posetio je i Kijev da bi razgovarao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Svi sastanci su "bili važni, posebno u humanitarnim aspektima, na koje smo se fokusirali. Nema mirovnog plana, nema posredovanja", rekao je Zupi za italijansku televiziju RAI.

"Postoji velika želja da se nasilje završi i da se sačuvaju ljudski život, počevši od zaštite mališana", rekao je on i dodao da će se sastati sa papom Franjom u narednim danima i razgovarati o ishodu sastanaka koje je imao.

Papa Franja je više puta pozivao na okončanje rata u Ukrajini.

Tokom današnje molitve, on je pozvao hodočasnike da nastave da se mole za mir, "čak i tokom leta, a posebno za ukrajinski narod".

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike