Građani Nantera u šoku nakon ubistva tinejdžera (17) i nasilnih protesta: „Ovo je bilo dete, a policajac je imao pištolj!“

01.07.2023

22:26

0

U delu grada gde je policija ubila tinejdžera, žene u islamskim maramama izražavaju svoje nezadovoljstvo policiji i medijima

Građani Nantera u šoku nakon ubistva tinejdžera (17) i nasilnih protesta: „Ovo je bilo dete, a policajac je imao pištolj!“
građani Nantera izlili bes na ulicama grada - Copyright Profimedia

Hju Skorfild, reporter BBC-ja iz Pariza, izveštava sa lica mesta o tenzijama i nemirima koji potresaju Francusku nakon ubistva 17-godišnjeg tinejdžera od strane policajca. Dok prolazi kroz Nanter, mesto gde se tragedija dogodila, Skorfild primećuje znake konflikta i osećaj tuge.

U delu grada gde je policija ubila tinejdžera, žene u islamskim maramama izražavaju svoje nezadovoljstvo policiji i medijima.

Reporter primeti da je deo Nantera netaknut, sa stambenim blokovima okruženim baštama, gde tri sredovečne bele dame, Lusil, Mari i Žana, razgovaraju s crnim prijateljem.

 

 

Iako se plaše fotografisanja, one izražavaju svoje mišljenje o situaciji.

„Poslednje tri noći su bile užasne. Između ponoći i 4 sata ujutru je haos ispred naših prozora. Niko ne može da spava. Osećam se kao da živim na drugoj planeti“, kaže Lusil.

Sahranjen tinejdžer ubijen od strane francuskog policajca 

Danas je u Nanteru, predgrađu Pariza, održana sahrana Nahela Merzuka (17), koji je u utorak tragično izgubio život od strane francuskog policajca. Na privatnoj ceremoniji u džamiji Ibn Badis prisustvovali su desetine prijatelja i članova porodice.

 

Dok se šef odeljenja Hauts-de-Seine suočava s posledicama napada na lokalnu poresku upravu, poreski inspektor Siril izražava tugu i neslaganje s napadima na objekte koji služe građanima Nantera.

„Ovi neredi nemaju veze sa onim što se desilo. Naravno, nije trebalo da strada dete. Ali šta je on radio bez dozvole u osam sati ujutru, kada deca idu u školu?“, navodi se.

Međutim, on takođe pokazuje razumevanje prema ljudima koji protestuju zbog ubistva i izražava sumnju u postupanje policije.

U međuvremenu, meštani kao Bakari i Iasmina izražavaju jače stavove, kritikujući policiju i smatrajući da je većina policijskih službenika rasistička.

 

 

Ovi svedoci daju do znanja da postoje duboka neslaganja i nepoverenje prema policiji.

„Apsolutno mrzim francusku policiju. Želim im sve najgore. Čitav sistem je korumpiran sistemskom, rasističkom ideologijom. Nahel je mogao da bude moj mlađi brat. Šokirana sam od pomisli da takvo dete može da napravi neku glupu grešku, kao što bi svako mogao da uradi. On nije zaslužio da umre“.

 

 

Nanter je grad koji, iako udaljen od socijalne deprivacije, pokazuje sukob između dva sveta. Dok se na jednom nivou vidi standardna infrastruktura i beneficije francuske države, postoji i drugi svet koji se oseća potpuno otuđenim od sistema i gaji neprijateljski stav prema njemu.

Ovaj izveštaj pruža uvid u atmosferu i stavove meštana Nantera nakon smrti tinejdžera, ilustrujući kompleksnost situacije i duboko podeljena mišljenja u vezi s ovim događajem.

U Nanteru je jedno lice Francuske protiv drugog.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike